10 pitanja za Draganu Ognjenović

Sa jednom od naših najcenjenijih modnih dizajnerki razgovarali smo povodom njene izložbe Proces, nedavno održane u Galeriji Fakulteta likovnih umetnosti. Poželeli smo da bolje upoznamo Draganu Ognjenović i njen proces, odnosno, put od ideje do kreacije.

Minimalistički pečat i neosporni kvalitet definišu kreacije s potpisom Dragane Ognjenović. U svakoj novoj kolekciji poznata dizajnerka ostaje verna svojim standardima, ali i nastoji da napravi mali iskorak. Upravo Procesom želela je da pokaže da se kultura može posmatrati kako po slikama (likovnoj umetnosti), tako i po odevnim predmetima koji se koriste za umetničko, individualno ili kolektivno izražavanje. Takođe, i da je postupkom konstrukcije od crteža do delova odevnog predmeta spojenih zanatskom veštinom, prikazanih kroz igrani žanr, moguće pratiti prelazak mode u umetnički performans, delo na slikarskom platnu i obrnuto. Zaintrigirani ovim činjenicama, kroz 10 pitanja, bolje upoznajemo Draganu Ognjenović.

Naziv vaše izložbe je „Proces“. Kako izgleda vaš proces rada?

Proces je univerzalan pojam, on spaja umetničke discipline. Proces promišljanja, proces brušenja ideje, izvedbe i produkcije… On je neizostavan za sve ono što stvaramo.

Moda je jezik za umetničko i individualno izražavanje. Šta novom kolekcijom nastojite da kažete svojoj publici?

Upravo to, da je meni (i mnogima) jezik koji takođe simbolima, siluetama, tonovima, daje prostor za izražavanje. Moda nije komercijalno, to je prostor za lično, autentično, i mesto za originalno.

Šta vas je podstaklo da „pretočite modu“ u umetnički performans?

Sve je to blisko, performas i modne revije, video art… Nametnulo se organski još davnih dana. 🙂 Nekada, ono što imam da kažem traži još jedan nivo trodimenzionalnosti. 

Šta, po vama, gradi bezvremeni stil – koji su to ključni modni komadi?

Modni bonton može ovom izboru puno da pomogne, svet se okreće, ali black tie dress code je bezvremen. 

Minimalizam i „tihi luksuz“ prve su asocijacije kada se pomene vaš dizajn. Šta bi se moglo izdvojiti kao najveća ekstravagancija na vašim modelima?

Kompleksnost sažeta u simplifikovane linije i tihi simboli koji su u službi vrednosnog prepoznavanja.

U poslednje vreme sve se više priča o neophodnosti da moda postane sporija i održivija. Na koji se način principi minimalizma i bezvremenih modela, koji se sa zadovoljstvom nose godinama, uklapaju u načela održivosti?

Mera je ono što je potrebno u konzumiranju svega, pa i mode. Mera mi je bliska kao koncept, te je samim tim jednokratnost eliminisana iz onoga što radim. Održivost i bezvremenost su inkorporirani u moj rad još od prvih dana. Mera u svemu…

Kako, u odevanju, povući granicu između minimalizma i jednostavnosti – s jedne strane, i monotonije – s druge? Na koji način vama to polazi za rukom?

Mera. Ono što je na nama pomaže preciznija prepoznavanja i interakciju. Monotoniiju ne izaziva minimalizam.

Često nam se čini da između vaše ličnosti, stila i vaših modela stoji znak jednakosti, tj. kao da je svaki od modela kreiran tako da biste ga i sami poneli. Koje su prednosti dizajniranja odeće iz ženske perspekive? Utiče li to na udobnost, nosivost, praktičnost?

Ono što nosimo boji naš dan, svečano ili svakodnevno. Svaki dan je važan. Važno je da ono što je na nama podrži dnevne izazove, ali i da nam ostavi prostor za originalnost i radost, jer dizajn je radost. Naravno da nosim svoju odecu, od samog početka. To je i jedan od razloga zbog kojih dizajniram. 

Kako biste opisali Draganu Ognjenović privatno?

Ista osoba kao i profesionalno. 

Šta smatrate svojim najvećim uspehom?

Nadahnuće. Uvek je tu. Zahvalna sam.

Foto: Monika Pavlović

Povezani članci

Sa Marijom Ćalović o influensingu, ali i o važnim beauty temama
Intervju

Sa Marijom Ćalović o influensingu, ali i o važnim beauty temama

grus formula jelena savić
Intervju

Preduzetnička priča: Kako je nastala GRUS FORMULA otkriva Jelena Savić, osnivačica brenda

O zabludama u vezi sa starenjem kože, kao i o better-aging procedurama razgovarale smo sa dr Martom Terzić
Intervju

O zabludama u vezi sa starenjem kože, kao i o better-aging procedurama razgovarale smo sa dr Martom Terzić

bojana ugrešić
Intervju

Promišljena moda: Intervju sa dizajnerkom Bojanom Ugrešić

nataša vukobratović
Intervju

Koliko su se promenila pravila igre u influensingu? Razgovarali smo sa NATAŠOM VUKOBRATOVIĆ

softvera
Intervju

ISTRAŽILI SMO: Prednosti softvera za zakazivanje termina u frizerskim, kozmetičkim i drugim salonima – za vlasnike, ali i njihove klijente