Izveštaj sa pista: Najlepši lookovi sa 52. Perwoll Fashion Weeka

Od Dragane Ognjenović do revije studenata diplomaca i sve između! Donosimo lookove po kojima ćemo pamtiti 52. izdanje Perwoll Fashion Weeka.

Imajući u vidu mnogobrojna modna dešavanja, početak novembra doneo nam je svojevrsni modni overload. Ne žalimo se, štaviše, uživamo u tome, ali nakon završetka 52. Perwoll Fashion Weeka pravo je vreme za sistematizaciju i retrospektivu svega onoga što nam je posebno privuklo pažnju. Izdvajamo najlepše lookove sa ciljem da i sebe i vas inspirišemo za nove, hrabrije i zanimljivije modne kombinacije.

Kako je izgledalo otvaranje 52. Perwoll Fashion Weeka pogledajte ovde.

VIKTORIJA DŽIMREVSKA

Drugo veče Perwoll Fashion Weeka otvorila je Viktorija Džimrevska kolekcijom Zip it inspirisanom snagom urbanih i smelih žena koje suptilno osvajaju svet svojim buntovnim duhom. Pistom su dominirali modeli u crnoj, beloj i žutoj, i tonovima pink i lavande, izrađeni od materijala različitih tekstura i formi, od krzna do sjajnih i providnih materijala, upotpunjeni rajsferšlusima kao obaveznim detaljima i soft tašnama, izrađenim specijalno za ovu kolekciju.

ZEHRA LUKIĆ

Zehra Lukić se predstavila kolekcijom Rehability, koja je spoj kontrasta, urbanog i elegantnog, mračnog i sjajnog. Voluminoznim, skoro arhitektonskim formama, napravljenim od materijala zanimljivih tekstura, suprotstavila je meke materijale. Kolekcijom dominira crna, kombinovana sa mat metalik sivom i intenzivnim bojama samo u naznakama. Rehability nosi simboličko značenje inspirisano okolnostima savremenog života, kojem je potreban oporavak i povratak pravim vrednostima.

CHANY MARIA

Brend Chany Maria je inspiraciju za kolekciju NEWWorld pronašao u netaknutim prostorima univerzuma, u dubinama i beskonačnosti svemira, zato u kolekciji dominiraju tamni tonovi, crna i metalik boja. U večitom traganju za novim, boljim i plemenitijim svetovima, izbor materijala se kreće od onih koji drže formu, simulirajući snagu pojedinca i svemira kom pripadamo.

IRENA GRAHOVAC

Revija Irene Grahovac zatvorila je drugo revijalno veče 52. Perwoll Fashion Weeka. Kolekcija jesen/zima 2023/24 sastoji se iz dva dela ORGANIC i CONTRA, dakle sudar prirodnog i veštačkog. U ORGANIC kolekciji modeli su izrađeni od italijanskog jagnjećeg krzna, vuna je nebojena ili slabo tonirana, derma je prebojena biljnim pigmentnim bojama. U kolekciji CONTRA modeli su izrađeni od poliestera.

DRAGANA OGNJENOVIĆ

Dragana Ognjenović je otvorila je treći revijski dan 52. Perwoll Fashion Week-a maestralnom revijom kojom je potvrdila svoj status jedne od najeminentnijih srpskih dizajnerki. Prepoznatljive siluete, u dominantnoj crnoj boji kolekcije New(Year), prodefilovale su pistom u Hangaru, gde je revija održana, i pokazale umeće krojenja, i sve veštine ove dizajnerke sa karijerom dužom od tri decenije.

FASHION INCUBATOR BY PERWOLL

U nastavku večeri prikazana je revija finala konkursa Fashion Incubator by Perwoll, tradicionalnog dela programa Beogradske nedelje mode koji osnažuje mlade, talentovane dizajnere. Ovaj projekat BFW Design Collectiva,  podržan je od strane brenda Perwoll koji godinama utiče na pozitivne promene u svetu mode, podrazumevajući održiv pristup pri konzumaciji odeće, posebno kroz proces produžavanja trajanja tkanina i promociju reciklaže, redizajna i obnovljivosti. Shodno tome tema konkursa je bila Rethink Fashion – promišljanje održivog načina konzurmiranje mode, kao i ekoloških praksi poput reciklaže i prenamene tekstila, nasuprot problemima koji dolaze iz hiperkonzumerizma brze mode. Finalisti, Aleksandra Stamenić, Ana Vrbić, Anđela Srbinoski, Anđela Bojanić, Anđela Peladić, Danilo Mišković, Emilija Zdravković, Ferenc Varga, Helena Plećaš, Ivan Rajković, Ivana Tokin, Lena Antić, Maja Božović, Marija Đorđević, Marija Ilić, Marija Pavlović, Marko Ječmenica, Milana Šarić, Nikola Kojić i Tijana Račić, imali su priliku da se pripremaju i uče od mentorki, priznatih dizajnerki Sonje Krstić, Ane Trošić Trajković, Ivane Najdanović i Sonje Jocić.

Nakon održane revije, žiri je imao težak zadatak da proglasi tri najbolja kandidata kojima se pruža prilika da prikažu svoje prve kolekcije na narednom prolećnom izdanju Nedelje mode. Po oceni žirija, tu priliku su dobili trećeplasirani Nikola Kojić, drugoplasirana Emilija Zdravković, i pobednica Marija Đorđević, a nagrada je i finansijska podrška za izradu kolekcije koju im pruža brend Perwoll.

