Sastojak u fokusu: Šta su ceramidi i koji preparati ih sadrže?

Šta su ceramidi i na koji način ih možete koristiti, pročitajte u nastavku. 

Poslednjih nekoliko godina ceramidi su dospeli u centar pažnje kozmetičke industrije, budući da su se pokazali kao vrlo efikasni sastojci za negu kože. U ovom tekstu istražili smo šta su ceramidi, kakva je njihova uloga u održavanju barijerne funkcije kože, te zbog čega su ključna komponenta mnogih skincare proizvoda.

Šta su ceramidi?

Ceramidi su lipidi (masti) koji se prirodno nalaze u spoljašnjem sloju kože, poznatom kao stratum corneum. U kombinaciji sa keratinocitima, organizovni su u jedinstvenu strukturu, koja podseća na ciglu i malter. Shodno tome, keratinociti deluju kao „cigle“, a ceramidi i holesterol služe kao „malter“. Ovaj raspored formira vodootpornu barijeru koja sprečava prekomerni gubitak vode iz kože, te štiti kožu od iritacija i drugih štetnih materija iz okruženja, poput alergena i patogena.

Na koji način ove komponente utiču na izgled i zdravlje kože?

Održavaju hidrataciju kože

Ceramidi su neophodni za očuvanje prirodne vlažnosti kože. Kao što smo već napomenuli, oni sprečavaju gubitak vode iz kože, pomažući joj da ostane hidrirana i gipka. Kada se nivoi ceramida iscrpe, kožna barijera postaje ugrožena, što dovodi do suvoće, perutanja i povećane osetljivosti.

Štite kožu od agresora iz spoljašnje sredine

Barijera kože, ojačana ceramidima, deluje kao štit od agresora iz okoline. Kada ona oslabi, koža postaje podložnija oštećenjima i upali. Ceramidi pomažu u održavanju elastičnosti kože, smanjujući rizik za pojavu crvenila i iritacije.

Jačaju kožnu barijeru

U slučajevima oštećenja kože, kao što su opekotine od sunca, ceramidi igraju ključnu ulogu u popravljanju kožne barijere. Obnavljaju rožnati sloj, pomažući koži da se oporavi.

Ublažavaju vidljive znakove starenja kože

Kako starimo, prirodna proizvodnja ceramida u koži opada. To može dovesti do pojave finih linija, bora, te gubitka njene čvrstoće. Proizvodi za negu kože koji sadrže ceramide mogu pomoći u obnavljanju ovih lipida, doprinoseći njenom mladalačkom izgledu.

Koje sastojke možete koristiti uz ceramide?

Holesterol i slobodne masne kiseline predstavljaju druge glavne komponente lipidnog sloja stratum corneum i neophodne su za pravilno funkcionisanje ceramida. Pored toga, sastojci kao što su hijaluronska i mlečna kiselina, te niacinamid (vitamin B3) dopunjuju korisne efekte ceramida tako što povećavaju sposobnost kože da stvara ceramide.

Ceramidi u proizvodima za negu kože

Zbog svoje vitalne uloge u zdravlju kože, ceramidi su postali popularan sastojak u širokom spektru proizvoda za negu. To uključuje hidratantne kreme, sredstva za čišćenje, serume, pa čak i kreme za sunčanje. Kada se primenjuju lokalno, ceramidi pomažu u jačanju barijere kože i zadržavanju vlage, što ih čini pogodnim za različite tipove kože, uključujući suvu, osetljivu i zrelu kožu. Prilikom odabira preparata koji ih sadrže, uzmite u obzir specifične potrebe i osetljivost svoje kože.

PREPARATI KOJI SADRŽE CERAMIDE

Razumevanje uloge ceramida u zdravlju kože može vam pomoći da donesete ispravne odluke kada su u pitanju proizvodi i vaše beauty rutine. Uključivanjem ceramida u dnevni režim nege kože, možete podržati njenu prirodnu odbranu, te uživati u blistavom, hidriranom tenu u godinama koje dolaze.

Foto: PR, canva

Sadržaj naveden u ovom članku napisan je samo u informativne svrhe i nije zamena za stručni savet ili konsultaciju. Naglašavamo da se BeautyDesk.rs ne bavi pružanjem medicinskih saveta ili usluga. Mišljenja i sadržaj uključeni u članak samo su stavovi autora, te ne treba da se koriste kao zamena za ekspertsko mišljenje ili konsultaciju, niti BeautyDesk.rs može preuzeti odgovornost za eventualnu štetu nastalu oslanjanjem na sadržaj članka.

Povezani članci

anti-age
Nega

Tradicionalna akcija „Uz Eucerin® zima je sjajna“ ove godine još je atraktivnija!

Kako mača utiče na zdravlje i izgled kože + recepti za tri maske za lice
Nega

Kako mača utiče na zdravlje i izgled kože + recepti za tri maske za lice

Smart tehnologija u beauty industriji: Ovo su najbolji alati za negu lica
Nega

Smart tehnologija u beauty industriji: Ovo su najbolji alati za negu lica

NIVEA Cellular Expert Lift
Nega

NIVEA Cellular Expert Lift linija dobila je pojačanje u vidu novog seruma za podizanje kože lica, vrata i dekoltea

Koji oblici vitamina B vam mogu pomoći u nezi kože
Nega

Koji oblici vitamina B vam mogu pomoći u nezi kože + lista seruma koji ih sadrže

grus formula jelena savić
Intervju

Preduzetnička priča: Kako je nastala GRUS FORMULA otkriva Jelena Savić, osnivačica brenda