Dovoljna su 2 minuta dnevno da izgledamo 5 godina mlađe – stručnjak otkriva efikasnu minimalističku rutinu nege

Znamo, naslov zvuči senzacionalistički – nimalo u BeautyDesk.rs stilu. Ali, sačekajte da pročitate detalje o minimalnoj, ali efikasnoj rutini nege koju preporučuje američki holistički plastični hirurg dr Anthony Youn. Videćete da svaki korak i te kako ima smisla.

Ako dr Anthonyja Youna ne pratite na društvenim mrežama, preporučujemo da to brzo ispravite! Ne samo što lepotu posmatra kao holistički fenomen (što mi smatramo da je veoma važno), te polazi od ishrane i zdravlja kao osnove lepog izgleda, što je vrlo elokventan, već je i veoma duhovit, pa nas nimalo ne iznenađuje 1.1 milion pratilaca samo na Instagramu.

Iskoristite prirodne mehanizme podmlađivanja

Iskoristite mehanizme podmlađivanja koje poseduje naš organizam, preporučuje dr Anthony Youn u svojoj knjizi Younger for Life, pre nego što uopšte počnete da razmišljate o invazivnijim tretmanima. Šta to tačno znači?

Prvi korak je da se usredsredimo na zdravu ishranu: šta je to što jedemo, kada jedemo i da li nam je potrebna suplementacija.

A drugi korak je adekvatna svakodnevna nega. Šta dr Youn pod tim podrazumeva?

Minimalistička rutina nege koju preporučuje dr Anthony Youn

Ovaj lekar smatra da mladolikiji izgled uopšte ne mora da košta basnoslovne iznose niti mu morate posvetiti sate i sate. Ispod donosimo kako izgleda rutina koju je nazvao “2 minuta za 5 godina manje”. Do ove rutine došao je na osnovu iskustva sa pacijentima koji do tada nisu redovno negovali kožu. Dr Youn tvrdi da ćemo, ako se najmanje dva meseca svakodnevno pridržavamo jednostavnih uputstava koja slede, primetiti razliku već za dva meseca.

Korak 1: Čišćenje

Lice bi trebalo čistiti dva puta dnevno, ujutro i uveče. S tim da je večernje čišćenje posebno važno. Sa kože je, naime, pre odlaska na spavanje neophodno ukloniti prljavštinu koja se nakupila tokom dana, šminku, ali isto tako i ostatke proizvoda za negu.

Važan je i izbor proizvoda za čišćenje, koji mora biti u skladu sa tipom kože. Ukoliko je ona suva ili osetljiva, upotrebite kremasti čistač koji je neće dodatno isušiti. Za normalnu ili masnu kožu adekvatno će biti penušavo sredstvo za čišćenje.

Korak 2: Jutarnja rutina

Nakon čišćenja lica, potrebno je naneti sredstvo za negu sa antioksidansom. Verujemo da već znate – uloga antioksidanasa jeste da štite od slobodnih radikala, koji mogu nastati usled zagađenja, duvanskog dima, nezdrave ishrane i mnogih drugih činilaca.

Koji antioksidans da nanesete? Dr Youn predlaže kozmetički preparat sa vitaminom C.

Ukoliko želite da vaša rutina bude zaista minimalna, dovoljno je da nakon seruma s vitaminom C nanesete hidratantnu kremu sa zaštitnim faktorom od najmanje 30.

Koju SPF kremu izabrati? Dr Youn preporučuje, kad god je to moguće, da koristimo kreme za mineralnim zaštitnim faktorom. Ipak, pošto su one uglavnom masnije i često ostavljaju beli trag, ako vam je to neizvodljivo pa ipak birate proizvod sa hemijskim zaštitim faktorom, izbegavajte one sa oksibenzonom i oktinoksatom zbog sumnje da su hormonski disruptori, tj. da mogu negativno uticati na vaše hormone. Umesto njih, savetuje dr Youn, izaberite hemijske SP filtere avobenzon i Mexoryl.

Korak 3: Večernja rutina

Još jednom ponavljamo, večernje čišćenje kože je ključno. Nakon toga, na kožu nanesite proizvod sa retinolom ili retionidima. Ukoliko vam je koža suva pa vam taj tip proizvoda nikako ne prija, upotrebite kremu sa faktorom rasta ili, kao jeftiniju opciju, sa peptidima.

Povremeno: Eksfolijacija

Poslednji korak koji preporučuje dr Anthony Youn je eksfolijacija, zahvaljujući kojoj ćemo ukloniti površinski sloj mrtvih ćelija sa kože i omogućiti njenu efikasniju obnovu. Ukoliko vam je koža masna ili normalna, pilingovati je možete svaka tri dana, dok će za one sa suvom ili osetljivom kožom biti dovoljno da to učine jednom nedeljno.

Fotografije: kaboompics.com

Povezani članci

suva koža
Nega

5  strategija koje će sprečiti dodatno isušivanje suve kože

laserski piling
Nega

Lično iskustvo: Kako laser može da ujednači ten i teksturu kože?

slow beauty
Nega

Šta se podrazumeva pod SLOW BEAUTY konceptom i kako ga uključiti u svakodnevni život?

kolagen
Nega

6 jednostavnih navika koje će usporiti gubitak kolagena u koži

Ove tri maske za lice idealne su za kućni spa tretman
Nega

Ove tri maske za lice idealne su za kućni spa tretman

skincare izazov
Nega

SKINCARE IZAZOV: Pridružite se Moba Botanical Skincare x BeautyDesk.rs akciji!