Razrešavamo nedoumicu: Da li voda za piće zaista hidrira kožu?

Voda = život. Ona igra veoma važnu ulogu kada je o zdravlju i lepoti reč. A ima li moć da sama optimalno hidrira kožu? Šta kažu stručnjaci?

Kada je u pitanju postizanje sjajne kože bez znakova starenja, čini se da skoro svaka slavna ličnost, model i uticajna osoba uvek imaju isti savet: pijte što više vode – više nego što mislite da bi trebalo. Čak će vam i wellness stručnjaci reći da je konzumiranje adekvatne količine vode prvi korak ka održavanju lepog i zdravog izgleda. Kada ste hidrirani, vaši zglobovi su „podmazani“, koža se hrani, a folikuli dlake u stanju su da zdravo rastu. Ima smisla! Na kraju krajeva, nema sumnje da je konzumiranje dovoljne količine vode neophodno za održavanje zdravlja – svima nam je poznato da se, kada smo dehidrirani, ne osećamo optimalno, pa i ne izgledamo najbolje. Ali, da li pijenje više vode može optimalno da hidrira kožu, da je transformiše od beživotne i suve do pune i jedre? Odgovor je u nastavku…

Hidratacija zarad opšteg zdravlja

Često se kaže da je voda život – ne bismo preživeli, pa čak ni postojali bez nje. Ne samo da čini većinu zapremine našeg tela, već služi i kao sredstvo za transport esencijalnih hranljivih materija u naše ćelije i uklanjanje štetnih toksina i otpada. Takođe, pomaže našem organizmu da održi normalnu temperaturu, podmazuje zglobove i štiti osetljiva tkiva i važne organe. Dobra hidriranost podržava opšte zdravlje i sposobnost tela da funkcioniše. Naravno, opšte zdravlje uključuje i zdravlje našeg najvećeg organa, kože. Ona je odraz onoga što se dešava unutar tela, tako da – kada je organizam u ravnoteži – koža će to i odražavati.

Znaci dehidratacije

Pošto je dobra hidratacija neophodna za optimalno funkcionisanje organizma, stručnjaci upozoravaju da je važno da umemo da uočimo znake dehidratacije. Osim što ćemo osećati žeđ, možda ćemo se suočiti sa glavoboljom, iskusiti „mentalnu maglu“, pad energije, ili ćemo se čak neočekivano osećati depresivno. Slično tome, znaci dehidrirane kože takođe su prilično očigledni. Možete primetiti suve fleke, ljuštenje, osećaj zatezanja, svrab, kao i da vaše lice ne izgleda sveže i mladoliko, kao što biste želeli. Dehidrirana koža može izgledati beživotno, što često rezultirati pojavom uočljivijih finih linija, bora i tamnih krugova. Ako niste sigurni da li je vaša koža dehidrirana, uradite brzi test. Uštinite mali deo obraza. Ako se koža ne vrati brzo ili se lako nabora, postoji mogućnost da je dehidrirana.

Mit o koži savršenog volumena

Glavni uticaj koji hidratacija ima na izgled kože jeste poboljšan protok krvi u koži, isporuka hranljivih materija i kiseonika, kao i detoksikacija organizma. No, to neće osigurati hidrataciju površine kože i učiniti kožu jedrom i punom volumena. U cilju postizanja dobre hidratacije kože, najbolje je da koristite kombinovani pristup. Pored konzumiranja dovoljno vode, fokusirajte se na osnove dobrog zdravlja kao što su kvalitetna ishrana, ostvarivanje optimuma sna, ali i na lokalnu primenu kozmetičkih proizvoda koji pojačavaju vlagu, zadržavaju je u koži i štite je od svakodnevnih agresora, poput UV oštećenja.

Pospešite hidrataciju

Najvažnije je da konzumirate dovoljno tečnosti – od 1.5 do 2 litre dnevno. Odličan način da dodatno pospešite hidrataciju jeste konzumacija hidratantne hrane, poput svežeg voća i povrća. Naravno, ne zaboravite da unosite esencijalne hranljive materije. Zdrava, uravnotežena ishrana ispunjena namirnicama bogatim antioksidansima, kao i zdravim mastima, podržaće zdrav i blistav ten. To znači da unosite dosta omega-3 masnih kiselina. Tako ćete podržati zdravu barijeru kože, koja je krajnji, spoljašnji sloj kože i igra važnu ulogu u regulisanju nivoa njene hidratacije. Konzumiranje masne ribe, poput lososa, skuše, sardine i haringe, takođe će biti značajno, kao i grickanje orašastih plodova.

Oslonite se na moć kozmetičkih sastojaka

Stručnjaci preporučuju proizvode za negu kože koji sadrže sastojke kao što su hijaluronska i mlečna kiselina, urea, ceramidi, glicerin i peptidi… Svaki od njih hidrira kožu. Redovno korišćenje proizvoda za negu baziranih na njima podstaći će taj proces. Tačnije, možete hidrirati kožu i upotrebom humektanata. Pored njih, osloniti se i na proizvode koji sadrže emolijense, kao što su ši puter, lanolin i skvalan, koji omekšavaju kožu. Piling je takođe ključan. Uklanjanje mrtvih ćelija kože maksimizira apsorpciju – pomislite na retinol, retinoide i AHA kiseline! Aktivni sastojci najbolje deluju kada se koža redovno pilinguje. I, ne zaboravite da vodite računa o svom okruženju, posebno u određenim periodima godine, jer prekomerno suv vazduh može lišiti kožu njene prirodne vlage. U zimskim mesecima u spavaćoj sobi, kao i u onoj u kojoj provodite najviše vremena, koristite ovlaživač vazduha.

ZAKLJUČAK: Sve ide u prilog činjenici da, ukoliko ne pijete dovoljno vode, sigurno ćete primetiti posledice na licu. Imajte na umu – koža odražava vaše opšte zdravlje, a voda je neophodna za celokupno zdravlje organizma. Jedno istraživanje pokazalo je da ispijanje više vode može da poboljša izgled kože kod onih koji obično ne konzumiraju dovoljne količine. Međutim, nema dovoljno dokaza koji bi sugerisali da samo konzumiranje vode iznad preporučenog optimuma hidrira kožu i nužno utiče na zdravlje kože. Bez obzira na to, uvek je korisno povećati ukupnu hidriranost.

Foto: Rawpixel

Povezani članci

kockice leda za negu kože
Nega

Kockice leda za negu kože (8 recepata)

Smart tehnologija u beauty industriji: Ovo su najbolji alati za negu lica
Nega

Smart tehnologija u beauty industriji: Ovo su najbolji alati za negu lica

samopotamnjivanje
Nega

Kako da pripremite telo za samopotamnjivanje?

Kako je ,,savršena“ koža postala statusni simbol
Nega

Kako je ,,savršena“ koža postala statusni simbol

kolagen
Nega

Znate li šta je collagen banking?

glass skin
Nega

Ne želimo ,,glass skin“! Vratite u modu prirodnu teksturu kože!