Kako da se pobrinete za suve, ispucale pete?

Suve, ispucale pete nisu retka pojava, no najvažnije je da otkrijete šta je tačan uzrok ovog problema, te da ga adekvatno tretirate.

Stopala nisu najglamuroznija tema, ali to nipošto ne znači da im ne treba vaša pažnja. Naprotiv, naročito u ukoliko su ona suva i ispucala. Ohrabrujuća vest je da postoji mnogo lakih (i brzih!) načina da ih oporavite. Ono što je komplikovanije zapravo je utvrđivanje pravog razloga zbog čega se uopšte suočavate sa ovim problemom. Poseta pedikiru za neke može biti dovoljna, dok bi pak onim drugima trebala pomoć medicinskog stručnjaka. Istražili smo osnovne uzroke suvih, ispucalih peta i pronašli praktična rešenja koja obećavaju efikasne rezultate.

Šta uzrokuje suve, ispucale pete?

Pre nego što se previše udubite u guglanje (i možda vas uhvati panika), trebalo bi da znate da suve, ispucale pete najčešće nakupljanje gornjeg sloja kože koje je rezultat pritiska i trenja usled hodanja, nošenja neudobne obuće, kretanja bosim stopalima po gruboj podlozi…

Vaše suve, ispucale pete takođe mogu biti neželjeni efekti određenih stanja kože, a dva najčešća su psorijaza ili ekcem. Prvi se često manifestuje crvenom, upaljenom kožom i malim izbočinama ispunjenim tečnošću. Ako se ono ne leči, može dovesti do izuzetne suvoće i pojave fisura, koje podsećaju na obične ispucale pete. S druge strane, ekcem može biti teže identifikovati jer se manifestuje u vidu ispucalih i ljuskavih „mrlja“ koje mogu ličiti na uobičajenu suvoću ili pucanje.

U igri mogu biti i dva manje poznata uzroka. Eksperti skreću pažnju na mogućnost gljivičnih infekcija, kao što je atletsko stopalo i retko nasledno stanje – keratodermija. Kod ovog drugog, koža na petama se značajno zgusne, stvarajući neprijatnu i vizuelno neugodnu situaciju. Veruje se da je ono povezano sa hormonalnim promenama, kao i da je veća verovatnoća da će se pojaviti tokom menopauze.

A sada malo razotkrivanja. Dok neki veruju da je nedostatak vitamina kriv za suve, ispucale pete, eksperti objašnjavaju da nedostatak vitamina E, C i B zaista može doprineti suvoj koži, ali je verovatnije da je jedan od gorenavedenih uzroka osnovni uzrok vašeg stanja.

A što se tiče dehidracije? Nažalost, konzumiranje veće količine vode neće učiniti čuda za vaše pete. Stručnjaci tvrde da suve, ispucale pete nisu direktno povezane sa dehidracijom uzrokovanom nedovoljnim unosom vode. Uz to, jednostavno utoljavanje žeđi neće vam doneti olakšanje, iako svakako npošto nećete pogrešiti ako ostanete hidrirani. To je više nego poželjno!

Kada bi trebalo da se zabrinete?

Ako se stanje pogoršava, a suvoća dovodi do bolova, pukotina ili ljuštenja, ključno je da odmah kontaktirate dermatologa i što pre zakažete pregled. Ovi simptomi mogu ukazivati na infekciju ili upalu koja zahteva stručnu pažnju i lečenje. U tom slučaju, kućni lekovi malo mogu da učine.

Kako da tretirate ispucale pete?

Eksperti preporučuje korišćenje kreme obogaćene ureom, salicilnom ili mlečnom kiselinom. To će doprineti nežnom pilingu spoljašnjih slojeva mrtve kože i hidrataciji stopala. Stručnjaci favorizuju ovaj pristup u odnosu na oštre tehnike mehaničkog pilinga, kao što su turpije za stopala, koje nose rizik od pogoršanja stanja, izazivanja nelagodnosti, pa čak i infekcije.

Foto: Instagram/@marianne_theodorsen, @matildadjerf

Povezani članci

Mistovi za lice
Nega

Beauty Desk lista: Mistovi za lice koji donose instant osveženje

hidratantne kreme za negu masne kože
Nega

Hidratantne kreme za masnu kožu lica koje vam preporučujemo da isprobate ovog leta

za zaštitu od sunca
Nega

Kako da odabrate adekvatan SPF preparat za svoj tip kože

uljani čistači
Nega

Najbolji uljani čistači koji će promeniti vašu rutinu nege kože – Beauty Desk lista

sredstvo za čišćenje lica
Nega

Beauty osnove: Kako odabrati najbolje sredstvo za čišćenje lica za vaš tip kože

šećerni piling
Nega

Šećerni piling jedan je od najluksuznijih načina eksfolijacije: Evo zbog čega…