Koliko su suplementi kolagena efikasni u poboljšanju zdravlja i izgleda kože?

S obzirom na važnost kolagena za kožu, većina ljudi pretpostavlja da je ovaj protein neophodno koristiti kao dodatak ishrani kada dođemo u određene godine. Međutim, postoji mnogo spekulacija oko ovog „izvora mladosti“. Baš zbog toga istražili smo da li su suplementi kolagena, koji se oralnim putem unose u organizam, zaista efikasni.

Kolagen je jedan od najzastupljenijih proteina u ljudskom telu. Prisutan je u velikim količinama u kostima, mišićima i ligamentima. Smatra se vezivnim tkivom koje drži telo zajedno. Posebno u koži, pomaže u formiranju mreže vlakana, tako da nove ćelije kože mogu rasti. Zajedno sa elastinom održava kožu jedrom i mladolikom. Zanimljiva činjenica je da reč „kolagen“ potiče od grčke reči „kólla“ što znači lepak.

Na koji način suplementi kolagena deluju na organizam?

Kako starimo, ne samo da se naša proizvodnja kolagena smanjuje, već se i kvalitet našeg kolagena pogoršava. Ovo doprinosi opuštanju kože, te pojavi finih linija i bora na njoj. Teorija koja stoji iza suplemenata kolagena glasi da oni mogu poboljšati i povećati proizvodnju kolagena u našem telu, što rezultira poboljšanim kvalitetom kože i brojnim drugim zdravstvenim prednostima poput poboljšanja zglobova i mišića.

Suplementi kolagena pripadju grupi lekova koji se nazivaju nutraceutici – farmaceutskim alternativama hrani, za koje se tvrdi da sadrže brojne hranljive materije, koje poboljšavaju različite asprekte zdravlja. Dostupni su u brojnim formulacijama kao što su peptidi, proteini ili hidrolizati. Najpopularniji oblik je hidrolizovani kolagen jer ima nižu molekularnu težinu i veću rastvorljivost u vodi, što znači da se lakše rastvara u pićima i hrani. Najčešće se nalazi u obliku praha koji se može dodati u kafu ili smuti. Dostupan je i u obliku žvakaće gume, kapsula i tečnosti, te šumećih tableta koje su rastvorljive u vodi, proteinskih prahova i proteinskih pločica, koje predstavljaju zamenu za obrok. 

Većina suplemenata kolagena potiče iz životinjskih izvora kao što su svinje, krave i ono što se naziva „morski kolagen“ koji se pravi od ribe. Što se tiče vegetarijanskih i veganskih opcija, istini za volju, ne postoje alternative uprkos brendovima dodataka na bazi biljaka koji prodaju proizvode od kolagena. Ako pažljivije pogledate ove suplemente, videćete da oni zapravo podstiču proizvodnju kolagena sastojcima kao što su vitamin C i cink (koji stimulišu sopstveni kolagen u telu), ali uopšte ne sadrže kolagen.

Može li oralno konzumiranje kolagena poboljšati zdravlje kože?

Da li oralna konzumacija suplemenata kolagena deluje, i dalje je predmet rasprave. Postoji vrlo malo naučnih studija na ovu temu, te mnoge od njih sproveli su sami proizvođači suplemenata kolagena. Takođe, mnoga istraživanja sprovedena su na životinjama, te ono što funkcioniše u laboratoriji ne funkcioniše uvek i u realnom okruženju.

Nedavno su se pojavili novi podaci koji ukazuju na to da oralni dodaci kolagena mogu biti efikasni. Ideja je da se aktivni fragmenti kolagena apsorbuju gutanjem i cirkulišu kroz krvotok do kože. Potrebno je prikupiti više podataka da bi se potvrdile početne studije, ali ako su efikasni, ovi suplementi mogu unaprediti način na koji tretiramo kožu koja stari.

Zagovornici kolagenskih napitaka i pilula kažu da tradicionalni serumi za kožu prodiru samo u gornji sloj kože – nove vrste oralnih kolagenskih peptida telo lakše apsorbuje i mogu da pojačaju kolagen u dubljim slojevima kože.

Najsveobuhvatniji pregled o upotrebi oralnih suplemenata kolagena uključuje samo randomizovana, placebom kontrolisana ispitivanja u kojima je jedna grupa ispitanika koristila suplemente kolagena, a druga placebo. Pregledano je ukupno 11 studija koje su proučavale rezultate preko 800 pacijenata. Studije su razmatrale različite formulacije suplemenata kolagena kao što su kolagen hidrolizat i kolagenski peptidi. Rezultati su bili promenljivi, pri čemu neke studije nisu pokazale statistički značajno poboljšanje, dok su druge pokazale određenu korist. Neka objektivna merenja, poput hidratacije kože, poboljšana su oralnim dodacima kolagena. Međutim, mnoge studije su se oslanjale na subjektivna merenja kao što su zadovoljstvo pacijenata i poboljšanje vida. Oni su mnogo skloniji anegdotskim iskustvima i greškama prilikom izveštavanja o rezultatima.

