Kako da negujemo kožu tokom perimenopauze pitali smo dr Annamariu Pfau, specijalistkinju dermatovenerologije

O tome kakve se promene dešavaju na našoj koži tokom perimenopauze i menopauze, te kako bi trebalo da je negujemo u ovoj fazi života, razgovarali smo sa dr Annamariom Pfau, specijalistkinjom dermatovenerologije iz Poliklinike Novakov i sar.

Tokom perimenopaze žene doživljavaju čitav spektar fizičkih i hormonalnih promena. Dok su neredovne menstruacije, talasi vrućine, promene raspoloženja i suvoća vagine neki od najčešćih simptoma ove faze života, promenama na koži ne posvećuje se dovoljna pažnja, a one i te kako mogu biti vidljive i značajne. U razgovoru sa dr Annamariom Pfau saznali smo na koji način se naša koža ponaša tokom perimenopauze, te kakva joj je nega potrebna.

Napomena: Kada prođe 12 uzastopnih meseci bez menstruacije, zvanično ulazimo u menopauzu i period perimenopauze je završen.

Promene na koži tokom perimenopauze

Perimenopauza obično počinje u kasnim 30-im ili ranim 40-im, a prvi simptomi najčešće se javljaju sredinom četvrdesetih godina. Kada je o koži reč, primarni faktor promena tokom ove životne faze jeste fluktacija i eventualni pad nivoa hormona, naročito estrogena. Prema rečima dr Pfau ,,estrogen igra ključnu ulogu u sintezi kolagena, pa samim tim utiče na elastičnost i hidrataciju kože“.

Vidljivi znakovi starenja kože. Nakon 25. godine života drastično opada nivo sinteze kolagena – elastičnih vlakana koji kožu čine gipkom i zategnutom. To se dodatno usporava tokom perimenopauze, zahvaljujući padu nivoa estrogena. Upravo zbog toga, dolazi do gubitka potkožnog masnog tkiva, te fine linije i bore postaju izraženije. Osim toga, koža može biti manje elastična, opuštenija i slabijeg tonusa.

Suva, dehidrirana i osetljiva koža. Jedna od najčešćih promena na koži jeste intenzivirana suvoća. Pad nivoa estrogena doprinosi smanjenju proizvodnje ulja, što rezultira suvom i manje gipkom kožom.

Hiperpigmentacija i neujednačen ton kože. Hormonske fluktuacije tokom perimenopauze mogu povećati proizvodnju melanina, što dovodi do hiperpigmentacije ili neujednačenog tona kože. Mogu se pojaviti tamne mrlje na koži, koje se obično nazivaju staračkim pegama.

Crvenilo ili zažarenost kože lica. Prema rečima doktorke Pfau ,,crvenilo ili zažarenost u licu takođe se mogu pojaviti tokom perimenopauze. Mogu biti uslovljeni negativnim ili čak pozitivnim emocijama, fizičkim naporom, te određenom vrstom hrane i pića“. Dakle, zaštitna barijera kože slabi s godinama i hormonalnim promenama, čineći kožu podložnijom uticaju različitih faktora iz okoline.

Pojava akni. Tokom perimenopauze, kod pojedinih žena mogu se pojaviti akne, što je – prema rečima doktorke Pfau – veoma retka pojava. Međutim, u određenim slučajevima dešava se da disbalans hormona stimuliše proizvodnju sebuma, što dovodi do začepljenih pora i, posledično, pojave akni.

Kakav režim nege kože treba da primenjujemo tokom perimenopauze?

S obzirom na promene koje koža prolazi tokom ove životne faze, važno je da redefinišemo pristup njenoj nezi, te uključimo pojedine aktivne sastojke u svoju rutinu.

Čišćenje lica. ,,Kućna nega kože u perimenopauzi trebalo bi da se sastoji od korišćenja blage umivalice, kako biste uklonili sve nečistoće sa lica. Koristite ih ujutru i uveče, ili makar jedanput dnevno“, navodi dr Annamaria Pfau. Birajte blaga, hidratantna sredstva za čišćenje, koja čiste kožu bez uklanjanja prirodnih ulja.

Hidratacija. Hidratacija je ključna u nezi kože, naročito tokom perimenopauze. Osim običnih hidratantnih krema, u svoju rutinu uključite i one koje sadrže aktivne sastojke, poput hijaluronske kiseline. Možete ih nanositi više puta tokom dana.

Retinol. Dr Pfau savetuje da koristite i retinol – derivat vitamina A, koji dokazano smanjuje vidljivost bora i usporava pojavu novih. Razmislite i o upotrebi različitih antioksidanasa, poput vitamina C, koji vam može pomoći prilikom ublažavanja hiperpigmentacije.

Zaštita od sunca. Ovaj korak u nezi kože je aposlutno neophodan, bez obzira na to da li je reč o nezi u perimenopauzi, pre ili posle nje. Adekvatna zaštita od sunca, odnosno pravilna upotreba preparata sa SPF 50+, štiti kožu od štetnih sunčevih zraka, sprečavajući pojavu dalje hiperpigmentacije, te podržavajući opšte zdravlje kože.

Zdrava ishrana. Prema rečima dr Pfau, važno je i da praktikujte higijensko-dijetetski režim, jer i ono što unosimo u organizam utiče na izgled naše kože. Pijte više vode, te ograničite unos konzervanasa, aditiva i prerađenih namirnica. Ono što doktorka naročito naglašava jeste prestanak pušenja. ,,Pušenje dovodi do ranog starenja kože, a samim tim može pogoršati i neke osnovne kožne probleme“, navodi dr Annamaria Pfau.

Osim kućne nege, možete se odlučiti i za tretmane ,,spram individalnih potreba svoje kože“, a doktorka najčešće preporučuje 4D laserski tretman za usporavanje procesa starenja, u kombinaciji s biorevitalizacijom kože lica.

Foto: rawpixel.com

Povezani članci

Smart tehnologija u beauty industriji: Ovo su najbolji alati za negu lica
Nega

Smart tehnologija u beauty industriji: Ovo su najbolji alati za negu lica

samopotamnjivanje
Nega

Kako da pripremite telo za samopotamnjivanje?

Kako je ,,savršena“ koža postala statusni simbol
Nega

Kako je ,,savršena“ koža postala statusni simbol

kolagen
Nega

Znate li šta je collagen banking?

glass skin
Nega

Ne želimo ,,glass skin“! Vratite u modu prirodnu teksturu kože!

PRAVO NA LEPOTU jedno je od osnovnih ljudskih prava
Nega

PRAVO NA LEPOTU jedno je od osnovnih ljudskih prava