Intervju: Marija Čanji o modi kao komunikaciji i novoj kolekciji brenda Chany Maria

Razgovor s Marijom Čanji, koja je kreativna snaga iza brenda Chany Maria, započeli smo sa željom da saznamo više o novoj, upečatljivoj kolekciji Space Knights. A završili smo ga sa mišlju da je moda daleko više od onoga kako je u svakodnevnici najčešće doživljavamo. Jeste, moda nam služi da se utoplimo, da se dopadnemo, da ukažemo na svoj položaj u društvu, ali Marija Čanji nas je podsetila na to da moda pre svega treba da bude način da izrazimo sebe. Moda je umetnost, igra i sloboda.

Art direkcija i fotografije: Jovana Nikolić. Model: Milica Bukumirović

Kada se sa distance sagleda put koji je Marija prešla do svoje druge kolekcije Space Knights (a trenutno radi na trećoj), može se reći da je moda utkana u njen DNK. Jer, taj put nije bio pravolinijski, ali je ipak nepogrešivo stigla do cilja. Diplomirala je na Filozofskom fakultetu u Novom Sadu, na odseku za slovački jezik i književnost. Kasnije je upisala master studije na Fakultetu političkih nauka u Beogradu, smer Teorija kulture. Ali, sve vreme ju je proganjala jedna misao, jedna želja – da se vrati svom prvobitnom snu o dizajniranju odeće, o čemu je maštala još kao devojčica, i posveti se njegovom ostvarenju. Danas, njene kolekcije su posvećene ženama koje osećaju modu, kroz modu se izražavaju i komuniciraju, koje se usuđuju da kombinuju i koje doživljavaju ženstvenost kroz odlučnost, osetljivost i mešavinu stilova i materijala.

Model iz kolekcije Space Knights

Na pitanje ko je Marija Čanji, odgovorila bi…

Radoznalo,razigrano i buntovno dete u telu žene.

Tvoja prva asocijacija na reč STIL je…

Intuicija.

Kako bi opisala vlastiti?

Trenutno haotičan.

Kako izgleda tvoja omiljena odevna kombinacija?

Nemam omiljenu odevnu kombinaciju. Ona zavisi od mog trenutnog raspoloženja. Iz tog raspoloženja se rađaju kombinacije.

A šta je ono što nikada ne bi obukla?

Ima ona uzrečica „Nikad ne reci nikad“ – tako je i u oblačenju. Ponekad kad pomislim da nešto nema šanse da obučem, na kraju mi baš to postane omiljeni komad.

Kako bi, u tri reči, opisala svoj modni brend – Chany Maria?

Sloboda. Igra. Umetnost.

Kako je otpočela Chany Maria priča?

Od malena sam želela da se bavim modom, ali me je život odveo u nekom drugom pravcu. Ipak, ljubav i razmišljanje o modi bili su konstantni. I tako sam, posle dosta vremena provedenog radeći neke druge poslove, odlučila da uđem u novi svet, svet mode, umetnosti i dizajna. Sa svojom prvom kolekcijom 2019. godine sam, zajedno sa još nekoliko koleginica dizajnerki, nastupala na Beogradskoj nedelji mode, ispred Ateljea Milene Čvorović. Sledeći značajan korak bila je prezentacija moje kolekcije pod nazivom Vitezovi sadašnjice na platformi za mlade talente Emerging Talent Milano za vreme Milanske nedelje mode. Najnoviju kolekciju Space Knights predstavila  sam u Beogradu, u okviru modnog događaja Honor Fashionmag42 Fashion Days. Trenutno pripremam novu kolekciju koju bi trebalo da predstavim u Berlinu.

Šta je poslužilo kao inspiracija za kolekciju Space Knights?

Futuristička kolekcija pod nazivom Space Knights inspirisana je astronautima, svemirom i traženjem alternativnih mesta i planeta za život.
Astronaute doživljavam kao vitezove modernog doba. Oni otvaraju nove svetove koji su, čini se, neophodni, jer se čovečanstvo i Planeta nalaze na prekretnici. Ova kolekcija nas odvodi u dubine svemira, u nove, neistražene svetove, koji mogu biti bolji, plemenitiji i sigurniji od onog u kome se trenutno nalazimo.

Naglašena ramena, moćne siluete, sjajni materijali, koža… Kakvu poruku modeli iz kolekcije Space Knights šalju ženama koje ih nose?

Ja sam snažna, jaka, spremna da se borim. Volim svoju slobodu, ne robujem pravilima i predrasudama. Takođe šalju i poruku da je moda pre svega umetnost, a umetnost je lična, subjektivna. Nije poenta u lepoti nego u doživljaju, utisku, emociji. Zato su odevni predmeti koje stvaram odraz mog unutrašnjeg sveta, mog ja, zato oni treba da izazovu emociju i reakciju, a ne samo da budu ugodni oku.

Kako zamišljaš taj neki drugi, bolji i plemenitiji svet od ovog u kojem trenutno živimo? Čega u njemu ima više, a čega manje?

To je svet u kom ima više empatije, u kome se trudimo da razumemo ljude oko sebe, u kome ne robujemo predrasudama, u kome prihvatamo različitosti, jer kad prihvatimo razlike između nas, na putu smo da se osvestimo, da budemo mi i živimo u miru sami sa sobom, a onda i sa ljudima  oko sebe.
To je svet u kojem ima manje straha, jer iz straha se stvara mržnja, a mržnja donosi nesreću.

A budućnost mode? Kako bi volela da ona izgleda?

Volela bih da bude više autorske mode. Zapravo, volela bih da ljudi više cene autorsku modu, manje brendove, da u njima prepoznaju poruku, emociju, sadržaj, kvalitet, značaj. Masovna proizvodnja je pojela svu kreativnost, igru, znatiželju u modi. Sve se, nažalost, svodi na dobar marketing, dok kvalitetan sadržaj i poruka često izostaju.
U modi treba uživati, nikako njoj robovati.

Gde možemo kupiti Chany Maria komade?

ChanyMaria komadi se mogu kupiti u concept storovima u Beogradu i u Berlinu. Takođe, svi komadi se mogu videti i poručiti preko mog Instagram profila @chany.maria.

Pogledajte i intervju u kojem Marija donosi više detalja o stvaranju brenda Chany Maria.


Povezani članci

Marija Tarlać
Moda

Marija Tarlać predstavila capsule kolekciju inspirisanu lepotom Amalfi obale i la dolce vita stilom

Llisca
Moda

Zavirite u novu Lisca kolekciju kupaćíh kostima i odaberite savršen model za sebe!

sandale ukrašene cvećem
Moda

Blooming trend: Sandale ukrašene cvećem

intervju marina mićanović
Intervju

Preduzetnička priča: O građenju internacionalne karijere i brendu UniUkiyo sa dizajnerkom Marinom Mićanović

crna haljina
Moda

Crna haljina: 10 savršenih modela koje smo pronašli u Peppermint Fashion Store oazi

uniukiyo
Moda

Stigla je nova kolekcija! UniUkiyo je brend torbi za koji morate znati