Kratki vodič za upotrebu kiselina u nezi kože

Evo šta sve treba da znati o upotrebi kiselina u nezi kože…

Kiseline su vekovima korišćene u različitim oblicima za lečenje kožnih oboljenja, a poslednjih godina sve su popularniji kozmetički preparati koji ih sadrže. Nisu sve kiseline jednake, zato je važno da pronađete one koje odgovaraju tipu i potrebama vaše kože. Kada se koriste u odgovarajućoj koncentraciji, odlično su sredstvo za borbu sa aknama, znakovima starenja, ožiljcima, pa čak i sa pigmentacijom kože. Najčešće se upotrebljavaju ove četiri.

BHA kiseline

Salicilna kiselina je vrsta beta hidroksilnih kiselina (BHA), koja se veoma često upotrebljava u nezi kože. Ona uklanja mrtve ćelije sa površine lica, te obnavlja kožu, te ona izgleda mlađe i zategnutije. Osim toga, ublažava vidljivost bora i fleka od akni. Posebno je korisna za one čija je koža sklona lučenju sebuma. Njeni aktivni sastojci prodiru duboko u pore, te uklanjaju višak prljavštine i nečistoća. Možete je nabaviti u formi tečnog pilinga ili seruma.

AHA kiseline

Alfa hidroksilne kiseline (AHA) savršene su za negu suve kože. Tu spadaju glikolna, mlečna, jabučna i bademova kiselina. Osim što hidriraju kožu, AHA kiseline mogu smanjiti veličinu proširenih pora, suzbiti hiperpigmentaciju, te pružiti koži glatkiju, ujednačenu teksturu.

Hijaluronska kiselina

Hijaluronska kiselina je najbolji izbor za ublažavanje vidljivih znakova starenja. Kada se primenjuje redovno, hidrira kožu dok istovremeno smanjuje pojavu finih linija i bora. Možete je pronaći u formi hidratantnih krema i seruma.

Ferulinska kiselina

Ferulinska kiselina je organsko jedinjenje, bogato antioksidansima kao što su vitamini A, C i E. Generalno je korisna za kožu bez obzira na specifične probleme. Njena moćna formula neguje i leči, obnavljajući ćelije kože.

Foto: pexels.com

Sadržaj naveden u ovom članku napisan je samo u informativne svrhe i nije zamena za stručni savet ili konsultaciju. Naglašavamo da se BeautyDesk.rs ne bavi pružanjem medicinskih saveta ili usluga. Mišljenja i sadržaj uključeni u članak samo su stavovi autora, te ne treba da se koriste kao zamena za ekspertsko mišljenje ili konsultaciju, niti BeautyDesk.rs može preuzeti odgovornost za eventualnu štetu nastalu oslanjanjem na sadržaj članka.

Povezani članci

Od ublažavanja opekotina do blistavog tena: Aloe vera čini čuda za kožu
Nega

Od ublažavanja opekotina do blistavog tena: Aloe vera čini čuda za kožu

LUMINOUS630®
Nega

Muče vas pigmentne fleke? NIVEA ima rešenje u vidu proširene LUMINOUS630® linije

Kako je ,,savršena“ koža postala statusni simbol
Nega

Kako je ,,savršena“ koža postala statusni simbol

serum s retinolom vichy
Nega

Stigao je novi better-aging superstar: Serum s retinolom iz VICHY-ja

šta je cica krema
Nega

Pitali ste nas: Šta je, zapravo, cica krema?

slow beauty
Nega

Šta se podrazumeva pod SLOW BEAUTY konceptom i kako ga uključiti u svakodnevni život?