52. Perwoll Fashion Week otvoren revijom TRANSFORMACIJE – pogledajte sve modele!

52. Perwoll Fashion Week svečano je otvoren revijom Transformacije na kojoj je, u Hangaru u Luci Beograd, svoje kreacije prikazalo 10 dizajnera iz 10 slovenskih zemalja.

Revija je realizovana u saradnji sa timom Foruma slovenskih kultura, a modele inspirisane etno motivima svojih zemalja na najbolji način su predstavili: JSP – Jelena i Svetlana Proković – Slovenija/Srbija, Nikolay Bozhilov – Bugarska, Galina & Nikolay Biryukov – Rusija, Andrea Pojezdalova – Slovačka, Denisa Dodalova – Češka, Jelena Holec – Hrvatska, Dragan Hristov – Severna Makedonija, Kinga Krol – Poljska, Ivana Murišić – Crna Gora i Nevena Ivanović – Srbija. Transformacije su oživele elemente kulturne baštine slovenskih zemalja učesnica.

Sa deset autorskih vizija i kolekcija, Transformacije grade temelj za uspostavljanje dugoročne platforme za modno stvaralaštvo slovenskih zemalja – i dolazak do svetskih modnih prestonica sa svojim originalnim senzibilitetom. Osim vremenskog i prostornog povezivanja, važan momenat projekta predstavlja i međugeneracijska razmena i saradnja. Reviju, kao i prezentaciju celog projekta Transformacije kod nas, je podržalo Ministarstvo kulture Republike Srbije.

Pored sjajne revije svečano je otvorena i izložba  Švedskog instituta Fashion Forever, koja predstavlja dobre primere prakse švedskih brendova na temu održive mode, reciklaže, redizajna, cirkularne ekonomije. Ovi izuzetno poučni i interesantni primeri, biće dostupni posetiocima u foajeu Belgrade Fashion Week revijskog prostora u Hangaru. Futuristička modna industrija u nastajanju pruža širok pregled nadolazeće modne industrije u Švedskoj i predstavlja održive i odgovorne inicijative donosioca odluka, akademske zajednice i industrije. Brojne obećavajuće inovacije vodećih švedskih pionira mode daju uvid u ono što dolazi. Budućnost mode je orijentisana ka korisnicima, vođena je naprednim, inovativnim tehnologijama i mnogo je bolja za našu planetu. Predstavljanje rada švedskih aktera iz oblasti cirkularne modne industrije ima cilj da inspiriše pozitivan razvoj i inicira saradnje.

Nedelju mode zvanično su otvorili Nenad Radujević, osnivač i direktor Belgrade Fashion Weeka i Anika Ben David ambasadorka Švedske u Srbiji, ukazujući na značaj saradnje i razmene iskustava i na polju kreativnosti, Cirkularne ekonomije i Modne održivosti.

Publika će tokom ovog jesenjeg izdanja Nedelje mode uživati i u bogatom Fashion & Art programu koji se odvija u foajeu Hangara, a pored pomenute izložbe Fashion Forever, tu su i: izložba fotografija Svetlane Braun, pobednice konkursa BFW Instashot, modni performansi na novom formatu BFW Stage, kao i izložba modnih detalja, koji upotpunjuju, a često i definišu modne trendove. Posebna atrakcija je BFW Market, koji se realizuje sa kulturnim centrom Silosi (u istoimenom prostoru) tokom vikenda 4 – 5. novembra, na kome će posetioci imati priliku da konzumiraju domaću modu mladih preduzetnika i dizajnera koji stvaraju atraktivne urbane i street brendove.

Društveno odgovoran projekat koji je ovog puta podržala Beogradska nedelja mode je kampanja Promenimo u ljubičasto, koja govori o značaju uvođenja skrininga za rak pluća i dostupnosti adekvatne dijagnostike i lečenja. Činjenice govore da svakih 90 minuta u Srbiji jedna osoba premine od raka pluća. Karcinom pluća predstavlja vodeći uzrok smrtnosti od svih maligniteta kako u svetu, tako i u Srbiji. Podaci iz zemalja koje su uvele skrining pokazuju da je broj osoba kojima je rak pluća otkriven u ranijim stadijumima dramatično povećan i da te osobe imaju više od 10 puta veće šanse da žive duže i kvalitetnije od osoba kojima je bolest otkrivena u poodmaklim fazama.

Program 52. Perwoll Fashion Week-a potražite ovde.

Fotografije: Đorđe Tomić za 52. Perwoll Fashion Week

Povezani članci

Diesel
Moda

WELCOME TO SUCCESSFUL LIVING: Prolećna kampanja brenda Diesel pomera granice kreativnosti

chanel cruise
Moda

Vodimo vas u Marsej: Pogledajte sve lookove iz CHANEL cruise kolekcije 2024/2025.

kolekcija dominant
Moda

Snaga žene: Šta donosi nova kolekcija brenda Batakovic Belgrade

crna haljina
Moda

Crna haljina: 10 savršenih modela koje smo pronašli u Peppermint Fashion Store oazi

deichmann
Moda

Zavirite u Deichmann kolekciju za proleće/leto 2024

geometic crocs
Moda

Pogledajte kako izgledaju klasične Crocs klompe u novom GEOMETRIC izdanju