Prva samostalna izložba modne dizajnerke Lune Bognar (zapamtite njeno ime!)

U periodu od 31. avgusta do 12. septembra, u Maloj galeriji ULUPUDS-a u Beogradu, možete pogledati prvu samostalnu izložbu čija je autorka modna dizajnerka Luna Bognar. Šta nas očekuje? Ispod prenosimo reči same autorke.

Koncept se izrodio iz velikog bola i suza, probijao kroz inspiracije stakla, keramičkih pločica i, prvenstveno, vode. Nasta(ja)lo je ženstveno otelotvorenje ruže. Bunt i nežnost.

Ideja je bila preneti emotivnu liniju koja dolazi nakon povređenosti, a pre izlečenja. Zbog toga se provlači motiv ruže u vidu dezena, intervencija zihernadlama, kao i crtanih tetovaža. Metaforično – poput cveta, ona se brani. Primesama panka, odvažnošću i stavom. Takođe, uprkos patnji, odlučno odbija da izgubi svoju ranjivost i lepotu.

Tuga je neminovna životna pojava. Likovni rukopis je preslika autentičnosti, a mini kolekcija u broju tri je prenošenje istog broja faza kroz koje ova emocija vodi. Tek prepuštanje, duboko zaranjanje i nošenost vodom daju svežinu i isplivavanje u novi vazduh. Svetlo.

Projekat čine tri modela unikatne odeće, modne skice, crteži, kao i modne fotografije.

Glavni akcenti su na korsetima.

–        Prvi model je najsenzibilniji. Bež bluza dugih, elegantnih, otvorenih rukava sa intervencijama crteža vodopada od zihernadli, suknja tri – četvrtine dužine sa presijavanjem plavih na narandžaste tonove. Geometrizovani korset u duhu izgleda popločanih fontana. Predstavlja eleganciju i osetljivost. Suzdržanost i stegnutu ekspresiju skrivenu distancom.

–        Dalje dubine – drugi model, čine korset sa dezenom ružinog cveta izvrnut na naličje – pankerski pristup vidljive unutrašnjosti obrade štepova.  Dugačka maslinastozelena suknja od plastificiranog materijala, vodenog izgleda. Slamanje, bes, kulminacija osećaja. Glavna figura – nosilac izložbene priče. Ljutnja, trnje. Na navlaci za lutku rađen je dezen zihernadlama, bušenje materijala – kao trnjem odbranjena biljka.

–        Treći model – izranjanje. U boji, najsvetliji kostim. Nebeskoplava haljina kratkih rukava spojena sa trava–zelenom suknjom, takođe zihernadlama u obliku ružolikog crteža, kao i korset belog skulpturalnog izgleda sa ogrlicom. Znači svežinu, lakoću, pobedu i osnaženost. Rasterećenost.

Kroz koncept izložbe dajem naraciju jednog kruga tuge, njegov početak, pad, ponor, obavijenost dostojanstvenošću u nošenju sa svim težinama, prolazak kroz srž bola, izlaz i očuvanost onoga što je najvrednije. Izmenjeno, ali ne uništeno, već obogaćeno, nadograđeno i osnaženo.

Projekat je rađen u konsultacijama sa mentorkom Dodom Komad.

Fotografije su snimane na poslednjem spratu hotela Jugoslavija, u saradnji sa modelom Deom Đakovac, fotografom Veljkom Lalovićem, kao i asistentom fotografa, Aleksandrom Anđelkovićem.“

Pročitajte i:
Tamo gde rakovi pevaju: Napeti triler sa osnažujućom porukom upućenom ženama

Povezani članci

puf aksesoari
Moda

Puf aksesoari (iznova) osvajaju ulice!

boje
Moda

Prolećni kolorit: Ove boje dominiraće modnom scenom…

mugler
Moda

Mugler stiže u H&M: Saznali smo datum i donosimo prvi pogled na kolekciju

maksi teksas suknja
Moda

Ovog proleća maksi teksas suknja zauzima počasno mesto u našem oramaru!  

dragana ognjenović spring / summer 2023
Moda

Dragana Ognjenović Spring / Summer 2023: Pogledajte kako izgleda nova kolekcija. Plus: Prateći beauty look!

mikrogrudnjaci
Moda

Mikrogrudnjaci su ponovo aktuelna tema!