Kako da uključite vitamin C u skincare rutinu i koji su njegovi benefiti za kožu

Vitamin C važi za zlatni standard za posvetljivanje tena i brisanje pega uzrokovanih sunčevim zracima, a ono što je takođe važno – podstiče sintezu kolagena. Evo na koji način ga možete uključiti u svakodnevnu rutinu nege kože…

Lista aktivnih sastojaka za negu kože je beskonačna, no određeni elementi zaslužuju počasno mesto u vašoj rutini nege. Jedan od njih svakako je vitamin C. Iako vam možda deluje da znate gotovo sve o ovom sastojku, izuzetno je značajan, zbog svojih sposobnosti da istovremeno obavlja više zadataka za kožu, te pruža niz vidljivih rezultata. Ukratko, upoznavanje sa moćnim antioksidansom od suštinskog je značaja za svaku ozbiljnu strategiju nege kože.

Šta je vitamin C?

Vitamin C je možda najmoćniji lokalni antioksidans koji postoji na tržištu. Najčešće se nalazi u formi seruma. Iako ga možete uneti putem ishrane, ne postoje naučni dokazi da će u toj formi uticati na zdravlje i izgled kože. Zapravo, korišćenje seruma i drugih preparata koji se nanose lokalno na kožu, najdirektniji je način da se iskoriste prednosti ovog sastojka.

On neutrališe oštećenja slobodnih radikala i štiti kožu od UV svetlosti i drugih agresora iz okoline, te blokira abnormalnu proizvodnju pigmentacije kako bi ujednačio ton kože i izbledio tamne mrlje. I dok je najpoznatiji po tome što posvetljuje kožu, takođe može biti od ključnog značaja za učvršćivanje kože, budući da učestvuje u sintezi kolagena.

Najbolji deo? Vitamin C možete uključiti u jutarnju i večernju rutinu za maksimalnu efikasnost i 24-satni sjaj.

Benefiti vitamina C

 • bezbedan je za većinu tipova kože
 • obezbeđuje hidrataciju
 • može posvetliti kožu
 • može smanjiti crvenilo
 • može smanjiti hiperpigmentaciju
 • može smanjiti pojavu podočnjaka
 • promoviše proizvodnju kolagena
 • može pomoći u sprečavanju opuštanja kože
 • može zaštititi kožu od oštećenja uzrokovanih sunčevim zrakama
 • može ublažiti opekotine od sunca
 • može pomoći pri zarastanju rana

Bezbedan je za sve tipove kože

Vitamin C veoma je bezbedan za upotrebu. Dakle, većina ljudi, bez obzira na tip kože, može topikalno koristiti vitamin C tokom dužeg vremenskog perioda bez ikakavih neželjenih reakcija. Pregled istraživanja iz 2017. godine navodi da vitamin C može izazvati manju iritaciju kože u koncentraciji iznad 20%. Zbog toga, serumi i drugi preparati obično sadrže ovaj sastojak u koncentracji između 10% i 20%. Takođe, vitamin C bezbedan je za upotrebu sa drugim aktivnim sastojcima za negu kože, kao što su alfa hidroksilna kiseline, retinol i SPF.

Savršeno hidrira kožu

Prema pregledu istraživanja iz 2017. godine, većina zdrave kože i organa sadrži visoke koncentracije vitamina C, što sugeriše da se vitamin C akumulira u telu iz cirkulacije. Autori pregleda primetili su da vitamin C najbolje prodire u kožu u obliku askorbinske kiseline prilikom topikalne primene. Pokazalo se da magnezijum askorbil fosfat, još jedan derivat vitamina C koji se koristi u nezi kože, ima hidratantni efekat na kožu, prema pregledu iz 2022. godine. Smanjuje transepidermalni gubitak vode, omogućavajući koži da bolje zadrži vlagu.

Posvetljuje kožu

Vitamin C može pomoći prilikom izbleđivanja pigmentacija (više o tome u nastavku!) i da zagladi površinu kože kako bi se smanjila tupost. Ovo koži pruža mladalački sjaj. Pregled iz 2017. godine navodi da se pokazalo da upotreba vitamina C ometa proizvodnju melanina. Melanin je pigment odgovoran za boju kože. Inhibirajući proizvodnju melanina, vitamin C može pomoći u posvetljivnju tamnih mrlja i ublažavanju hiperpigmentacije.