Na kraju, važno je uzeti u obzir proces varenja. Kada unosimo kolagen (koji je zapravo protein), želudačna kiselina ga razlaže i pretvara u aminokiselinu prolin-hidroksiprolin. Malo je dokaza da kolagen može biti očuvan tokom varenja, pa je samim tim malo verovatno da bilo koji oblik kolagena dospeva u krvotok, a kamoli u odgovarajuće slojeve kože. Međutim, postoje dokazi da ova aminokiselina pomaže u povećanju sadržaja hijaluronske kiseline u koži.

Dakle, svakoj studiji koja podržava upotrebu suplemenata kolagena, možete pronaći alternativu koja sadrži suprotne zaključke.

Da li je upotreba suplemenata kolagena može imati nuspojave?

Većina studija pokazuje da su dodaci kolagena bezbedni bez ikakvih neželjenih efekata. Najčešći zabeleženi neželjeni efekti su problemi sa varenjem kao što je žgaravica.

Najefikasniji načini za povećanje proizvodnje kolagena

Postoje brojne druge metode koje, dokazano u kliničkim studijama, povećavaju proizvodnju kolagena.

Krema za sunčanje

Krema za sunčanje je najznačajniji korak u nezi kože za usporavanje njenog starenja. Svakog dana smo izloženi UV zracima. UV zraci direktno izazivaju degradaciju kolagena. Korišćenjem kreme za sunčanje širokog spektra sa najmanje SPF od 30-50, možemo da usporimo ili čak zaustavimo postepenu razgradnju ovog proteina.

Antioksidansi

Antioksidansi poput vitamina C, E i cinka korisni su u procesu stvaranja novog kolagena u telu. Ima ih u hrani kao što su riba, bobičasto voće, zeleno lisnato povrće, zeleni čaj i brojnim drugim namirnicama.

Takođe antioksidanse možete uneti u kožu (lokolano) putem seruma koji ih sadrže. Odaberite serum sa vitaminom C, jer je on ključan za proizvodnju hijaluronske kiseline i kolagena. Takođe pomaže u zaštiti kože od slobodnih radikala, oksidativnog stresa i UV zraka – a to sve razgrađuje kolagen. 

Retinoidi

Retinoidi su derivati vitamina A, ključni za usporavanje starenja kože. Oni, uključujući i retinol, direktno regulišu ćelije koje su uključene u proizvodnju kolagena. 

Estetski tretmani i procedure

Microneedling je estetska procedura u kojoj se koriste sićušne igle za prodranje u kožu u kontrolisanom okruženju. Ove mikropovrede stimulišu sopstveni prirodni sistem popravke tela, te time podstiču proizvodnju kolagena u koži. Procedura je sigurna i veoma efikasna.

Takođe postoje laserski tretmani i hemijski pilinzi koji stvaraju namerne kontrolisane povrede na koži. A odgovor na zarastanje ovih rana uključuje proizvodnju novog kolagena.

Stil života

Takođe je važno napomenuti da određene životne navike doprinose razgradnji kolagena, kao što su pušenje ili ishrana bogata rafinisanim ugljenim hidratima i šećerom. Utvrđeno je da hemikalije u duvanskom dimu razgrađuju kolagen i elastin. Pokazalo se da ishrana sa visokim sadržajem rafinisanih ugljenih hidrata i šećera razgrađuje kolagen u procesu koji se zove glikacija – kada se višak šećera u telu vezuje za proteine kolagena i elastina, te vremenom narušava normalnu ćelijsku funkciju.

Foto: unsplash.com

Sadržaj naveden u ovom članku napisan je samo u informativne svrhe i nije zamena za stručni savet ili konsultaciju. Naglašavamo da se BeautyDesk.rs ne bavi pružanjem medicinskih saveta ili usluga. Mišljenja i sadržaj uključeni u članak samo su stavovi autora, te ne treba da se koriste kao zamena za ekspertsko mišljenje ili konsultaciju, niti BeautyDesk.rs može preuzeti odgovornost za eventualnu štetu nastalu oslanjanjem na sadržaj članka.

Povezani članci

hidratantne kreme za negu masne kože
Nega

Hidratantne kreme za masnu kožu lica koje vam preporučujemo da isprobate ovog leta

za zaštitu od sunca
Nega

Kako da odabrate adekvatan SPF preparat za svoj tip kože

uljani čistači
Nega

Najbolji uljani čistači koji će promeniti vašu rutinu nege kože – Beauty Desk lista

iscpucale pete
Nega

Kako da se pobrinete za suve, ispucale pete?

sredstvo za čišćenje lica
Nega

Beauty osnove: Kako odabrati najbolje sredstvo za čišćenje lica za vaš tip kože

šećerni piling
Nega

Šećerni piling jedan je od najluksuznijih načina eksfolijacije: Evo zbog čega…