Muče vas tamne fleke na koži? Ovih 10 metoda i sastojaka mogu vam pomoći da se izborite protiv hiperpigmentacija

Tamne fleke tj. hiperpigmentacije umeju da budu zaista uporne. Da biste pronašli adekvatno rešenje za ovaj problem, neophodno je da najpre utvrdite njegov uzrok. Baš kao što je slučaj sa aknama, lista potencijalnih uzročnika nastanka tamnih fleka dugačka je i raznovrsna, a samim tim – takav je i izbor tretmana.

Prvo da pojasnimo: Termin tamne fleke tj. hiperpigmentacije je opšti pojam koji se koristi u nezi kože kako bi označio bilo kakvu pojačanu obojenost na koži. Evo šta je sve važno da znate…

Šta su tamne fleke?

Kao što smo napomenuli, uzroci nastanka tamnih fleka mogu da budu različiti. Često nastaju zbog izlaganja UV zračenju, dok su druge vrste tamnih fleka posledica ispucale kože ili upalnih procesa, usled akni, ujeda insekata i osipa.

Takođe, hiperpigmentacija može da bude rezultat hormonskog delovanja. U tom slučaju, tamne mrlje su rezultat grupisanja ćelija u koži, u kojima postoji hiperprodukcija pigmenta (melanin). Ova vrsta hiperpigmentacija naziva se melazma. Melazme mogu da se pojave zbog skladištenja melanina u okolnom epidermisu ili dermisu.

Sve u svemu, nisu sve tamne mrlje iste i zato je važno da se utvrdi precizan uzrok njihove pojave, što omogućava i izbor adekvatnog tretmana.

Uzroci nastanka tamnih fleka

1. Izlaganje sunčevim zracima

U slučaju da koža nije zaštićena odećom ili SPF preparatom, rizik od pojave hiperpigmentacija izazvanih sunčevim zračenjem značajno se povećava. Osim toga, izostavljanje preparata sa SPF faktorom učiniće da postojeća hiperpigmentacija postane još izraženija.

Tamne fleke nastale usled delovanja sunčevih zraka, ili čestog boravka u solarijumu, često se označavaju i terminima sunčeve ili staračke pege. Generalno, javljaju se na mestima koja su najizloženija sunčevim zracima, a to su lice, nadlanice, ruke i dekolte.

2. Hormoni

Kao što je već rečeno, tamne fleke na koži mogu da budu rezultat hormonskih promena – u tom slučaju reč je o melazmi. Ona se javlja usled fluktuacije hormona, a posebno je česta pojava tokom trudnoće.

3. Upale

Akne, ubodi insekata i urasle dlačice mogu da dovedu do pojave onoga što dermatolozi nazivaju postinflamatorna hiperpigmentacija. Takve fleke rezultat su upale, koja je sekundarnog karaktera.

4. Osipi na koži

Pored pomenutih lokalizovanih upala, kožni osipi takođe mogu da uslove pojavu tamnih fleka. Osip može da bude posledica dejstva različitih faktora, ali se hiperpigmentacija najčešće javlja zbog atopičnog dermatitisa, kontaktnog dermatitisa, psorijaze, dejstva određenih medikamenata ili kozmetičkih procedura.

Kako da se oslobodite tamnih fleka

1. Retinol

Danas su na tržištu dostupne brojne formulacije retinoda – od onih koje se mogu dobiti isključivo na recept, do onih u slobodnoj prodaji u apotekama, drogerijama i perfimerijama. Retinoidi inhibišu transfer melanozoma do keratocita i ubrzavaju proces ćelijske obnove. Drugim rečima, retinoidi ubrzavaju proces eliminacije izmurlih ćelija kože izmenjene boje i stimulišu pojavu novih ćelija na površini kože.

Kod problema sa aknama, koje se učestalo javljaju, retinoidi mogu da pomognu u suzbijanju ili kontroli ove pojave. Dakle, ako su tamne fleke na licu posledica prethodnih akni (naročito ako se one i dalje često javljuju), onda bi retinol mogao da bude redovni sastojak preparata za eliminisanje tamnih fleka. Postoje i prirodne alternative retinolu koje bi mogle biti dobro rešenje za one sa osetljivijom kožom.