Pomaže u ublažavanju crvenila i ujednačavanju tona kože

Takođe se pokazalo da vitamin C deluje kao antiinflamatorno sredstvo kroz svoj antioksidativni kapacitet, prema pregledu iz 2015. godine. To znači da smiruje kožu, može smanjiti natečenost, ublažiti crvenilo, te ujednačiti ton kože.

Ublažava vidljivost hiperpigmentacije

Pošto ometa proizvodnju melanina, vitamin C zapravo može da izbledi hiperpigmentaciju. Hiperpigmentacija – uključujući pege od sunca, staračke pege i melazmu – nastaje kada se melanin prekomerno proizvodi u određenim delovima kože. To se takođe može desiti u područjima gde su akne zarasle. Ovaj sastojak inhibira sintezu melanina tako što smanjuje aktivnost enzima poznatog kao tirozinaza. Široko se koristi u dermatologiji za smanjenje pigmentacije hiperpigmentiranih mrlja na koži.

Smanjuje pojavu podočnjaka

Serumi sa vitaminom C mogu pomoći u izglađivanju finih bora tako što hidriraju područje ispod očiju. Prema manje obimnoj studiji iz 2019. godine o tri tretmana za podočnjake, mezoterapija vitaminom C rezultirala je značajnim poboljšanjem pigmentacije podočnjaka. Međutim, neki učesnici takođe su prijavili osećaj peckanja. Neki drugi načini da se oslobodite kesa ispod očiju uključuju upotrebu hladnog obloga i dodavanje retinola rutini nege kože. Budući da je koža ispod očiju tanka i osetljiva, najbolje da se držite proizvoda posebno dizajniranih za negu područje ispod očiju.

Stimuliše proizvodnju kolagena

Kolagen je prirodni protein čija se prirodna proizvodnja u ljudskom telu vremenom smanjuje. Niži nivoi kolagena mogu dovesti do pojave finih linija i bora. Vitamin C je dobro poznat po tome što stimuliše proizvodnju ovog proteina kroz proces njegove sinteze. U stvari, sinteza kolagena se ne može desiti bez vitamina C. To je zato što je vitamin C esencijalni kofaktor za dva enzima potrebna za sintezu kolagena.

Može pomoći u sprečavanju opuštanja kože

Proizvodnja kolagena je vezana za elastičnost i čvrstoću kože. Kada nivoi kolagena počnu da opadaju, koža takođe može početi da ,,pada“. Primena seruma vitamina C može povećati proizvodnju kolagena, što rezultira ukupnim efektom zatezanja, navodi se u pregledu iz 2017. godine. Ovo važi za opuštanje usled prirodnog starenja, oštećenja izazvanog oksidativnim stresom ili ekstremnog gubitka težine. To znači da može pomoći u smanjenju pojave opuštene kože, čineći da vaša koža izgleda čvršće i zategnutije.

Štiti kožu od štetnih uticaja sunčevih zraka

Preterano izlaganje oksidativnom stresu uzrokovanog zagađivačima iz okoline ili ultraljubičastim (UV) zračenjem povezano je sa niskim nivoima vitamina C u koži. Nivo vitamina C takođe je niži kod zrelije ili fotooštećene kože, iako istraživači nisu sigurni da li je to uzrok ili posledica. Oštećenje od sunca izazivaju molekuli zvani slobodni radikali. To su atomi sa manjkom elektrona. Slobodni radikali traže druge atome od kojih mogu da „ukradu” elektron – i to može dovesti do značajnog oštećenja kože. Vitamin C bogat je antioksidansima. Antioksidansi štite zdrave ćelije kože „dajući“ ovim slobodnim radikalima elektron, te čineći ih bezopasnim.

