Kako da prepoznate da li je ZAŠTITNA BARIJERA vaše kože oštećena?

Šta mislite, koji to pojam ima više od 1,7 milijardi pregleda na TikTok-u, igra važnu ulogu u različitim stanjima kože – od akni do ekcema, i trenutno je buzzword kada su proizvodi za negu u pitanju? Ako ste pogodili da je odgovor zaštitna barijera kože — čestitamo, u pravu ste.

Na nju mogu uticati različiti faktori, što je upravo i razlog zbog kojeg video snimci sa heštegom #SkinBarrierRepair prikupljaju milione i milione pregleda na društvenim mrežama. Ako ste uočili problem na svojoj koži i pitate se da li je povezan sa zaštitnom barijerom – i kako da joj posvetite više pažnje – čitajte dalje.

Šta je zaštitna barijera kože?

Ovaj termin se koristi za upućivanje na spoljašnji omotač naše kože.

Koža ima tri osnovna sloja:

 1. Epidermis – spoljašnji sloj;
 2. dermis – središnji sloj koji sadrži kolagen, elastin, nerve i krvotok kože;
 3. i potkožnu (subkutanu) mast – koja predstavlja barijeru između kože i mišića.

Epidermis sadrži tri vrste ćelija. To su:

 1. Keratinociti – ove ćelije zapravo formiraju ono što smatramo svojom kožom. Kada se opisuje ćelijski sastav kože, keratinociti se obično porede sa ciglama. Iskombinovani su sa prirodnim uljima, ceramidima i holesterolom. Ona obezbeđuju “malter” koji keratinocite učvršćuje u uglavnom nepropusni zid.
 2. Melanociti – ove ćelije proizvode pigment melanin. Epidermalni melanin apsorbuje ultraljubičasto zračenje i štiti nas od UV oštećenja. Melanin takođe daje koži njen prirodni ton.
 3. Langerhansove ćelije – to su ćelije koje pomažu koži da podigne imuni odgovor na bakterije, gljivice i viruse.

Termin zaštitna barijera kože zapravo se odnosi na sam gornji sloj epidermisa, stratum corneum.

Zašto je zaštitna barijera kože važna?

Ona ima dve osnovne uloge: da dobre stvari zadrži unutar organizma, a loše van njega. Zaštitna barijera kože štiti organizam od spoljašnjih toksina (kao što su zagađenje i štetne hemikalije) i ultraljubičastog sunčevog zračenja. Takođe pomaže telu da zadrži prirodnu vlažnost sprečavajući gubitak vode.

Ako spoljašnji sloj epidermisa (stratum corneum) ne sadrži dovoljno vlage, koža će izgubiti elastičnost i postaće suva, gruba i ljuskava. Nedovoljno hidratizovana koža takođe nije u stanju da održi zaštitnu barijeru zdravom i netaknutom, što je čini ranjivijom na eventualna oštećenja iz spoljašnje sredine.

Šta može oštetiti zaštitnu barijeru kože?

Naša koža se svakodnevno brani od niza pretnji, od kojih neke dolaze iz spoljašnje sredine, a druge iznutra, iz samog organizma.

Neki od spoljašnjih i unutrašnjih faktora koji mogu uticati na zaštitnu barijeru kože uključuju:

 • previše vlažno ili isuviše suvo okruženje
 • alergeni, iritansi i zagađivači
 • previše izlaganja suncu
 • alkalni deterdženti i sapuni
 • izloženost jakim hemikalijama
 • prekomerni piling ili čišćenje kože
 • steroidi
 • psihološki činioci
 • genetski faktori koji nas mogu učiniti sklonijima određenim stanjima kože kao što su atopijski dermatitis i psorijaza

Kako možemo znati da li je zaštitna barijera kože oštećena?

Kada zaštitna barijera ne funkcioniše ispravno, postajemo skloniji razvoju sledećih kožnih simptoma i stanja:

 • suva, ljuskava koža
 • svrab
 • mrlje i fleke
 • bubuljice
 • osetljiva ili upaljena područja
 • bakterijske, virusne ili gljivične infekcije kože

Kako obnoviti zaštitnu barijeru kože

Šta možemo učiniti da bismo je održali zdravom i funkcionalnom? Ovih 5 strategija može pomoći.

#1 Budite nežni prema svojoj koži.

Naša životna filozofija je „budite nežni i pažljivi prema sebi, prema drugima i prema svojoj koži”. Prvi i najvažniji princip kada je nega kože u pitanju jeste da primenimo individualizovani pristup, tj. da svojoj koži damo ono što je njoj potrebno, a ne da pokušavamo od nje da napravimo nešto što ona nije. Staklena koža ne postoji. Uživo nikada nećemo izgledati kao sa TikTok ili Insta filterom. Ali, naravno da svoju kožu možemo učiniti blistavijom i zdravijom.

