Novi better-aging alat: Svi pričaju o kolagenu u listićima koji se topi na koži

Jeste li čuli za kolagenske flastere? Reč je o kolagenu u listićima, koji nestaju u dodiru sa vodom, te pružaju brojne prednosti za regeneraciju kože.

Kolagen je jedan od ključnih sastojaka za blistav i mladalački izgled kože. Reč je o proteinu, koji se prirodno nalazi u ljudskom telu. Međutim, njegova proizvodnja smanjuje se sa godinama, što uzrokuje pojavu vidljivih znakova starenja, kao što su bore, fine linije i opuštena koža. Upravo zbog toga mnogi posežu za proizvodima i suplementima koji sadrže ovaj sastojak, ali i vitamin C, poznat po tome što stimuliše proizvodnju kolagena.

Novi kolagenski flasteri

Na tržištu postoji mnoštvo preparata sa ovim proteinom – od krema i seruma, do maski za lice, a nama su, ovoga puta, pažnju privukli skupoceni kolagenski listići. U pitanju su korejski flasteri pod nazivom Dermarssance Highprime Collagen Film, koji se u dodiru sa vodom ili specijalnim serumom tope na licu.

Kao što već pretpostavljate, ovaj better-aging alat primetili smo na TikTok-u, gde su ga isprobali brojni beauty infuleseri. Na prvi pogled, ovi flasteri izgledaju poput maske za lice, no nakon što ih stavite na kožu, te poprskate specijalnim serumom u spreju (Dermarssance O To Rocket Collagen Serum Mist), doslovno se tope na koži i u potpunosti nestaju. Zapravo, koža ih upija u momentu. 

Dolaze u različitim oblicima, prilagođeni delovima lica – vratu, čelu, obrazima i području oko očiju. Svaki tanak sloj prepun je hidroliziranog kolagena i hijaluronske kiseline za povećanu elastičnost i hidrataciju kože, te smanjuje pojavu sitnih linija i bora. Osim toga, i sam serumski mist poseduje antioksidacijska i protivupalna svojstva, te takođe regeneriše i umiruje kožu.

@safiyany

trying magic disappearing collagen patches 💆🏻‍♀️✨ #skincare

♬ Lost Woods – Super Guitar Bros

Koliko su kolagenski listići efikasni?

Bez obzira na to što brojni kreatori sadržaja na TikTok-u tvrde kako primećuju poboljšanje u izgledu kože nakon upotrebe ovih flastera, stručnjaci smatraju da je reč o trenutnom efektu, budući da su molekule kolagena prevelike da bi na taj način prodrle duboko u kožu.

Prednosti kolagena za kožu

Smanjuje vidljivost bora

Suplementi kolagena i proizvodi za negu kože koji ga sadrže poseduju potencijal u smanjenju pojave bora. Dopunjavanjem nivoa kolagena u telu, ovi proizvodi imaju za cilj da vrate elastičnost kože i izglade fine linije.

Poboljšava hidrataciju

Kolagen je neophodan za održavanje hidratacije kože. Njegova sposobnost da privuče i zadrži vlagu ključna je za pun i baršunast ten. Kako nivo kolagena opada, koža može postati suva i podložnija iritaciji.

Obezbeđuje čvrstoću i elastičnost kože

Kolagen obezbeđuje strukturni okvir koji podržava čvrstinu i elastičnost kože.

Podstiče zarastanje rana

Takođe, igra ključnu ulogu u prirodnom procesu zarastanja kože. Pomaže u formiranju novih ćelija kože i tkiva, pomažući u popravljanju rana, ožiljaka i drugih nesavršenosti kože.

Kako da povećate proizvodnju kolagena?

Dijetetski kolagen

Konzumiranje hrane bogate kolagenom, kao što su bujon od kostiju, riba i nemasno meso, može obezbediti telu gradivne blokove koji su mu potrebni za sintezu kolagena.

Suplementi kolagena

Suplementi kolagena, dostupni u različitim oblicima, kao što su praškovi, kapsule i pića, mogu biti zgodan način za internu podršku proizvodnji kolagena.

Skincare preparati sa kolagenom

Proizvodi za negu kože koji sadrže sastojke za povećanje kolagena kao što su retinol, peptidi i vitamin C mogu se naneti direktno na kožu kako bi se podstakla sinteza kolagena, te poboljšalo opšte zdravlje kože.

Kolagen je nesumnjivo ključna komponenta u održavanju zdravlja i izgleda kože. Iako je starenje neizbežno, razumevanje načina na koji ovaj protein utiče na kožu omogućava nam da donesemo informisane odluke kako bismo podržali njegovu proizvodnju.

Foto: Instagram @hannaschonberg, PR; Video: TikTok

Sadržaj naveden u ovom članku napisan je samo u informativne svrhe i nije zamena za stručni savet ili konsultaciju. Naglašavamo da se BeautyDesk.rs ne bavi pružanjem medicinskih saveta ili usluga. Mišljenja i sadržaj uključeni u članak samo su stavovi autora, te ne treba da se koriste kao zamena za ekspertsko mišljenje ili konsultaciju, niti BeautyDesk.rs može preuzeti odgovornost za eventualnu štetu nastalu oslanjanjem na sadržaj članka.

Povezani članci

Smart tehnologija u beauty industriji: Ovo su najbolji alati za negu lica
Nega

Smart tehnologija u beauty industriji: Ovo su najbolji alati za negu lica

samopotamnjivanje
Nega

Kako da pripremite telo za samopotamnjivanje?

Kako je ,,savršena“ koža postala statusni simbol
Nega

Kako je ,,savršena“ koža postala statusni simbol

kolagen
Nega

Znate li šta je collagen banking?

glass skin
Nega

Ne želimo ,,glass skin“! Vratite u modu prirodnu teksturu kože!

PRAVO NA LEPOTU jedno je od osnovnih ljudskih prava
Nega

PRAVO NA LEPOTU jedno je od osnovnih ljudskih prava