Šta je antiinflamatorna nega kože i zašto nam je potrebna?

Budući da je izložena uticaju brojnih spoljašnjih i unutrašnjih faktora, neophodno je da kožu negujemo isceljujućim formulama, poput onih koje sadrže antiinflamatorne sastojke. Šta je antiinflamatorna nega kože i kako je uključiti u svakodnevnu rutinu, pročitajte u nastavku.

U svim aspektima života težimo nekoj vrsti balansa. Na primer, uzmimo u obzir negu kože kiselinama. Dugo smo gradili beauty rutine u kojima su glavni akteri AHA, BHA kiseline i retinol, s ciljem da pronađemo rešenje koje će posvetliti, ujednačiti i izgladiti naš ten. Dakle, dovesti ga u ravnotežu. Međutim, brojni pilinzi, te razni oštri kozmetički sastojci uzrokovali su sve češću pojavu različitih upala kože, pa se ispostavilo da nam ovakve rutine mogu mnogo više štetiti nego koristiti. Pored toga, ono što se dešava unutar našeg tela, takođe može uzrokovati upale na koži. Upala crevnog mikrobioma utiče na upalu mikorbioma kože.

S porastom slučajeva rozacee, ekcema, te uopšteno osetljivosti kože, sve je veća potreba za tzv. antiinflamatornom negom. U ovom članku istražujemo šta sve utiče na zapaljenje kože, te koji je najbolji način da podržimo zdravlje kožne barijere.

Koji faktori mogu uzrokovati različite vrste upala kože?

Stručnjaci smatraju da brojni faktori i stanja kože utiču na funkciju kožne barijere, te uzrokuju iritacije. Tu spadaju grubi i oštri sastojci za negu, UVA i UVB zrake, stres, emisija štetnih gasova u vazduhu, pušenje, alkoholna pića, velika količina šećera, nedostatak sna i brojni drugi faktori stila života. Osim toga, stanja poput kompromitovane barijerne funkcije, povećane osetljivosti i nedovoljnog lučenja loja mogu uzrokovati upale. Druga stanja uključuju raspad kolagena, akne, hiperpigmentaciju ili hormonsku kongestiju.

Da li su sve upale kože jednake? Postoje dve vrste upala na koži: akutne i hronične. Razlika između njih je u vremenu trajanja. Akutna upala obično traje šest nedelja ili kraće, te može biti posledica raznih problema sa kožom, kao što su akne, opekotine od sunca i alergijske reakcije. Hronična upala traje duže od šest nedelja. Često ide ruku pod ruku sa ekcemom, rozaceom i psorijazom.

Šta se podrazumeva pod antiinflamatornom negom kože?

Na koji način antiinflamatorni preparati mogu pomoći koži? Tajna je u hidrataciji i negovanju kožne barijere. Svaka antiinflamatorna rutina nege trebalo bi da sadrži proizvode koji duboko hidriraju i neguju kožu, te u svom sastavu imaju visokoaktivne sastojke koji usporavaju proces starenja kože i jačaju kožnu barijeru. Stoga, da bismo sprečili razvoj upala na koži, nije dovoljno koristiti isključivo oštre aktivne sastojke, kao što su retinol, glikolna i mlečna kiselina, već je potrebno uključiti i one antiinflamatorne.

Oni deluju tako što inhibiraju negativan odgovor tela i blokiraju efekte određenih enzima koji doprinose upali. Niacinamid je odličan izbor za ublažavanje crvenila i suve kože. Paprat (jedan od najjačih antioksidanasa) smiruje upale. Ulje iz biljke pasiji trn sadrži retku omega 7 masnu kiselinu koja stimuliše regeneraciju ćelija u epidermisu. Aloe vera je blagotvorno sredstvo za umirivanje kože. Takođe zdravlje kože možete podržati suplementima koji sadrže vitamine A, C, D, cink, kurkumu ili đumbir sa ciljem jačanja ćelija, pa time i mirkobioma kože.

Opcije holističkog tretmana

Da biste smanjili rizik za razvoj upala na koži, stručnjaci preporučuju da u svakodnevnu rutinu uključite suplemente kolagena, te da se više krećete. Šetnja i drugi vidovi fizičke aktivnosti pospešuju protok limfe, čime se sprečava pojava nadutosti i drugih problematičnih stanja kože. Samnjenje nivoa kortizola, kao i izbegavanje izlaganja kože plavoj svetlosti takođe može smanjiti mogućnost razvoja upalnih procesa na koži. Ovi faktori, zahvaljujući slobodnim radikalima, izazivaju oštećenja i iritacije, koji ubrzavaju starenje kože.

BEAUTYDESK PREPORUKA

Antiinflamatorni proizvodi za negu kože

Foto: PR, @beautylit_

Sadržaj naveden u ovom članku napisan je samo u informativne svrhe i nije zamena za stručni savet ili konsultaciju. Naglašavamo da se BeautyDesk.rs ne bavi pružanjem medicinskih saveta ili usluga. Mišljenja i sadržaj uključeni u članak samo su stavovi autora, te ne treba da se koriste kao zamena za ekspertsko mišljenje ili konsultaciju, niti BeautyDesk.rs može preuzeti odgovornost za eventualnu štetu nastalu oslanjanjem na sadržaj članka.

Povezani članci

kockice leda za negu kože
Nega

Kockice leda za negu kože (8 recepata)

Smart tehnologija u beauty industriji: Ovo su najbolji alati za negu lica
Nega

Smart tehnologija u beauty industriji: Ovo su najbolji alati za negu lica

samopotamnjivanje
Nega

Kako da pripremite telo za samopotamnjivanje?

Kako je ,,savršena“ koža postala statusni simbol
Nega

Kako je ,,savršena“ koža postala statusni simbol

kolagen
Nega

Znate li šta je collagen banking?

glass skin
Nega

Ne želimo ,,glass skin“! Vratite u modu prirodnu teksturu kože!