Izuzetno komplikovan dnevni režim nege kože, koji uključuje korpu punu proizvoda (i jake pilinge), možda zapravo slabi zaštitnu barijeru kože. Uvek je dobra ideja da porazgovarate sa dermatologom ili kozmetologom o tome koji proizvodi su neophodni i najefikasniji baš za vaš tip kože i stanje kože.

#2 Obratite pažnju na pH vrednost kože.

Naša koža je zapravo blago kisela. Njen pH iznosi oko 4,7. Ali, pH vrednosti proizvoda za negu kože kreću se u rasponu od 3,7 do 8,2, što znači da njihovo nanošenje može narušiti prirodni balans. Stručnjaci obično preporučuju čišćenje kože proizvodom koji ima pH između 4,0 i 5,0 – ipak, nezgodno je što nije na svim proizvodima navedena njihova pH vrednost.

Održavanje zdrave pH vrednosti kože može nam pomoći da se zaštitimo od stanja kože kao što su dermatitis, ihtioza, akne i infekcije kandidom albikans.

#3 Isprobajte prirodna biljna ulja za obnovu zaštitne barijere.

Istraživanja iz 2018. godine sugerišu da određena biljna ulja mogu pomoći u popravljanju zaštitne barijere i takođe sprečiti gubitak vlage. Mnoga od ovih ulja imaju i antibakterijska, antiinflamatorna i antioksidativna dejstva. Takva su, na primer, sledeća hladno ceđena ulja: bademovo, arganovo, kokosovo, zatim ulje jojobe, boražine, šipka i suncokreta. Prirodna biljna ulja možemo koristiti samostalno – tako što ćemo malu količinu staviti na dlan, protrljati i naneti na željeno mesto, možemo ih međusobno kombinovati ili pak koristiti kreme i serume koji ih sadrže.

#4 Potražite formulacije koje uključuju ceramide.

Ceramidi su lipidi koji se nalaze u posebno visokim koncentracijama u stratum corneumu. Oni su ključni za ispravno funkcionisanje barijere kože.

Istraživanje iz 2019. godine pokazuje da proizvodi koji sadrže ceramide mogu pomoći u poboljšanju suvoće, svraba i perutanja izazvanih slabo funkcionalnom zaštitnom barijerom. Ovlaživači bogati ceramidima mogu ojačati strukturni integritet naše zaštitne barijere.

Hidratantni proizvodi sa ceramidima mogu biti posebno korisni ako imate akne. Kod kože sklone aknama, barijera je često narušena, a proizvodi i tretmani namenjeni borbi protiv akni mogu ostaviti kožu suvom i dovesti do crvenila.

#5 Isprobajte kreme koje stvaraju zaštitni film i sadrže humektante.

Okluzivna hidratantna krema – ona koja oblaže kožu zaštitnim filmom – pomaže barijeri tako što smanjuje gubitak vlažnosti iz kože. Pored okluzivnih hidratantnih sredstava, važni su i humektanti, koji takođe mogu poboljšati funkciju barijere. Humektanti funkcionišu tako što vodu – bilo iz okoline ili iz unutrašnjosti našeg tela – vezuju za kožnu barijeru.

Zato dermatolozi često preporučuju proizvode koji istovremeno stvaraju zaštitni film i sadrže humektante, poput hijaluronske kiseline, meda i uree.

Napomena: Nisu svi negujući sastojci pogodni za svaki tip kože. Zato će možda biti potrebno da isprobate nekoliko različitih proizvoda dok ne otkrijete onaj koji je najbolji da vašu zaštitnu barijeru održi zdravom, zaštićenom i dobro hidratizovanom.

Foto: Roman Odintsov via Pexels

Sadržaj naveden u ovom članku napisan je samo u informativne svrhe i nije zamena za stručni savet ili konsultaciju. Naglašavamo da se BeautyDesk.rs ne bavi pružanjem medicinskih saveta ili usluga. Mišljenja i sadržaj uključeni u članak samo su stavovi autora, te ne treba da se koriste kao zamena za ekspertsko mišljenje ili konsultaciju, niti BeautyDesk.rs može preuzeti odgovornost za eventualnu štetu nastalu oslanjanjem na sadržaj članka.

Povezani članci

kolagen
Nega

Znate li šta je collagen banking?

glass skin
Nega

Ne želimo ,,glass skin“! Vratite u modu prirodnu teksturu kože!

PRAVO NA LEPOTU jedno je od osnovnih ljudskih prava
Nega

PRAVO NA LEPOTU jedno je od osnovnih ljudskih prava

Nega

KIEHL’S SINCE 1851 predstavlja dva proizvoda protiv bubuljica, od kojih je jedan viralni „tečni flaster“

pazuh
Nega

Ovi trikovi pomoći će vam da zaboravite na taman pazuh…

pshiodermatologija
Nega

Psihodermatologija: U kojoj meri osećanja mogu uticati na izgled kože?