Može pomoći u smirivanju opekotina od sunca

Pored ublažavanja crvenila, vitamin C ubrzava obnavljanje ćelija, prema pregledu iz 2017. godine. Lokalna primena vitamina C, u kombinaciji sa vitaminom E i drugim jedinjenjima, smanjuje mogućnost nastanka povrede usled UV zračenja (opekotina od sunca). Ova kombinacija takođe smanjuje upalu izazvanu prekomernim izlaganjem UV zračenju. Važno je napomenuti da su istraživači otkrili da je sam vitamin C samo minimalno efikasan u smanjenju opekotina od sunca.

Pomaže u ubrzavanju zarastanja rana

S obzirom na njegove efekte na opekotine od sunca, ne bi trebalo da bude iznenađenje da lokalna primena vitamina C može ubrzati celokupno zarastanje rana. Zdravo zarastanje rana smanjuje rizik za razvoj upale, infekcija i ožiljaka. Pregled iz 2017. godine otkrio je da uzimanje dodataka vitamina C ima pozitivan efekat na zarastanje i regeneraciju kože povećavajući nivoe antioksidanasa u telu i koži. To je delimično zato što je zarastanje rana povezano sa formiranjem kolagena, a vitamin C podstiče proizvodnju kolagena.

Kako da koristite serum sa vitaminom C

Iako koža lokalnu primenu vitamina C generalno dobro podnosi, svi proizvodi za kožu imaju potencijal da izazovu neželjene efekte. Uvek treba da uradite patch test da biste procenili rizik za nastanak alergijskih reakcija. Evo kako:

 • Izaberite malu površinu kože, poput podlaktice.
 • Nanesite malu količinu proizvoda i sačekajte 24 sata.
 • Ako se ne pojave neželjeni efekti, preparat možete naneti na lice. Prekinite upotrebu ako se pojave osip, crvenilo ili koprivnjača.
 • Kada dođe vreme za potpunu primenu, pratite uputstva na etiketi proizvoda.

Serum sa vitaminom C obično se primenjuje jednom ili dva puta dnevno. Dobro pravilo je da očistite kožu, tonirate je, te onda nanesete serum sa vitaminom C, a zatim hidrirate kožu. Obavezno nanesite proizvode za negu čistim rukama.

Potencijalni neželjeni efekti i rizici

Iako je iritacija malo verovatna, uvek treba da uradite patch test pre primene. Ovo je jedini način da proverite kako će vaša koža reagovati na serum. Ako vam je koža posebno osetljiva, izbegavajte proizvode sa L-askorbinskom kiselinom. Manje je verovatno da će proizvodi sa magnezijum askorbil fosfatom izazvati iritaciju.

Proizvodi sa vitaminom C

Na stabilnost seruma utiču dve stvari: formulacija proizvoda i pakovanje. Sledeći derivati vitamina C dizajnirani su da preparati duže traju:

 • L-askorbinska kiselina
 • askorbil palmitat
 • magnezijum askorbil fosfat

Takođe treba da vodite računa o tome da proizvod ima formulaciju bez vode. A boca treba da bude neprozirna i hermetički zatvorena.

BEAUTY DESK PREPORUKA

Foto: pexels.com, PR

Sadržaj naveden u ovom članku napisan je samo u informativne svrhe i nije zamena za stručni savet ili konsultaciju. Naglašavamo da se BeautyDesk.rs ne bavi pružanjem medicinskih saveta ili usluga. Mišljenja i sadržaj uključeni u članak samo su stavovi autora, te ne treba da se koriste kao zamena za ekspertsko mišljenje ili konsultaciju, niti BeautyDesk.rs može preuzeti odgovornost za eventualnu štetu nastalu oslanjanjem na sadržaj članka.

Povezani članci

kockice leda za negu kože
Nega

Kockice leda za negu kože (8 recepata)

Smart tehnologija u beauty industriji: Ovo su najbolji alati za negu lica
Nega

Smart tehnologija u beauty industriji: Ovo su najbolji alati za negu lica

samopotamnjivanje
Nega

Kako da pripremite telo za samopotamnjivanje?

Kako je ,,savršena“ koža postala statusni simbol
Nega

Kako je ,,savršena“ koža postala statusni simbol

kolagen
Nega

Znate li šta je collagen banking?

glass skin
Nega

Ne želimo ,,glass skin“! Vratite u modu prirodnu teksturu kože!