Suva koža tokom zime: 10 strategija koje će vam pomoći da sprečite ovaj scenario

Suva koža učestao je epilog niskih temperatura, hladnog i oštrog vetra, centralnog grejanja, zbog čega su korekcije u vašem dosadašnjem režimu nege gotovo neminovne. Upravo zbog toga donosimo mali, zimski beauty “kompas“.

Da li ste primetili kako vaša koža reaguje na promenu godišnjih doba? Verovatno ste uočili da u zimskim mesecima ona često postaje suvlja. Oštar vetar i hladan vazduh napolju, onaj suv u prostorijama u kojima provodimo sve više vremena, kao i centralno grejanje, mogu da iscrpe vlagu iz kože. To može ugroziti njeno zdravlje – i ne samo kože lica, već i one na rukama, stopalima i drugim područjima koja su izložena ovim uticajima. Na svu sreću, postoje koraci koje možete preduzeti kako bi vaša koža izgledala zdravo, čak i kada temperature padnu. Hajdemo redom…

Koji su najčešći simptomi suve kože?

  • Perutanje, ljuspanje
  • Crvenilo
  • Gruba tekstura
  • Peckanje
  • Svrab
  • Osetljivost/iritacije
  • „Pukotine“

Medicinski termin za suvu kožu je kseroza. Ovaj termin potiče iz starogrčkog – xero znači suv, dok osis znači oboljenje. Simptomi suve kože mogu biti različiti (po težini), te i izgledati drugačije u zavisnosti od područja tela koje je zahvaćeno.

Kako sprečiti pojavu suve kože tokom zime?

Kada se kožna barijera ošteti, koža postaje suva ili osetljiva, a unošenjem određenih promena u režim nege, korigovanjem beauty navika i korišćenjem adekvatnih proizvoda, uspećete da je održite mekom, glatkom i zdravom i tokom zime. 

1. Hidrirajte kožu odmah nakon pranja

Svaki put kada perete lice ili telo, osim nečistoća, skidate sa kože i prirodna ulja. Budući da ona doprinose zadržavanju vlage, od presudnog je značaja da ih nadoknadite, odnosno da koristite hidratantnu kremu svaki put nakon kupanja – posebno zimi. Kao koristan podsetnik, možete da stavite bočicu hidratantne kreme pored lavaboa/kade i, kada god ste u pokretu, da imate u tašni putno pakovanje hidratantne kreme. Što se tiče sastojaka za negu kože, ceramidi su među najvrednijim saveznicima kada je u pitanju borba sa suvom kožom. Reč je o masnim kiselinama koje doprinose održavanju kožne barijere i zadržavanju vlage. Ekstremne temperature, izlaganje vrućoj vodi i toplota mogu iscrpiti ceramide iz kože, te – da bi se zadržala vlaga i obnovila barijerna funkcija kože – ključno je da uvedete proizvode obogaćene ceramidima . Oni su takođe ključni sastojak na koji treba obratiti pažnju prilikom tretmana određenih stanja kože, poput ekcema, kao i hidratacije kože nakon laserskog tretmana.

2. Svakodnevno nanosite SPF

S obzirom na kraće zimske dane i manje sunčeve svetlosti, mnogi izbacuju SPF kremu iz svoje jutarnje rutine, ali razmislite ponovo. Čak i zimi, štetno UV zračenje i dalje može da ugrozi kožnu barijeru, koja je je od presudnog značaja za održavanje zdravlja i hidratacije kože.  Potrudite se da svakoga jutra, nakon hidratantne kreme, nanesete i sloj SPF-a (minimum 30), ili da koristite hidratantnu kremu sa SPF-om.  

3. Negujte kožu i tokom noći

Noćni tretmani odličan su način da revitalizujete kožu i sprečite „suve epizode“. Oni emolijensni kao stvoreni su za hidrataciju. Međutim, pošto je reč o težoj vrsti krema, biće potrebno i više vremena da ih koža upije. Nanošenjem emolijensa na kožu tokom noći, ona će imati dovoljno  vremena da apsorbuje tretman, te da se obskrbi neophodom vlagom i uljima.  Ako nanosite mast na ruke ili stopala, razmislite o tome da ih umotate u plastičnu kesu ili rukavice kako biste sprečili širenje emolijensa po posteljini ili prekrivačima.

4. Korigujte rutinu nege

Ako vam se čini da je koža na vašem licu posebno osetljiva ili iziritirana zbog suvog zimskog vazduha, možda bi trebalo da razmislite o tome da pojednostavite rutinu nege. Imajte na umu da kožna barijera mora biti zdrava kako bi dobro reagovala na kozmetičke preparate i tretmane. Takođe, ukoliko je vaša koža iziritirana, bićei i osetljivija na sastojke poput mirisa i alkohola. To znači da se proizvodi, koje bi inače bili prijatni za kožu, mogu pretvoriti u one nadražujuće. Upravo zbog toga, pokušajte da pojednostavite svoju rutinu. Razmislite o korišćenju samo hidratantne kreme sa SPF-om ujutru i nežnog sredstva za čišćenje i hidratantne kreme uveče.  Jednom kada budete sigurni da je barijera vaše kože zdrava, možete ponovo polako početi da inkorporirate i druge tretmane i sastojke u sopstvenu rutinu.

