Kako da svoju beauty rutinu učinite ekološki prihvatljivijom? Ovo su taktike koje mi koristimo…

I mi, kao pojedinci, adekvatnim beauty izborima možemo mnogo da doprinesemo očuvanju Planete!

Iz godine u godinu, klimatska kriza postaje sve oštrija, što znači i da su naši individualni izbori sve važniji. A tu ne smemo zanemariti ni vlastitu beauty rutinu. Zapravo, ključno je šta kupujemo, koliko često to činimo i da li će ambalaža, nakon što svojim omiljenim proizvodima ugledamo dno, završiti na deponiji. Do sada već svi znamo da se industrija lepote ubraja među najveće zagađivače na svetu. (O brzoj kozmetici i tome šta je slow beauty pisali smo ovde.) Prema agenciji za istraživanje tržišta Euromonitor International, samo u 2018. godini prodato je 152,1 milijarda kozmetičke ambalaže, od čega većina nikada neće biti reciklirana. Ipak, ohrabrujuće je to što održivost postaje fokus sve većeg broja beauty kompanija. S druge strane, mnogi ljudi misle da – zarad Planete – moraju da se odreknu postojećeg načina života, iako se sve zapravo samo svodi na pronalaženje boljih alternativa. A to se može – i mora – učiniti! Predlažemo vam kako da svoju beauty rutinu učinite ekološki prihvatljivijom.

MALIM BEAUTY KORACIMA DO VELIKIH CILJEVA

Iskoristite do kraja sve ono što posedujete

Kada ste poslednji put u potpunosti potrošili ruž za usne? Najbolja stvar koju može da učini svako od nas kako bi svoju beauty rutinu učinio ekološki prihvatljivijom jeste da u potpunosti iskoristi ono što već poseduje pre nego što kupi nešto novo. Ako postoji nešto što ne želite, ili ne možete više da koristite, razmislite o tome kome bi to moglo dobro doći i poklonite. Sigurni smo da će se vaša mama, sestra, prijateljica, komšinica i te kako obradovati!

Kupujte ekološki prihvatljivije opcije i – što je još važnije – kupujte manje!  

Pri snalaženju na prezasićenom beauty tržištu pakovanje bi trebalo da bude vaš primarni fokus. Tragajte za ambalažom koja se može kompostirati, reciklirati, ponovo puniti/koristiti, ili – još bolje – za proizvodima bez ambalaže. Više o pravilnom sortiranju pakovanja kozmetičkih proizvoda i materijalima koji se mogu reciklirati u našoj zemlji saznajte OVDE.

Pored toga, ne zaboravite na važnost formulacija. Znamo, često ih je teško samostalno dekodirati. No, na svu sreću, postoji mnogo onlajn resursa. Ako ste zabrinuti za čistoću sastojaka i bezbednost prozivoda, INCI Beauty aplikacija dobar je alat i trebalo bi da se upoznate sa nazivima sastojaka (kojih ponekad ima na stotine za samo jednu stavku). I za reciklažu i za razumevanje formulacija, simboli utisnuti na ambalaži mogu biti od pomoći.

Smanjite potrošnju kad god je to moguće

Još jedan sjajan način za svesnu potrošnju jeste da odaberete multitasking proizvode (one koji imaju više od jedne svrhe, kao što je rumenilo koje se takođe može koristiti na usnama, kao i na noktima – blush nails). Takođe, važno je redukovati potrošnju proizvoda za jednokratnu upotrebu i birati pametnije opcije. Na primer, maramice za uklanjanje mejkapa koriste se samo nekoliko minuta i ne mogu se reciklirati, zbog čega su višekratni tuferi (koji se mogu prati, te ponovo koristiti) mnogo bolji izbor.

No, nisu samo vaši mejkap proizvodi problem. Daleko od toga, već i proizvodi za ličnu higijenu! Najpre upotrebite sve ono što imate, a zatim zamenite određene proizvode alternativama predviđenim za višekratnu upotrebu – brijačima od nerđajućeg čelika, menstrualnim čašicama, čvrstim šamponima…

Što nam je manje stvari potrebno, manje će biti potrebe i za recikliranjem ili bacanjem, a to je pobeda za planetu. I naš budžet!

Dodaćemo još i da su DIY preparati (na primer ovaj ili ovaj), načinjeni od sastojaka koje posedujete u kuhinji, dobar način da iz kupatila izbacite plastiku.

Takođe, i da će zatvaranje slavine dok perete zube, ili uklanjate mejkap, biti mali, ali važan korak za uštedu vode.

Ponovo dopunite i upotrebite

Ukoliko određenu ambalažu možemo ponovo da upotrebimo/ dopunimo, trebalo bi to i da učinimo. To je pravac u kojem svi treba da se krećemo, a dobra vest je da sve više kompanija u  ponudi ima refil pakovanja. Obratite pažnju na to pri narednoj kupovini!

Foto: Shvets Production via Pexels, Micheile Dot via Unsplash

Povezani članci

Od ublažavanja opekotina do blistavog tena: Aloe vera čini čuda za kožu
Nega

Od ublažavanja opekotina do blistavog tena: Aloe vera čini čuda za kožu

LUMINOUS630®
Nega

Muče vas pigmentne fleke? NIVEA ima rešenje u vidu proširene LUMINOUS630® linije

Kako je ,,savršena“ koža postala statusni simbol
Nega

Kako je ,,savršena“ koža postala statusni simbol

serum s retinolom vichy
Nega

Stigao je novi better-aging superstar: Serum s retinolom iz VICHY-ja

šta je cica krema
Nega

Pitali ste nas: Šta je, zapravo, cica krema?

slow beauty
Nega

Šta se podrazumeva pod SLOW BEAUTY konceptom i kako ga uključiti u svakodnevni život?