BACK TO THE ’80s

Treće veče revijskog programa zatvorila je spektakularna revija Back to the ’80s, na kojoj je bilo više od 50 učesnika, a modele inspirisane modom osamdesetih godina predstavilo je više od 20 eminentnih domaćih dizajnera. Poslednjih nekoliko sezona, različiti elementi mode osamdesetih vratili su se na modnu scenu, i omiljeni su čak i generaciji Z, pa je BFW odlučio da oda počast toj epohi i da publici prikaže nove modele inspirisane tim vremenom. Na reviji su svoje modele predstavili Aleksandra Lalić, Ana Ljubinković, Amina Hasanbegović, Boris Čakširan, Boško Jakovljević, Budislava Keković, Dragana Nikolajević, Đorđe Baščarević, Igor Todorović, Irena Grahovac, Ivana Najdanović, Jasmina Vujović GetUp, JSP – Jelena i Svetlana Proković, Lagami, Lily Tailor, Marija Barišić, Marko Glavinić, Peđa Nerić, SestreS, Sonja Jocić, Svetlana Jaćović, Vesna Kracanović i Vesna Matijević.

DIPLOMCI MODNOG DIZAJNA FAKULTETA DIGITALNIH UMETNOSTI UNIVERZITETA METROPOLITAN

Četvrto revijalno veče 52. Perwoll Fashion Weeka započelo je revijom diplomaca modnog dizajna Fakulteta digitalnih umetnosti Univerziteta Metropolitan, koju je predstavila kompanija Textil. Kroz diplomske kolekcije, studentkinje Vila Pajkić, Emilija Zdravković, Lola Vučković, Jelena Stanimirović, Slađana Čolović, Irena Čuturić, Mileana Šarić, Natalija Kovačević, Helena Plećaš i Marina Keredžin, a pod mentorstvom profesora Aleksandra Protića i docentkinje Katarine Samaržić, predstavile su svoje viđenje savremenog modnog dizajna i sveta koji ih okružuje.

NINAMILAN STUDIO

Sledile su autorske revije dizajnerke Nine Milović, koja je predstavila novu kolekciju Red Line iz svog modnog koncepta NINAMILAN studio. Uniseks odela koja prikazuju snagu fluidnosti, i snažni motiv crvene linije praćene efektnim akcentima i NINAMILAN monogramom, dali su strukturu apstraktnim dezenima i izbrisali granice između polova, dočaravši mogućnosti koje sanjarenje i maštanje daju.

MARTINI VESTO BY BOŠKO

Martini Vesto by Boško je novom kolekcijom odela Give Peace a Chance – Stop War poslao snažnu poruku za mir, koja je potvrdila da modno stvaralaštvo reprezentuje više od odeće – tu je i da ostavi komentare na društvena i politička zbivanja u svetu. Muzika koja je pratila reviju bila je pesma Majkla Džeksona – They Don’t Really Care About Us – koja je dopunila anti-ratni sentiment koji je bio pozadina ove kolekcije.

STUDENTI FAKULTETA PRIMENJENIH UMETNOSTI, ODSEK KOSTIM

Revija koja je demonstrirala slobodno stvaralaštvo i avangardni dizajn bila je revija studenata Fakulteta primenjenih umetnosti, odseka Kostim, Univerziteta umetnosti u Beogradu. Sveže interpretacije modnih komada i inventivnost, predstavile su master kolekcije Katarine Stanivuković, Marine Kaplarević, Lune Bognar, Jane Živković i Tamare Toskić, kao i diplomska kolekcija Isidore Petrović, potvrdivši da je Belgrade Fashion Week platforma na kojoj debituju buduće dizajnerske zvezde.

BETTER NOT BURNT

Revijski program završio se snažnim porukama redesign experience BETTER NOT BURNT, powered by IQOS. Mladi dizajneri Sanja Perić, Divna Lazić, Emilija Zdravković, Melanija Vasić, Milutin Lađević, Turbo Manipulator i Varikina studio, u saradanji sa istaknutom dizajnerkom Anom Trošić Trajković, mentorkom sa velikim iskustvom u redizajnu i održivoj modi, predstavili su modne koncepte redizajnom starih uniformi, promenivši im namenu i udahnuvši im novi život – ujedno ih spasivši od sagorevanja.

Fotografije: Đorđe Tomić / PR Belgrade Fashion Week

Povezani članci

Diesel
Moda

WELCOME TO SUCCESSFUL LIVING: Prolećna kampanja brenda Diesel pomera granice kreativnosti

chanel cruise
Moda

Vodimo vas u Marsej: Pogledajte sve lookove iz CHANEL cruise kolekcije 2024/2025.

kolekcija dominant
Moda

Snaga žene: Šta donosi nova kolekcija brenda Batakovic Belgrade

crna haljina
Moda

Crna haljina: 10 savršenih modela koje smo pronašli u Peppermint Fashion Store oazi

deichmann
Moda

Zavirite u Deichmann kolekciju za proleće/leto 2024

geometic crocs
Moda

Pogledajte kako izgledaju klasične Crocs klompe u novom GEOMETRIC izdanju