Postoji način da povećate nivo kolagena u koži!

Sigurno vam je već poznato da nivo kolagena u koži opada tokom godina. A znate li kako možete da ga povećate i stvorite zalihe? Više je načina za to…

Kolagen je poput skele koja podržava kožu. Ako pritisnete bebine obraze, primetićete da se koža odmah vraća nazad – to je zbog upravo zbog prisustva ovog proteina. Međutim, kako starimo, opraštamo se od zaliha kolagena u kojima smo uživali tokom mladosti. A što je manji nivo kolagena (eksperti kažu da se on razgrađuje brzinom od oko jedan procenat godišnje od sredine 20-ih godina pa nadalje), to je koža opuštenija, dok se na njoj brže manifestuju i bore i proširene pore.

Bolje sprečiti nego lečiti!

Ukoliko uspemo da sprečimo/zaustavimo razgradnju kolagena, naša koža će izgledati bolje. Nije iznenađenje da na gubitak ovog proteina utiče izlaganje ultraljubičastom zračenju. Ni ne čudi što svaki dermatolog ističe važnost svakodnevne upotrebe SPF-a jer, osim što sprečava rizik od raka kože i pojave hiperpigmentacije, on zapravo doprinosi i očuvanju nivoa kolagena.

Kako da stvorite zalihe?

Sada, kada ste naučili važnu lekciju o očuvanju ovog proteina, ovo je ključno pitanje. Upotreba retinoida na recept dobar je način da to učinite u kućnim uslovima. Vitamin A deluje kao hormon i prenosi poruke fibroblastima u dermisu, upućujući ih da se uključe i počnu da proizvode više kolagena i hijaluronske kiseline. U slučaju da retinoidi nisu dobar izbor za vas, imajte na umu i da vitamin C podržava sintezu kolagena.

I ishrana igra važnu ulogu!

Za proizvodnju kolagena, vašem telu su potrebni vitamin C, cink, mangan i bakar, zbog čega je neophodno da budu zastupljeni u vašoj ishrani.

Suplementi kolagena: Da li zaista „rade“?

Sa toliko različitih vrsta na tržištu, pitanje je odakle početi. Kolagen se obično apsorbuje i distribuira kroz krvotok, probijajući se do dermisa preko drugih organa. Stimuliše proliferaciju fibroblasta, stvarajući proizvodnju svežeg kolagena, zbog čega je važan unos visokokvalitetnih hidrolizovanih peptida kolagena. Dermatolozi obično nisu veliki obožavatelji ovog dodataka, jer ne postoje čvrsti dokazi da peptidi kolagena zaista prodiru do kože. Ipak, nedavno su se pojavili novi podaci koji ukazuju na to da suplementi kolagena mogu biti efikasni. Ideja je da se aktivni fragmenti kolagena apsorbuju gutanjem i cirkulišu kroz krvotok do kože. Naravno, potrebno je prikupiti više podataka da bi se potvrdile početne studije.

Estetski tretmani kao još jedna mogućnost za povećanje nivoa kolagena

U estetskim ordinacijama, podsticanje stvaranja kolagena uključuje tretmane kao što su mikroiglice, radiofrekvencija, ultrazvučno zatezanje kože i laser. Ablativni laser zagrevanjem tkiva stvara mikropovrede u dubljim slojevima kože, a time se stimuliše proizvodnja kolagena i novih ćelija kože. I neki injekcioni tretmani, posebno dizajnirani da stimulišu proizvodnju kolagena, mogu biti korisni. Oni stvaraju trenutni efekat punjenja (sastoje se od molekula hijaluronske kiseline), ali i podstiču organizam da prirodno proizvede više kolagena.

Foto: Rawpixel, PR

Sadržaj naveden u ovom članku napisan je samo u informativne svrhe i nije zamena za stručni savet ili konsultaciju. Naglašavamo da se BeautyDesk.rs ne bavi pružanjem medicinskih saveta ili usluga. Mišljenja i sadržaj uključeni u članak samo su stavovi autora, te ne treba da se koriste kao zamena za ekspertsko mišljenje ili konsultaciju, niti BeautyDesk.rs može preuzeti odgovornost za eventualnu štetu nastalu oslanjanjem na sadržaj članka.

Povezani članci

Mistovi za lice
Nega

Beauty Desk lista: Mistovi za lice koji donose instant osveženje

hidratantne kreme za negu masne kože
Nega

Hidratantne kreme za masnu kožu lica koje vam preporučujemo da isprobate ovog leta

za zaštitu od sunca
Nega

Kako da odabrate adekvatan SPF preparat za svoj tip kože

uljani čistači
Nega

Najbolji uljani čistači koji će promeniti vašu rutinu nege kože – Beauty Desk lista

iscpucale pete
Nega

Kako da se pobrinete za suve, ispucale pete?

sredstvo za čišćenje lica
Nega

Beauty osnove: Kako odabrati najbolje sredstvo za čišćenje lica za vaš tip kože