Šta je skvalen, a šta skvalan i zašto bi to uopšte trebalo da nam bude važno?

Verovatno ste među sastojcima kozmetičkih proizvoda viđali skvalan i skvalen. Da li ste se i vi potajno pitali o čemo se zapravo radi – da li je u pitanju isti kozmetički sastojak ili A odnosno E u nazivu zaista čini neku razliku? Potražili smo objašnjenje.

Šta je skvalen?

Skvalen je bezbojna polinezasićena ugljovodonična tečnost, koja se prirodno nalazi u različitim životinjskim i biljnim organizmima, kao i kod ljudi, u sebumu. U suštini, to je prirodni lipid koji naše telo proizvodi za podmazivanje i zaštitu kože.


Procenjuje se da skvalen čini oko 10 do 12 procenata masnoće u našoj koži. Nažalost, nakon 30. godine života njegova produkcija u organizmu opada, što znači da je nadoknađivanje putem kozmetičkih proizvoda veoma korisno za kožu. Skvalen se obično dobija iz životinjskih i biljnih izvora kao što su ulje ajkuline jetre, masline, pšenične klice i pirinčane mekinje.

S obzirom na to da je skvalen u prirodnom obliku nestabilan, za potrebe kozmetičke industrije ova materija prolazi kroz proces hidrogenizacije i postaje skvalan.

Šta je skvalan?

Skvalan je derivat skvalena i mnogo je lakši (i samim tim bolja opcija za kožu sklonu aknama). Takođe ima duži rok trajanja od skvalena jer ne dolazi do oksidacije, zbog čega se češće koristi u proizvodima za negu kože.

Kako deluju na kožu?

Najprostije rečeno, deluje identično kao prirodne masnoće iz naše kože: jača prirodnu, zaštitnu barijeru kože, sprečava gubitak vlage i pomaže da koža ostane nahranjena, hidridana i jedra.

Kako se skvalen i skvalan koriste u kozmetici?


U proizvodima za negu kože upotrebljavaju se kao visoko efikasan emolijens i prirodni antioksidans. Kroz istoriju su korišćeni u medicinske svrhe za lečenje rana i problema sa kožom. Dugotrajno korišćenje skvalena i skvalana u nezi kože može smanjiti ožiljke, umanjiti oštećenja od UV zraka i posvetliti hiperpigmentacije na koži.

Kome su namenjeni proizvodi sa skvalenom i skvalanom?

Preporučuje se za sve tipove kože, čak i masnu. Jer, i skvalen i skvalan su odlična sredstva za hidrataciju kože. Oni su prirodni emolijensi, što znači da zadržavaju vlagu u koži. Skvalen je, kao molekula, teži, što ga potencijalno čini korisnijim za ekstra suvu ili zrelu kožu, dok je skvalan lakši pa može biti bolje rešenje za masnu kožu ili onu sklonu aknama.

Kako da ih koristimo?

Odlično se slažu sa većinom sastojaka, a najkorisniji su u proizvodima koji se ostavljaju na koži da deluju tokom dužeg perioda, poput seruma, maske ili kreme. Cilj je da se upiju u kožu. Ako koristite serum na bazi skvalana, nanesite prvo njega, pa tek zatim bilo koji drugi serum koji upotrebljavate.

Proizvodi koji sadrže skvalen i skvalan:

Kiehl’e Creme de Corps, 3.800 din.

Tražite losion za telo koji nije lepljiv, a istovremeno ispunjava obećanja? Kiehl’e Creme de Corps jedan je od najprodavanijih u SAD još od 80-ih godina prošlog veka, a sadrži hidrirajuće sastojke, poput skvalena, beta karotena i ulja susama.

bareMinerals’ Complexion Rescue Tinted Hydrating Gel Cream

Problem kod većine toniranih krema je u tome što nisu dovoljno hidratantne. Ali, to se ne odnosi na bareMinerals’ Complexion Rescue Tinted Hydrating Gel Cream. Zahvaljujući skvalenu, omogućava optimalan miks hidratacije, SP faktora i prekrivanja, a rezultat je ujednačen i blistav ten, koji izgleda sasvim prirodno.

The Ordinary 100% Plant-Derived Squalane

Savršen za suvu kožu, ovaj veoma lagani serum ne sadrži sulfate ni silikone, a pogodan je i za vegane.

Biologique Recherche Crème Contour Yeux et Lèvres Biofixine

Ova krema za peglanje bora oko očiju i usana ublažava znakove starenja zahvaljujući formuli koja je, osim skvalanom, bogata sastojcima sa antioksidantnim dejstvom. Oni štite kožu od oštećenja izazvanih faktorima iz spoljašnje sredine, što preventivno deluje na starenje kože.

Izida Multivitamin i Antioksidanti Serum za lice, 1.590 din.

Regenerativni serum formulisan je sa antioksidantima: vitaminima C i E , kao i mineralima za zdraviju i lepšu kožu. Takođe blago izbeljuje hiperpigmentacije i hrani kožu.

Foto: Shiny Diamond via Pexels

Povezani članci

kockice leda za negu kože
Nega

Kockice leda za negu kože (8 recepata)

Smart tehnologija u beauty industriji: Ovo su najbolji alati za negu lica
Nega

Smart tehnologija u beauty industriji: Ovo su najbolji alati za negu lica

samopotamnjivanje
Nega

Kako da pripremite telo za samopotamnjivanje?

Kako je ,,savršena“ koža postala statusni simbol
Nega

Kako je ,,savršena“ koža postala statusni simbol

kolagen
Nega

Znate li šta je collagen banking?

glass skin
Nega

Ne želimo ,,glass skin“! Vratite u modu prirodnu teksturu kože!