2. Antioksidanti

Istraživanja pokazuju da dosledna topična primena seruma za kožu sa vitaminom C, može da dovede do izbeljivanja tamnih fleka na koži, koje su rezultat izlaganja suncu ili post-inflamatorne hiperpigmentacije. Štaviše, vitamin C deluje kao antioksidant, što znači da štiti kožu od oksidativnog stresa i posledične hiperpigmentacije kože.

Slobodni radikali (uzročnici oksidativnog stresa) mogu da budu posledica delovanja spoljašnjih faktora, kakvi su zagađivači i UV zračenje, ali i unutrašnjih faktora, kao što je stres. Realno, teško je izbeći efekte nabrojanih faktora, pa je zaštita kože antioksidantima pravi korak ka cilju, i to bez obzira na to da li imate tamne fleke ili ne.

Osim vitamina C, na tržištu postoje serumi obogaćeni različitim antioksidantima, ali postojanost i efiksnost ovog vitamina, kada je u pitanju redukcija hiperpigmentacija, već dugo je predmet dermatoloških ispitivanja pa ga otuda rado preporučujemo.

3. AHA & BHA

Alfa-hidroksilne i beta-hidroksilne kiseline takođe mogu efikasno da pomognu u uklanjanju tamnih fleka. Na primer, glikolna, laktična i bademova (mandelična) kiselina, koje sve spadaju u AHA kiseline, izbeljuju tamne mrlje tako što vrše eksfolijaciju kože.

Međutim, ako je vaša koža osetljiva, primena voćnih kiselina može da izazove iritaciju, a iritacija može da pogorša stanje upale. U tom slučaju, izaberite mandeličnu, umesto glikolne i laktične kiseline. Ona je blažeg dejstva, ali će tokom vremena ipak umanjiti hiperpigmentacije. Štaviše, neka istraživanja pokazuju da režim nege kože koji se zasniva na primeni mandelične kiseline i vitamina C poboljšava izgled postinflamatorne hiperpigmentacije i melazme za 73%.

Kiseline iz BHA kategorije, kao što je salicilna, tradicionano se koriste za tretman akni, ali mogu da se primenjuju i za tretiranje tamnih mrlja na koži, naročito onih koje su posledica postinflamatorne hiperpigmentacije. Ovaj efekat se postiže eksfolijacijom, ali i zahvaljujući antiupalnom dejstvu ovog tipa kiselina. Zbog strukture, salicilna kiselina treba da se koristi na masnijim oblastima lica, kao što je T-zona.

4. Mehanička eksfolijacija

Fizička eksfolijacija (piling) je postupak manuelnog uklanjanja sloja izmurlih ćelija kože, što se može uraditi primenom preparata za piling (na primer, sjajni prirodni pilinzi su morska so, gorka so, smeđi šećer…), mekom krpicom izraženije teksture ili mekanom četkicom. Da li se ovim postupkom zaista mogu ukloniti tamne fleke? Činjenica je da vam mehanička eksfolijacija mođe pomoći da uklonite površinski sloj mrtvih ćelija kože, ali tamne mrlje neće nestati. Zbog toga nikako ne treba da koristite isuviše jake, abrazivne pilinge, posebno ukoliko vam je koža osetljiva. Kozmetička krpica dobar je izbor za blag mehanički piling, samo bez prejakog pritiska i grubih poteza. Ako je nakon pilinga koža crvena i osetljiva na dodir, to je siguran znak da treba da umanjite pritisak kod eksfolijacije.

5. Kojična kiselina

Ukoliko su tamne mrlje posledica melazme, onda bi primena kojične kiseline mogla biti najbolje rešenje za vas. Premda visokokoncentrovani lokalni tretmani mogu da budu izuzetno efikasni u tretiranju sunčevih pega ili postinflamatorne hiperpigmentacije, kod melazme mrlje pokrivaju veću površinu kože i zbog toga je potreban blaži pristup pri uklanjanju.

Inače, kojična kiselina je produkt fermentacije gljivica i dosadašnja ispitivanja njene efikasnosti daju obećavajuće rezultate. Pokazalo se da generalno izbeljuje kožu kao i tamne fleke. Osim toga, kojična kiselina ispoljava i antioksidantna svojstva.

6. Arbutin

Klinička ispitivanja su pokazala da još jedan sastojak – arbutin – izbeljuje hiperpigmentacije na koži. (U osnovi, arbutin je prirodna varijata kontroverznog hidrokinona.) Inače, to je jedinjenje koje redukuje aktivnost tirosinaze – grupa enzima u koži koja doprinosi procesu pigmentacije. Ovaj posvetljivač kože je blažeg dejstva u odnosu na jedinjenja iz iste kategorije, i to zahvaljujući sporijem oslobađanju.

