Nega pomoću ishrane: Koji nutrijenti su zaista potrebni koži?

Osim čišćenja, hidratacije i zaštite od sunca, ishrana takođe igra važnu ulogu u nezi kože. Pojedini nutrijenti doprinose njenom zdravlju i izgledu.

Većina ljudi teži mladolikoj, glatkoj koži, po mogućnosti bez bora i proširenih pora. Potraga za odgovarajućom negom često uključuje na desetine kozmetičkih proizvoda, ali za zdravu kožu nije dovoljna samo nega spolja, već i nega iznutra. Od presudne je važnosti da koža bude snabdevena odgovarajućim hranljivim materijama. Ako se ne hranite adekvatno, ni najbolja krema vam neće pomoći da ostvarite svoje beauty ciljeve.

Vitamin C (l-askorbinska kiselina)

Ovaj važan vitamin poznat je po svojim antioksidativnim svojstvima koja pomažu u neutralizaciji slobodnih radikala. Slobodni radikali dovode do oksidativnog stresa i mogu oštetiti ćelije kože. Oni takođe narušavaju njenu zaštitnu funkciju, što može uzrokovati pojavu fleka, te prerano starenje kože. Pored toga, oksidativni stres takođe dovodi do razgradnje proteina keratina, kolagena i elastina, koji su odgovorni za strukturu i elastičnost kože. 

Vitamin C podržava stvaranje kolagena. Najveće količine nalaze se u bobičastom voću, citrusima, peršunu, belom luku, paprici i brokoliju.

Vitamin E (tokoferol)

Vitamin E takođe deluje kao antioksidans i štiti kožu od slobodnih radikala. Pored toga, ima još jedno posebno svojstvo: pomaže ćelijama kože da se poprave i regenerišu, što čini da koža izgleda mladoliko. 

Ovaj vitamin uglavnom se nalazi u orašastim plodovima, semenkama i biljnim uljima kao što su bademovo, suncokretovo i maslinovo ulje.

Vitamin A (retinol)

Vitamin A igra važnu ulogu u izgradnji strukture kože. Podstiče formiranje ćelija i podržava proces regeneracije, te na taj način poboljšava i zaglađuje kožu. Osim toga, poznat je svom anti-age efektu, te je odlično sredstvo protiv akni. Beta-karoten se može pretvoriti u vitamin A u ljudskom telu. Reč je o takozvanom prekursoru retinola. Ovaj nutrijent deluje kao prirodna zaštita kože od štetnog uticaja UV zraka.

Vitamin A nalazi se isključivo u životinjskoj hrani. Velike količine naročito sadrže jetra i riba, dok beta-karotena ima u crvenom, zelenom i žutom povrću kao što su šargarepa, paprika, spanać, kelj i paradajz.

Vitamin B2 (riboflavin)

Vitamin B2 ima antioksidativni efekat i podstiče rast ćelija. Koristi se u visokim dozama kao terapija za akne, ekcem i dermatitis. Takođe smiruje iritiranu kožu i pomaže u borbi protiv suvoće. 

Ima ga u mleku, jogurtu, mesu, orasima, integralnim žitaricama, kvascu i ostrigama.

Vitamin B7 (biotin)

Vitamin B7 često se naziva vitaminom H. On pruža blistav ten i štiti kožu od isušivanja. Biotin stimuliše obnavljanje ćelija kože i stvaranje keratina. Takođe aktivira metabolizam, što dodatno podržava zdravlje kože. 

Ima ga u ovsenim pahuljicama, spanaću, pečurkama, sočivu i orasima.

Omega 3 masne kiseline

Ove esencijalne masne kiseline obnavljaju kožu, jačaju ćelijske membrane, te poseduju antiinflamatorno dejstvo. Takođe, održavaju kožu vlažnom, elastičnom i gipkom. 

Omega 3 masne kiseline uglavnom se nalaze u masnim ribama kao što su losos i skuša, u uljima poput orahovog, lanenog ulja i ulja repice, kao i u lanenom semenu, čia semenkama i orasima.

Cink

Cink je vitalni element u tragovima uključen u različite biološke procese kao gradivni blok enzima. Ima antibakterijski efekat i učestvuje u formiranju kolagena. Pored toga, reguliše proizvodnju sebuma, što sprečava pojavu preteranog sjaja kože. Pomaže u smanjenju upale i podstiče zarastanje rana. 

Ima ga u mahunarkama, orašastim plodovima, semenkama i proizvodima od celog zrna.

Silicijum

Silicijum je element u tragovima odličan za kožu, kosu i nokte. Posle kiseonika, on je drugi najzastupljeniji element u prirodi. Čuva vlagu, stimuliše stvaranje kolagenskih vlakana, te održava kožu čvrstom. Osim toga, jača vezivno tkivo, sprečava pojavu bora i celulita.

Silicijum uglavnom se nalazi u celovitim žitaricama kao što su ovas i proso, a ima ga i u krompiru i drugom korenastom povrću.

Voda

Voda je neophodna za zdravu kožu. Pomaže u hidrataciji ćelija kože i jačanju njene barijere. Brojne studije utvrdile su da voda podstiče cirkulaciju krvi, te snabdeva kožu kiseonikom. Stručnjaci preporučuju konzumiranje 2 litre vode dnevno.

Foto: Instagram @myvisualcurrency

Povezani članci

kolagen bar
Wellness

Da li biste popili kolagen kafu uz omiljeni beauty tretman lica?

antiinflamatorni napici
Wellness

Antiinflamatorni napici za prirodno čišćenje organizma: Predstavljamo vam tri sjajna recepta

self-care
Wellness

Da li je self-care samo još jedan trend ili suštinska potreba?

kako izgleda mamografski pregled
Wellness

7 činjenica koje je korisno znati pre prve mamografije

pregled kože
Wellness

Mesec borbe protiv melanoma: Zakažite besplatni preventivni pregled kože!

Šta su zvučne kupke i na koji način mogu ublažiti simptome stresa? 
Wellness

Šta su zvučne kupke i na koji način mogu ublažiti simptome stresa?