Pitali ste nas: Može li se retinol koristiti tokom leta

Nedavno nam je u inboks stiglo pitanje može li se koristiti retinol tokom leta ili je ipak bolje sačekati hladniji period godine? S obzirom na to da smo i same nailazile na oprečne savete, iščitale smo različite novije tekstove, mišljenja eksperata i studije na ovu temu. U tekstu ispod donosimo ukratko sve ono najvažnije što treba da znate u vezi sa ovom temom ukoliko volite i koristite retinol i ne želite da ga se odreknete tokom tri najtoplija meseca u godini.

Videla sam vašu objavu o kremi A313 i tim povodom imam jedno pitanje. Dobila sam tu kremu iz Francuske i nemam uputstvo na srpskom. Sad se dvoumim da li da krenem da je koristim pre leta ili da ipak sačekam jesen? Hvala vam puno na odgovoru.

Da bismo odgovorili na ovo pitanje, važno je da krenemo od objašnjenja šta je, zapravo, retinol. Takođe, moramo da uvedemo još jedan važan pojam, a to su retinoidi.

Zašto svi vole retinol i retinoide

Reč je o moćnim sastojcima, zaista delotvornim i svestranim, koji mogu da reše različite probleme s kožom: od ublažavanja finih linija i bora, preko umanjenja vidljivosti proširenih pora, stvaranja zdrave blistavosti kože, pa do rešavanja problema sa aknama. Spisak prednosti upotrebe retinola u nezi kože – i čitave grupe njemu sličnih sastojaka – retinoida – zaista je dugačak.

Šta je retinol, a šta su retinoidi

Važno je znati da kada u svakodnevnom govoru kažemo retinol, veoma često zapravo mislimo na retinoide, jer na tržištu postoji mnoštvo proizvoda koji sadrže jedno i/ili drugo. Retinoidi su grupa srodnih jedinjenja – derivata vitamina A, a retinol je samo jedan od njih (alkoholni oblik vitamina A). Na primer, krema A313 – u vezi s kojom smo dobili pitanje od čitateljke, zapravo ne sadrži retinol, već retinil palmitat, koji je jedan od retinoida (ester retinola i palmitinske kiseline). Ispod ćemo objasniti zašto je važno da znamo da je retinol samo jedan od retinoida.

Kako tačno retinoidi deluju na kožu?

Naša koža kao aktivni sastojak prepoznaje retinoinsku kiselinu. Retinoinska kiselina, u svom primarnom obliku nalazi se, na primer, u tretinoinu, leku koji dermatolozi propisuju kada žele da postignu maksimalne efekte u lečenju pacijenata. Proizvodi sa tretinoinom, tj. retinoinskom kiselinom, mogu se dobiti samo na recept.

Dakle, kada nanesemo proizvod sa retinoinskom kiselinom, ona direktno utiče na ćelije naše kože i zato ovi proizvodi imaju najjače dejstvo. Svi ostali retinoidi, da bi delovali na ćelije kože, moraju da se pretvore u retinoinsku kiselinu, što znači da moraju da prođu kroz određene hemijske procese. Što je više procesa potrebno da se retinoid pretvori u retinoinsku kiselinu, to je njegovo dejstvo na kožu slabije.

Intenzitet retinoida – od jačih ka slabijima

Retinoiska kiselina (tretinoin): Najjači oblik, dostupan samo na recept, koristi se za lečenje akni, bora i drugih problema kože.

Retinaldehid (retinal): Slabiji od retinoinske kiselina, ali jači od retinola, često se koristi u proizvodima protiv akni i vidljivih znakova starenja kože.

Retinol: Jači od retinil palmitata, ali i dalje pogodan za različite tipove kože.

Retinil palmitat: Najblaži oblik, idealan za početnike i osobe sa osetljivom kožom.

Da li je upotreba retinoida i retinola tokom leta dobra ideja?

Prvo treba istaći razloge zbog kojih se savetuje oprez. Retinoidi čine kožu osetljivijom na sunčeve zrake, što povećava rizik od opekotina, iritacija i hiperpigmentacija. Kombinacija sunca i retinoida može dovesti do pojave crvenila, perutanja, svraba i drugih neželjenih reakcija. S druge strane, izlaganje suncu može smanjiti efikasnost retinoida, jer UV zraci mogu razgraditi ove sastojke.

Šta kažu dermatolozi

Sve češće se nailazi na mišljenja dermatologa da retinoidi mogu da se koriste svakodnevno, pa i tokom toplijih meseci. (Izuzetak su trudnice koje bi, generalno, bez obzira na godišnje doba, trebalo da izbegavaju retinoide.)

Prema američkoj dermatološkinji dr Loren Franco, neki oblik retinoida u nezi kože može se koristiti svakodnevno, uključujući i toplije mesece. „Apsolutno možete koristiti retinoide tokom leta“, rekla je dr Franco za Byrdie.com.