7. Aloe vera

Ukoliko želite da izbelite tamne fleke, a istovremeno i da hidrirate kožu, aloe vera dobra je opcija. Izuzetno blagog je dejstva i potpuno je bezbedna za primenu na osetljivoj koži lica i tela.

Studije pokazuju da aloesin (prirodni sastojak iz aloe vere) efikasno izbeljuje hiperpigmentaciju nakon povlačenja akni. U još jednom ispitivanju utvrđeno je da topična primena aloesina može direktno da zaustavi dalju produkciju melanina kože sklone melazmi. Da podsetimo – melazma jednostavno znači hiperprodukciju melanina u koži. To znači da je ključno da se taj proces zaustavi. Inače, aloe vera je korisna na brojne načine, uključujući borbu protiv akni.

8. Tretmani u kozmetičkim salonima

Kada je reč o izbeljivanju tamnih fleka, različiti tretmani koje nude kozmetički saloni i estetski centri takođe mogu da budu od pomoći. Generalno, oni se najčešće zasnivaju na hemijskom pilingu kože, blokiranju produkcije melanina i stimulaciji obnove kože.

9. Laserski tretmani

Ovaj tip tretmana je druga korisna opcija kozmetičkih postupaka u specijalističkim ordinacijama. Laser pomaže u posvetljivanju tamnih fleka tako što vrši ablaciju pigmenta i posledičnu razgradnju i eliminaciju. Izbor odgovarajućeg laserskog tretmana zavisi od nekoliko faktora, koji uključuju tip kože, vreme izlaganja suncu, kao i primarni uzrok pojave tamnih fleka.

Postoji veliki broj laserskih tretmana za tamne fleke na koži lica, ali nije svaka laserska terapija za svaku osobu. Zbog toga je neophodno da se, pre izbora pravog postupka sa najmanje nuspojava, konsultujete sa specijalistom.

10. LED svetlost

Generalno govoreći, LED svetlost neće direktno pomoći u uklanjanju tamnih fleka, ali je ovaj tretman veoma koristan kao prevencija pojave hiperpigmentacije u budućnosti, naročito one koja nastaje kao posledica akni. LED svetlost ubrzava oporavak kože nakon pojave akni i pomaže u sprečavanju njihove pojave na istom mestu. Dakle, ako su vam dosadile tamne mrlje, koje ostaju na koži nakon zaceljivanja akni, onda bi LED aparati mogli da vam pomognu. Na vama je da izaberete da li ćete se obratiti specijalisti zbog profesionalnog LED tretmana ili ćete sami kod kuće obaviti tretman pomoću LED aparata.

Rezime: Premda su tamne fleke na prvi pogled iste, njihovi uzroci su raznovrsni. Zapravo, postoje mnogobrojni razlozi za njihovu pojavu – akne, kožni osipi, izlaganje sunčevim zracima, fluktuacije hormona i, generalno, različite upale na koži. Ipak, postoje brojni načini za njihovo izbeljivanje ili potpuno uklanjanje, a mnogi od njih su navedeni baš u ovom tekstu.

Photo: Thirdman via Pexels

Sadržaj naveden u ovom članku napisan je samo u informativne svrhe i nije zamena za stručni savet ili konsultaciju. Naglašavamo da se BeautyDesk.rs ne bavi pružanjem medicinskih saveta ili usluga. Mišljenja i sadržaj uključeni u članak samo su stavovi autora, te ne treba da se koriste kao zamena za ekspertsko mišljenje ili konsultaciju, niti BeautyDesk.rs može preuzeti odgovornost za eventualnu štetu nastalu oslanjanjem na sadržaj članka.

Povezani članci

vitamin B
Nega

Koji oblici vitamina B vam mogu pomoći u nezi kože + lista seruma koji ih sadrže

retinol tokom leta
Nega

Pitali ste nas: Može li se retinol koristiti tokom leta

akne
Nega

Na koji način tretirati akne na telu?

vitamin C za mrlje na koži
Nega

Kako koristiti vitamin C za ublažavanje tamnih mrlja?

kozmetičkih proizvoda
Nega

6 kozmetičkih proizvoda koje treba izbegavati tokom boravka na suncu

plava svetlost
Nega

Da li plava svetlost može da ošteti našu kožu? Odgovor je kompleksan