Napraviti palačinke od crvenog sočiva zapravo je neverovatno jednostavno, a dobijate savršenu bezglutensku i proteinsku osnovu za wrap po vašem izboru. Premažite ga omiljenim namazom dodajte sezonsko povrće, urolajte i… uživajte!
Mahunarke su visokovredna namirnica koja je u našim kuhinjama veoma često – nažalost – nedovoljno zastupljena. Uz ugljene hidrate, one sadrže proteine i vlakna, i imaju niži glikemijski indeks (između 10 i 40, u zavisnosti od vrste), pa su pogodne i za osobe sa dijabetesom ili insulinskom rezistencijom.
Ipak, ideja da mahunarke mogu da čine savršenu osnovu za palačinke većini nas je poprilično iznenađujuća. Ali, recimo, u indijskoj kuhinji to je uobičajena praksa. U mahunarkama ima dovoljno skroba da dobijemo gusto testo, koje možemo da izlijemo u tiganj i ispečemo kao svaku palačinku. A kada u nju uvijemo aromatično povrće i začine, poput paradajza, crnog luka i bosiljka, palačinka od mahunarki postaje pravi delikates.
Ceo proces neverovatno je jednostavan. Jedino što je potrebno jeste da se setite da prethodno veče potopite mahunarke u vodi i već sledećeg jutra možete uživati u proteinskim i bezglutenskim palačinkama za doručak.
Posebno važno za vegane: Šta je kompletan protein
Kompletan protein sadrži svih devet esencijalnih aminokiselina koje ljudski organizam ne može sam da proizvede pa moraju da se unesu ishranom. Hrana životinjskog porekla, poput mesa, ribe, jaja i mlečnih proizvoda sadrži kompletne proteine. Međutim, mnogim namirnicama biljnog porekla nedostaje jedna ili više esencijalnih aminokiselina, što ih čini nepotpunim proteinima.
Neke biljne namirnice, poput kinoe, soje (tofu, tempeh, edamame), čia semena, semena konoplje i heljde, jesu potpuni proteini. Druge, poput pasulja, sočiva, orašastih plodova i semenki, nisu kompletni proteini, ali se mogu kombinovati sa drugim izvorima. Na taj način će se formirati kompletni proteini. Na primer, kombinovanje mahunarki sa žitaricama, žitarica sa orašastim plodovima ili orašastih plodova sa mahunarkama može stvoriti kompletan proteinski obrok.
Naš organizam može da uskladišti aminokiseline i kombinuje ih sa onima dobijenim iz izvora koje konzumiramo u drugo vreme tokom dana. Dakle, nije neophodno da u okviru svakog obroka konzumiramo kompletan protein. Međutim, kombinovanje različitih izvora proteina u jednom obroku olakšava da se dostigne preporučeni dnevni unos kompletnih proteina.
Upravo je to razlog zbog kojeg u ovom receptu mahunarku kombinujemo sa pirinčem (žitaricom).
Palačinke od crvenog sočiva (recept)
Potrebno (za 4 porcije):
- 200 g sušenog crvenog sočiva
- 100 g basmati pirinča
- 1 ½ kašičica soli
- ¼ kašičice sušenog ili ½ kašičice sitno narendanog svežeg đumbira
- ½ kašičice kurkume
- malo mlevenog crnog bibera
- malo tucane ljute paprike (ukoliko uživate u pikantnim ukusima)
- ulje za prženje
- između 150 i 300 ml vode (po proceni)
Priprema:
- Dobro operite sočivo i pirinač pa ga natopite u većoj količini vode. Ostavite preko noći.
- Ocedite sočivo i pirinač od vode pa ga ubacite u multipraktik ili jači blender. Dodajte so i sve začine, pa umutite dodavajući lagano vodu, dok ne dobijete gusto testo (treba da bude nešto gušće od onoga za klasične palačinke).
- Pecite palačinke na nelepljivom tiganju na srednje jakoj vatri, dodajući pre pečenja svake sledeće palačinke malo ulja.
- Filujte po ukusu i uživajte.
Čuvanje:
Ovako pripremljeno testo za palačinke od crvenog sočiva možete čuvati u frižideru do tri dana.
Osim od crvenog sočiva, po istom receptu možete praviti palačinke i od drugih sušenih mahunarki, na primer, od leblebije (sušene, ne od one iz konzerve!) i mungo pasulja.
Fotografija: BeautyDesk.rs redakcija