6 kozmetičkih proizvoda koje treba izbegavati tokom boravka na suncu

Vreli letnji dani su iza ugla, nemojte da ih dočekate nespremni, sa neadekvatnim režimom nege. Eksperti kažu da narednih šest kozmetičkih proizvoda, baziranih na različitim supstancama, obavezno treba da izostavite iz svoje beauty rutine.

Za početak, jedno pitanje: „Menjate li svoj režim nege sa dolaskom toplih dana?“ OK, možda ćete biti u iskušenju da se držite svoje ustaljene zimske rutine. Možda ćete i razmišljati o tome da jednostavno preskočite ulje za lice, ili da ga koristite samo jedanput u toku nedelje. Na kraju krajeva, toplota ne bi trebalo da pravi tako veliku razliku, zar ne? E pa, nije tako! Kao što postoje osnovni kozmetički proizvodi koje treba da koristite tokom leta (poput krema sa SPF-om), postoje i neki koje ne biste trebali da upotrebljavate ili koje bi, u najmanju ruku, trebalo  da izbegavamo. To je posebno neophodno ukoliko planirate da se sunčate. Ipak, bez obzira na to da li boravite u gradu, ili odlazite u tropske krajeve, prilagođavanje režima nege zahtevima sezone ključno je kako bi vaša koža bila zdrava, blistava i zaštićena. A da biste dosegli ovaj target, narednih šest kozmetičkih proizvoda obavezno isklučite iz svog režima nege sve dok se ne pozdravite sa suncem.

Retinoli

Počnimo sa najvažnijim: retinolom. Proizvodi za negu kože koji sadrže retinoide, kao što su retinol i tretinoin, imaju brojne prednosti kao što su posvetljivanje kože, smanjenje hiperpigmentacije, minimiziranje pojave bora i posvetljivanje ožiljaka od akni. Međutim, ne bi trebalo da ih koristite tokom leta, ili kada planirate da budete pod suncem tokom dužeg vremenskog perioda. Retinoidi mogu da povećaju osetljivost kože na sunčevu svetlost, što dovodi do većeg rizika od opekotina i oštećenja od sunca. Dakle, tokom toplijih meseci, potrebno je preduzeti mere opreza prilikom upotrebe proizvoda s ovim sastojcima.

Teške podloge i korektori sa punom pokrivnom moći

Ovo bi moglo biti teško, ali trebalo bi da izbegavate teške podloge i korektori tokom leta. Iako deluju kao savršeno rešenje za postizanje besprekorne kože, oni mogu biti problematičan izbor kada su izloženi sunčevoj svetlosti. Ovi proizvodi često sadrže guste formule koje mogu začepiti pore i zadržati znoj, što posledično dovodi do izbijanja akni, iritacije i zagušenja kože na vrućini. Osim toga, pošto imaju visoku pokrivenost, mogu stvoriti barijeru na površini kože, inhibirajući njenu sposobnost da diše i efikasno reguliše temperaturu. Pri izlaganju suncu, proizvodi sa punom pokrivenošću mogu da povećaju rizik od začepljenih pora i toplotnog osipa. Umesto toga, eksperti preporučuju da se odlučite za lakše, prozračne alternative poput toniranih hidratantnih krema, BB krema i laganih korektora. Posegnite za onima koje sadrže SPF.

Kiseline za piling

Kiseline, kao što su glikolna, mlečna, bademova, vinska i salicilna, moćni su sastojci, i te kako cenjeni zbog svoje sposobnosti da eksfoliraju, obnove i posvetle kožu. Međutim, korišćenje ovih kiselina na direktnoj sunčevoj svetlosti može značajno povećati osetljivost kože na UV zračenje, povećavajući rizik od opekotina i oštećenja od sunca. Pošto ove kiseline deluju tako što uklanjaju spoljašnji sloj mrtvih ćelija kože, čine kožu ranjivijom na UV zračenje. Naravno, to nije toliki problem tokom zime. Ali, kada su izloženi sunčevoj svetlosti bez odgovarajuće zaštite, ovi sastojci mogu učiniti kožu sklonom iritaciji, upali, pa čak i hiperpigmentaciji. Ne brinite, to ne znači da ih ne možete koristiti celo leto, već da treba ograničiti njihovu upotrebu na dva do tri puta nedeljno i uključiti ih isključivo u svoju noćnu rutinu nege.

Maskara koja nije vodootporna

Pa, tehnički, ova neće naštetiti vašim trepavicama ili koži . Ipak, ako već niste naučili iz iskustva, upotreba maskare koja nije vodootporna tokom leta može brzo prouzrokovati peh. Kako temperature i nivoi vlažnosti rastu, znoj i vlaga mogu doprineti da se obične formule maskare razmazuju, pa čak i“cure“, što može prouzrokovati neuredan izgled. Vodootporna maskara, sa druge strane, formira zaštitnu barijeru oko trepavica, otpornu na vlagu, osiguravajući da šminka na očima ostane netaknuta tokom celog dana.

Ulje bergamota, limuna i pomorandže… i sva esencijalna ulja citrusa

Iako ulja citrusa poseduju posvjetljujuća i osvježavajuća svojstva, ona takođe povećavaju osetljivost kože na sunčevu svetlost. Ova ulja sadrže jedinjenja koja kožu čine podložnijom fototoksičnim reakcijama kada je izložena UV zracima, što potencijalno dovodi do opekotina od sunca, plikova i hiperpigmentacije. Dakle, tokom leta je najbolje izbegavati proizvode za negu kože koji sadrže ulja citrusa.

PHA, BHA i AHA kiseline

Baš kao kiseline za piling, PHA (polihidroksi kiseline), BHA (beta hidroksi kiseline) i AHA (alfa hidroksi kiseline) imaju svojstva pilinga i mogu naneti štetu koži ako je ona izložen suncu. Pošto pospešuju brzo obnavljanje ćelija, ostavljaju kožu ranjivijom na UV oštećenja. Dakle, najbolje je da izbegavate proizvode koji sadrže ove kiseline tokom leta, ili da ih koristite štedljivo, uz kremu sa SPF-om.

Foto: Instagram/@rhode, cottonbro via Pexels

Sadržaj naveden u ovom članku napisan je samo u informativne svrhe i nije zamena za stručni savet ili konsultaciju. Naglašavamo da se BeautyDesk.rs ne bavi pružanjem medicinskih saveta ili usluga. Mišljenja i sadržaj uključeni u članak samo su stavovi autora, te ne treba da se koriste kao zamena za ekspertsko mišljenje ili konsultaciju, niti BeautyDesk.rs može preuzeti odgovornost za eventualnu štetu nastalu oslanjanjem na sadržaj članka.

Povezani članci

glass skin
Nega

Ne želimo ,,glass skin“! Vratite u modu prirodnu teksturu kože!

PRAVO NA LEPOTU jedno je od osnovnih ljudskih prava
Nega

PRAVO NA LEPOTU jedno je od osnovnih ljudskih prava

Nega

KIEHL’S SINCE 1851 predstavlja dva proizvoda protiv bubuljica, od kojih je jedan viralni „tečni flaster“

pazuh
Nega

Ovi trikovi pomoći će vam da zaboravite na taman pazuh…

pshiodermatologija
Nega

Psihodermatologija: U kojoj meri osećanja mogu uticati na izgled kože?

vitamin B
Nega

Koji oblici vitamina B vam mogu pomoći u nezi kože + lista seruma koji ih sadrže