Bilo da želite da unosite više proteina ili da jedete manje (pšeničnog) hleba, ovaj jednostavni recept za proteinski hleb može vam pomoći u tome! Obavezno sačuvajte, isprobajte i javite nam utiske!
Kad god smo u prilici, redakcija Beauty Desk-a ne propušta da naglasi sledeće: zdravlje kože započinje iznutra – pravilnom ishranom i zdravim životnim stilom (dovoljno sna, kretanja, dnevne svetlosti…). Tek nakon toga dolazi nega spolja – kozmetičkim proizvodima i tretmanima.
O vezi između ishrane i zdravlja kože već smo više puta pisali. I većina nas zna da su zdrave masnoće – poput omega 3 masnih kiselina iz, na primer, skuše, lanenih i čija semenki i maslinovog ulja, odlične za našu kožu. Ali tu je još jedan makronutrijent koji je podjednako važan za kožu, ali i kosu i nokte, a to su proteini.
Pre nego što pređemo na sam recept, donosimo odgovore na tri pitanja koja pojašnjavaju kako proteini u ishrani utiču na našu kožu.
Zašto je ishrana bogata proteinima odlična za kožu?
- Delovi proteina – peptidi – su gradivni blokovi kolagena: A upravo je kolagen zadužen da koži obezbedi elastičnost i čvrstinu. Dakle, redovan unos proteina pomaže nam da sačuvamo vitalnost kože i odložimo pojavu znakova starenja.
- Obnova i regeneracija: Koža se stalno obnavlja, a za taj proces su neophodni proteini. Ishrana bogata proteinima ubrzava regeneraciju, pomažući u zaceljivanju ožiljaka i sitnih oštećenja.
- Blistavost: Proteini doprinose hidrataciji kože, dajući joj prirodan sjaj i blistavost.
Kako da uključimo više proteina u ishranu?
Veoma je važno da znamo koje namirnice su bogate proteinima:
Meso i riba: Samo životinjski proteini su kompletni, tj. sadrže svih 9 aminokiselina potrebnih našem organizmu. Ukoliko ste vegan, važno je da se dobro informišete o pravilnim kombinacijama namirnica koje će vam omogućiti da unesete svih 9 aminokiselina.
Jaja: Sadrže proteine, kao i već pomenute esencijalne masti, a i jedan i drugi makronutrijent je koristan za zdravlje kože.
Mlečni proizvodi: Jogurt, grčki jogurt, kefir, nemasni sir… obezbeđuju proteine, a sadrže i tzv. “dobre bakterije” tj. probiotike, koji utiču na zdravlje probavnog trakta, a time posredno i na zdravlje kože..
Mahunarke: Pasulj, sočivo, leblebija, grašak, boranija… sadrže fantastičnu kombinaciju vlakana i proteina. Ali, s obzirom na to da su biljni izvor, njihovi proteini ne sadrže svih 9 aminokiselina. Zato ih, ako ste vegan, kombinujte sa integralnim žitaricama kako biste dobili obrok koji sadrž sve aminokiseline.
Orašasti plodovi i semenke: Bademi, orasi, lešnici, čia semenke, semenke lana, suncokreta, bundeve… bogate su proteinima i zdravim mastima, a sadrže i antioksidanse koji su takođe dobri za kožu.
Zašto je proteinski hleb bez glutena odlična zamena za običan hleb?
- Energija bez oscilacija: Proteinski hleb obezbeđuje stabilan nivo energije, bez naglih skokova šećera u krvi, što je ključno za vitalnost kože i blistav ten.
- Lakša probava: S obzirom na to da ne sadrži gluten, ovaj hleb je nežniji prema stomaku, smanjujući nadutost i nelagodnost, što se direktno odražava na osećaj lakoće i svežine. Dodatni boost za probavu je visok sadržaj vlakana iz semenki. Napomena: Važan faktor održavanja zdravlja kože jeste ravnoteža mikrobioma creva i kože!
- Podrška optimalnoj liniji: Sa manje ugljenih hidrata i više proteina, ovaj hleb pomaže u održavanju zdrave telesne težine. Iako je visokokaloričan, veoma je “sit”, a pošto ne izaziva nagli skok praćen padom šećera u krvi – dve kriške učiniće da ne osećate glad satima nakon obroka.
Proteinski hleb bez glutena (recept)

Potrebno (za 1 hleb):
- 5 jaja
- 300 g mešavine semenki i orašastih plodova (koristila sam 80 g lanenog semena, 110 g nepečenog suncokretovog semena, 30 g pečenih slanih bundevinih semenki, 80 g badema)
- 3 velike kašike pavlake, grčkog jogurta ili neke vrste kremastog sira
- 1 puna kašičica soli
- 1 kesica suvog kvasca
Priprema:
- Mikserom penasto umutite jaja i pavlaku.
- U multipraktiku sameljite sve semenke, što sitnije.
- U umućenu smesu jaja i pavlake dodajte suve sastojke: samlevene semenke, kvasac i so.
- Sve dobro umutite mikserom dok masa ne postane ujednačena. Konzistencija treba da bude poput gušće smese za palačinke.
- Kalup (8 x 22 cm) obložite papirom za pečenje.
- Ulijte pripremljenu smesu u kalup.
- Pecite u rerni zagrejanoj na 200 stepeni Celzijusa oko 1 h.


Čuvanje:
Hleb čuvajte u frižideru uvijen foliju.
Napomene:
1. Pokušajte da sami pronađete svoju omiljenu kombinaciju semenki i orašastih plodova, a da ukupna količina bude 300 g. Npr. možete dodati čija seme, susamovo seme, orahe, lešnike, ali i brašna poput onog od heljde, prosa, badema, leblebije, sočiva…
2. Ako volite, u testo možete dodati i cele suncokretove semenke ili laneno seme.
3. Takođe, pre pečenja, hleb možete posuti semenkama, za atraktivniji izgled.
Uvodna fotografija: Mikael Blomkvist via Pexels. Fotografije recepta: Željko Ubiparip