Ukoliko se ispoštuju sva pravila zaštite od sunca, ne postoji nijedan razlog zbog kojeg bi se desila komplikacija prilikom nanošenja retinola u letnjem periodu. Tu podrazumevamo da se ujutro prvo opere sa kože preparat koji je fotoosetljiv (npr. retinol koji smo koristili tokom noći – prim. red). Potom treba namazati svoju redovnu negu i kremu sa zaštitnim faktorom, petnaest minuta do pola sata pre izlaska na otvoreno. Takođe, svaka dva sata treba dodavati nov sloj kreme za zaštitu od sunca – a sada postoje i sprejevi i stikovi za zaštitu od sunca koji mogu da se dodaju čak i preko šminke”, kaže dermatološkinja dr Milena Radojević u podkastu Derma priče (link je ispod – ako vas zanima upotreba retinoida, toplo preporučujemo da pogledate).

Dakle, retinoidi mogu da se koriste tokom leta, ali važno je da vodimo računa o nekoliko stvari. Spisak donosimo ispod.

Kako bezbedno koristiti retinoide i retinol tokom leta

Nije svaki retinoid isti: Opredelite se za blažu formu retinoida, na primer za retinil palmitat ili za retinol.

Noćna primena: Nanosite proizvod sa retinoidima uveče, kako se ne biste izlagali suncu neposredno nakon nanošenja proizvoda.

Visoka zaštita od sunca: Tokom dana o-b-a-v-e-z-n-o koristite kremu za sunčanje sa visokim SPF faktorom – i širokim spektrom zaštite – čak i kada je oblačno. Osim toga, obnavljajte zaštitu! Nije dovoljno namazati kremu za sunčanje samo ujutro, pre izlaska iz kuće! Ponesite je sa sobom! Ukoliko boravite na otvorenom, nanosite je na svaka dva sata. Ako tokom dana boravite u zatvorenom, ponovo nanesite zaštitu 15 minuta do pola sata pre svakog sledećeg izlaska.

Smanjena učestalost primene: Ukoliko primetite bilo kakvu iritaciju, proredite učestalost korišćenja retinoida.

Konsultacija sa dermatologom: Naš topli savet je da se uvek posavetujte sa dermatologom pre početka korišćenja retinoida, posebno ako imate osetljivu kožu.

Važno je napomenuti da su ovo samo opšte smernice i da individualna reakcija na retinoide može varirati. Zato je važno da pratite reakcije svoje kože i prilagodite upotrebu proizvoda u skladu sa tim.

Takođe, naše lično opredeljenje je da tokom letovanja u najtoplijim mesecima, kada dane većinom provodimo na plaži, ne koristimo retinoide.

Pročitajte i… Koje sastojke za negu kože treba izbegavati tokom leta

Zaključak: Retinoidi i retinol tokom leta – da ili ne?

Većina nas može imati koristi od upotrebe retinoida tokom cele godine, ali vrsta retinoida koji se koriste, način upotrebe i učestalost nanošenja odrediće kako će uticati na našu kožu. Stručnjaci se generalno slažu da sastojak može da se koristi tokom svih godišnjih doba (još jednom: izuzetak su trudnice), uz napomenu da upotreba retinoida tokom leta zahteva blaže oblike ovog sastojka (npr. retinil palmitat ili retinol), nanosi se noću i zahteva obaveznu SPF zaštitu tokom dana.

Izvori: https://us.typology.com/library/does-retinol-cause-photosensitivity, https://www.byrdie.com/using-retinoid-during-summer-5188119, https://australianskinclinics.com.au/blog/is-retinol-safe-to-use-in-summer/

Foto: Alexander Stemplewski via Pexels

Sadržaj naveden u ovom članku napisan je samo u informativne svrhe i nije zamena za stručni savet ili konsultaciju. Naglašavamo da se BeautyDesk.rs ne bavi pružanjem medicinskih saveta ili usluga. Mišljenja i sadržaj uključeni u članak samo su stavovi autora, te ne treba da se koriste kao zamena za ekspertsko mišljenje ili konsultaciju, niti BeautyDesk.rs može preuzeti odgovornost za eventualnu štetu nastalu oslanjanjem na sadržaj članka.

Povezani članci

glass skin
Nega

Ne želimo ,,glass skin“! Vratite u modu prirodnu teksturu kože!

PRAVO NA LEPOTU jedno je od osnovnih ljudskih prava
Nega

PRAVO NA LEPOTU jedno je od osnovnih ljudskih prava

Nega

KIEHL’S SINCE 1851 predstavlja dva proizvoda protiv bubuljica, od kojih je jedan viralni „tečni flaster“

pazuh
Nega

Ovi trikovi pomoći će vam da zaboravite na taman pazuh…

pshiodermatologija
Nega

Psihodermatologija: U kojoj meri osećanja mogu uticati na izgled kože?

vitamin B
Nega

Koji oblici vitamina B vam mogu pomoći u nezi kože + lista seruma koji ih sadrže