Peptidi su jednako važni za negu kože, kao i retinol: Pospešuju proizvodnju kolagena i zaglađuju bore

Bez obzira na to što su često u senci mnogo popularnijih aktivnih sastojaka u kozmetici, kao što je retinol, peptidi su svakako element koji bi trebalo da uključite u režim nege kože. Imaju ključnu ulogu u usporavanju vidljivih znakova starenja, a takođe podstiču proizvodnju kolagena.

Šta su peptidi?

U hemijskom smislu, peptidi su kratki lanci aminokiselina. Predstavljaju gradivni materijal esencijalnih proteina kože, kao što su kolagen, elastin i keratin. Drugim rečima, oni su krucijalno važni elementi za održavanje otpornosti i elastičnosti kože. Kada ovi proteini počnu da se razgrađuju – što je prirodni proces u zrelim godinama života – pojavljuju se sitne bore, a koža gubi volumen, sjaj i zategnutost. Ipak, primena peptida može da uspori pojavu ovih neizostavnih znakova starenja.

Kada se koriste u okviru nege kože, u sastavu seruma i hidratantnih preparata, peptidi “šalju” signale ćelijama kože da stvaraju više kolagena, a rezultat toga je zategnuta koža u dužem periodu. Pored toga, poznato je da peptidi služe kao rezervoari vlage – privlače i zadržavaju vodu. Dakle, ako nastojite da poboljšate volumen kože i uklonite sitne bore (kao i da se zaštitite od uticaja štetnih faktora iz okruženja), onda su peptidi odličan izbor.

Peptidi u nezi kože: vaša polisa osiguranja

Svaki aktivni sasojak u kozmetici biće delotvorniji ukoliko se koristi u kombinaciji sa određenim elementima. Isto važi i za peptide. Odlično se kombinuju sa retinolom, budući da pojačavaju njegovo anti-age dejstvo, ali i sa hijaluronskom kiselinom, jer podstiču uvećavanje volumena, te regeneraciju kože. Rezultati se ispoljavaju postepeno, za razliku od instant rezultata koji su karakteristični kod primene AHA, ili retinoida. Dakle, bez obzira na to što nećete odmah uočiti efekat peptida, oni su blaža i zdravija opcija za negu kože.

Koje su ključne koristi peptida?

Benefiti redovne primene peptida su različiti i višestruki, naročito na duže staze. Ovo su najvažnije prednosti: 

 • Stimulišu sintezu kolagena i elastina – proteina koji su ključni za elastičnost kože.
 • Zadržavaju vlagu u koži.
 • Ublažavaju vidljivost sitnih i plitkih bora.
 • Obezbeđuju antioksidativnu zaštitu i sposobnost regeneracije kože.
 • Jačaju funkciju kožne barijere, čime se ublažava crvenilo, reaktivnost i sklonost upalama.

  Vrsta sastojka: protein

  Glavni benefiti: zaglađuju sitne i plitke bore, pospešuju proizvodnju kolagena, smanjuju veličinu pora, ojačavaju prirodnu zaštitnu barijeru kože, sprečavaju gubitak vlage iz kože.

  Kome su namenjeni? Dobri su za sve tipove kože.

  Koliko često bi trebalo da ih koristite? Da biste postigli maksimalan efekat, peptide bi trebalo da nanosite ujutro i uveče kao deo rutine nege.

  Možete ih kombinovati sa: vitaminom C, hijaluronskom kiselinom i retinolom.

  Ne koristite ih sa: AHA kiselinama, zato što im umanjuju efikasnost.

  A šta su to bakarni peptidi?

  Velike su šanse da ste primetili ovu vrstu kozmetičkih preparata u neodoljivim plavima nijansama (naročito tirkiznoj) na policama apoteka ili parfimerija. Bakarni peptidi spadaju u kategoriju “nosača peptida”, što znači da sadrže elemente u tragovima (kao što su bakar i magnezijum), i dodatno pojačavaju efekte u pravilnoj nezi kože. Osim što stimulišu proizvodnju kolagena, bakarni peptidi popravljaju tonus kože, povećavaju njenu čvrstinu i gustinu (zbog čega deluje zategnutija) i postepeno ujednačavaju njenu boju, time što posvetljuju dispigmentacije.

  BEAUTY DESK PREPORUKA

  SERUMI SA PEPTIDIMA

  Foto: PR

  Sadržaj naveden u ovom članku napisan je samo u informativne svrhe i nije zamena za stručni savet ili konsultaciju. Naglašavamo da se BeautyDesk.rs ne bavi pružanjem medicinskih saveta ili usluga. Mišljenja i sadržaj uključeni u članak samo su stavovi autora, te ne treba da se koriste kao zamena za ekspertsko mišljenje ili konsultaciju, niti BeautyDesk.rs može preuzeti odgovornost za eventualnu štetu nastalu oslanjanjem na sadržaj članka.

  Povezani članci

  kolagen
  Nega

  Znate li šta je collagen banking?

  glass skin
  Nega

  Ne želimo ,,glass skin“! Vratite u modu prirodnu teksturu kože!

  PRAVO NA LEPOTU jedno je od osnovnih ljudskih prava
  Nega

  PRAVO NA LEPOTU jedno je od osnovnih ljudskih prava

  Nega

  KIEHL’S SINCE 1851 predstavlja dva proizvoda protiv bubuljica, od kojih je jedan viralni „tečni flaster“

  pazuh
  Nega

  Ovi trikovi pomoći će vam da zaboravite na taman pazuh…

  pshiodermatologija
  Nega

  Psihodermatologija: U kojoj meri osećanja mogu uticati na izgled kože?