5. Koristite ovlaživač vazduha

Ovlaživači pomažu da sevlaga zadrži u vazduh, što može biti posebno korisno kada je grejanje pojačano. Vlaga u vazduhu deluje kao prirodni hidratantni agens koji, zauzvrat, može sprečiti i ublažiti suvoću kože.

6. Smanjite temperaturu vode

Vrući tuš ili kupka na kraju hladnog zimskog dana deluje posebno umirujuće. Ali, da bi vaša koža bila negovana, temperatura vode treba da bude mlakaj. Vruća voda može ukloniti prirodna ulja s vaše kože i oštetiti je. Takođe, povedite računa kako sušite kožu nakon kupanja/tuširanja. Umesto snažnog trljanja, nežno je tapkajte mekim peškirom, kako bi deo vlage hidrirao gornji sloj kože.

7. Dodajte okluzive u svoju beauty rutinu

Već smo vas savetovali da koristite emolijense kako biste izgladili i popravili kožnu barijeru. Ali, ako otkrijete da sastojci za omekšavanje nisu dovoljno efikasni u vašem slučaju, razmislite o uključivanju okluzivnih sastojaka u beauty rutinu.  Ovi sastojci osiguravaju fizičku barijeru za zaključavanje vlage u koži. Neki od njih su: ši puter, kakao puter, ulje šipka, ulje jojobe , vazelin, proizvodi na bazi vazelina i akvafora… Najbolji način da ove proizvode inkorporirate u svoju rutinu jeste da ih primenite jednom ili dvaput dnevno nakon hidriranja.

8. Ne zaboravite na hidrataciju iznutra

Još jedan ključni korak za održavanje kože zdravom i sjajnom jeste da se pobrinete da ostanete dobro hidrirani tokom dana. Neunošenje dovoljne količine tečnosti može uticati na izgled vaše kože i učiniti je podložnijom isušivanju.  Pored toga što ćete ostati dobro hidrirani, možda ćete poželeti da se fokusirate i na hranu koja je bogata antioksidansima i omega-3 masnim kiselinama.  Oba ova hranljiva sastojka mogu zaštititi vaše ćelije od oštećenjaiz spoljašnje sredine i doprineti zdravlju ćelija kože.

9. Birajte tkanine koje ne izazivaju iritaciju

Osnovno pravilo kada se bavite bilo kojim problemom s kožom jeste izbegavanje nošenja grubih materijala. I suva koža nije izuzetak. Ako je koža vašeg tela dodatno isušena, opredelite se za široke, udobne, prirodne tkanine – da biste smanjili rizik od dodatne iritacije.  Takođe, izbegavajte pranje odeće u običnim deterdžentima. Potražite deterdžente bez jakih hemikalija i mirisa.

10. Zaštitite ruke

Rukavice su sjajna fizička barijera protiv agenasa iz spoljašnje sredine, koji mogu zaštititi kožu vaših ruku. Nosite ih uvek kada izlazite napolje i koristite one silikonske prilikom pranja sudova.

Bonus savet: Ukoliko se suočavate sa izražeom osetljivošću i iritcijama, ili sa bilo kakvom nedoumicom vezanom za stanje sopstvene kože, oobavezno se konsultujte sa dermatologom.

Foto: Rawpixel, PR

Sadržaj naveden u ovom članku napisan je samo u informativne svrhe i nije zamena za stručni savet ili konsultaciju. Naglašavamo da se BeautyDesk.rs ne bavi pružanjem medicinskih saveta ili usluga. Mišljenja i sadržaj uključeni u članak samo su stavovi autora, te ne treba da se koriste kao zamena za ekspertsko mišljenje ili konsultaciju, niti BeautyDesk.rs može preuzeti odgovornost za eventualnu štetu nastalu oslanjanjem na sadržaj članka.

Povezani članci

Mistovi za lice
Nega

Beauty Desk lista: Mistovi za lice koji donose instant osveženje

hidratantne kreme za negu masne kože
Nega

Hidratantne kreme za masnu kožu lica koje vam preporučujemo da isprobate ovog leta

za zaštitu od sunca
Nega

Kako da odabrate adekvatan SPF preparat za svoj tip kože

uljani čistači
Nega

Najbolji uljani čistači koji će promeniti vašu rutinu nege kože – Beauty Desk lista

iscpucale pete
Nega

Kako da se pobrinete za suve, ispucale pete?

sredstvo za čišćenje lica
Nega

Beauty osnove: Kako odabrati najbolje sredstvo za čišćenje lica za vaš tip kože