Koja je razlika između suve i dehidrirane kože?

Ova dva termina često se koriste kao sinonimi, međutim u pitanju su dva različita stanja kože. S tim u vezi, neophodno je da ih i drugačije tretirate. Opširnije o razlici između suve i dehidrirane kože pročitajte u nastavku.

Jedan dan koža vam je blistava i gipka, a već drugog dehidrirana i bez sjaja – to ne znači da imate suvi tip kože, već je ona dehidrirana zbog kratkotrajnog nedostatka vlage. Takođe mnogima se dešava da suvu kožu pomešaju sa dehidriranom, te ne koriste odgovrajuće preparate za njenu negu. Dakle, dok je suva koža trajni tip kože, dehidrirana se može pojaviti kod bilo koga, a često je uzrokovana različitim spoljašnjim faktorima.

Šta se podrazumeva pod suvom kožom?

Suva koža je stanje koje karakteriše nedostatak prirodnih ulja u koži. Budući da proizvodi manje sebuma, suvoj koži nedostaju lipidi koji su joj potrebni kako bi zadržala vlagu, te izgradila zaštitnu barijeru. Dakle, ovo nije privremeno stanje, već se smatra trajnim tipom kože. Simptomi suve kože uključuju svrab, ljuštenje i grubu teksturu. Mogu je uzrokovati genetika, faktori životne sredine kao što su hladno vreme, niska vlažnost i često izlaganje toploj vodi, kao i određena zdravstvena stanja kao što su ekcem i psorijaza.

Kako pravilno tretirati suvu kožu?

Ne možete nužno da „popravite“ suvu kožu, ali možete poboljšati njen izgled. Pre svega, potrebno je da koristite preparate koji će nadomestiti nedostatak masnoća, koje koža ne uspeva sama da proizvede. Naime, preporučujemo vam da koristite bogata, hranljiva ulja za negu lica. Izbegavajte grube sapune i penaste čistače, koji će oštetiti gornji sloj kože. Umesto toga opredelite se za sredstvo za čišćenje lica na bezi ulja. Najbolji sastojci za negu suve kože su prirodna biljna i kokosovo ulje, koji uklanjaju grubu, ljuskastu tekstutu kože i čine je mekom i blistavom. Određeni suplementi, poput omega 3 masnih kiselina, takođe vam mogu pomoći prilikom nege suve kože.

BEAUTY DESK PREPORUKA

Preparati za negu suve kože lica

Šta je dehidrirana koža?

Dehidrirana koža odnosi se na specifično stanje kože, koje svako može da iskusi u bilo kom trenutku. Čak i masna i kombinovana koža mogu biti dehidrirane. Za razliku od suve, kojoj nedostaje masnoća, dehidriranoj koži fali voda, što je od vitalnog značaja za njeno zdravlje i izgled. Budući da su u ovom slučaju oštećene površinske ćelije kože, ona nije hrapava i gruba na dodir. Može biti zategnuta, a istovremeno delovati umorno.

Šta može da uzrokuje dehidriranost kože?

Promene koje nastaju u prirodi zbog smene godišnjih doba najčešći su uzrok dehidirane kože. Čim je kožna barijera oštećena nekim spoljašnjim ili unutrašnjim faktorom, kao što su promena temperature, hladno vreme, vetar, štetne UVA i UVB sunčeve zrake, stres, nedostak sna, preveliki unos kofeina i šećera, koža će izgubiti vlagu i postati dehidrirana. Osim toga, grubi kozmetički sastojci takođe mogu uzrokovati ovaj problem.

Kako pravilno tretirati dehidriranu kožu?

Izbegavajte upotrebu previše oštrih pilinga sa grubim, abrazivnim česticama, koje će samo pogoršati probleml Umesto toga, potražite serume koji sadrže hijaluronsku kiselinu, kolagen i glicerin, kao i kreme za lice na bazi vode sa ciljem da obnovite rezerve vlage, te vratite koži izgubljeni sjaj. 

Naravno, nepohodno je da vodite računa i šta unosite u telo, budući da se unutrašnje stanje organizma i te kako ogleda na njegovoj spoljašnjosti. Zato vam savetujemo da pijete dve do tri litre vode dnevno, kako biste održali ravnotežu vlažnosti kože. Osim toga, jedite i više namirnica bogatih vodom kao što su krastavac, zelena salata, avokado, brokoli i lubenica.

BEAUTY DESK PREPORUKA

Preparati za negu dehidrirane kože lica

Foto: Instagram @hannaschonberg, PR

Sadržaj naveden u ovom članku napisan je samo u informativne svrhe i nije zamena za stručni savet ili konsultaciju. Naglašavamo da se BeautyDesk.rs ne bavi pružanjem medicinskih saveta ili usluga. Mišljenja i sadržaj uključeni u članak samo su stavovi autora, te ne treba da se koriste kao zamena za ekspertsko mišljenje ili konsultaciju, niti BeautyDesk.rs može preuzeti odgovornost za eventualnu štetu nastalu oslanjanjem na sadržaj članka.

Povezani članci

Eucerin® DERMOPURE
Nega

Kako da pobedite akne i tamne fleke od akni? Isprobali smo preparate iz Eucerin® DERMOPURE linije

Cimet u službi lepote
Nega

Cimet u službi lepote: Tri načina upotrebe ovog začina za negu kože

dimetikon
Nega

Šta je dimetikon: Zbog čega se silikoni dodaju u proizvode za negu kože?

NIVEA Q10 serum
Nega

Novi NIVEA Q10 serum za ciljano popunjavanje bora podiže anti-age rutinu na viši nivo

sastojci za negu suve kože
Nega

Ovo su najefikasniji sastojci za negu suve kože…

Nega kože u trudnoći: Koji sastojci su bezbedni, a koje treba izbegavati?
Nega

Nega kože u trudnoći: Koji sastojci su bezbedni, a koje treba izbegavati?