Kako koristiti vitamin C za ublažavanje tamnih mrlja?

Vitamin C jedan je od najboljih sastojaka za ublažavanje tamnih mrlja i fleka na koži. Evo kako da ga pravilno koristite…

Tamne mrlje na koži mogu se pojaviti iz različitih razloga: kao posledica akni ili hormonskih stanja, poput melazme. Bez obzira na uzrok, možete ih lečiti na isti način – uključivanjem preparata s vitaminom C u rutinu nege kože. Prema mišljenju dermatologa, ovaj moćni sastojak može izbledeti tamne mrlje, a nudi i niz drugih prednosti za kožu.

Šta je vitamin C?

Vitamin C je moćan antioksidans koji se dobija iz prirodnih izvora, kao što je citrusno voće. Osim toga, često se koristi i njegov sintetički oblik u različitim proizvodima za negu, kao što su serumi, hidratante kreme, tonici i sredstva za čišćenje. Ovaj sastojak štiti kožu od razgradnje kolagena, te neutrališe oštećenja izazvana slobodnim radikalima. Ovo poslednje izuzetno je značajno, budući da smo stalno izloženi vazduhu, sunčevoj svetlosti (UV zračenju) i raznim zagađivačima, koji stimulišu rad slobodnih radikala, ubrzavajući starenje kože. Zahvaljujući ovom svojstvu, vitamin C pomaže u smanjenju oštećenja kože i promene njene boje, što rezultira sjajnijim i ujednačenijim tenom.

Prednosti vitamina C za tamne mrlje i fleke na koži

Dakle, vitamin C može pomoći u smanjenju pojave tamnih mrlja i hiperpigmentacije. To je zato što reguliše enzim tirozinazu, koji je uključen u proizvodnju melanina. Smanjenjem proizvodnje melanina određena područja na licu mogu posvetliti. Iako će tamne mrlje postati manje primetne nakon upotrebe proizvoda s vitaminom C, znajte da nije reč o magičnom sastojku za borbu s hiperpigmentacijom. Naime, ako želite da uspešno tretirate tamne fleke, koristite vitamin C u preparatu koji sadrži i druge sastojke za ujednačavanje boje kože, kao što su kojična kiselina i sladić.

Kako pravilno koristiti vitamin C?

Izaberite odgovarajuću formu vitamina C

Čisti oblik vitamina C, takođe poznat kao L-askorbinska kiselina, može se naći u mnogim preparatima za negu kože – od seruma do sredstava za čišćenje. Međutim, iako je dostupno mnogo vrsta proizvoda, specifična formulacija čini veliku razliku kada je u pitanju lečenje tamnih fleka. Površinski sloj kože, koji se zove stratum corneum, prirodno je otporan na molekule rastvorljive u vodi, poput vitamina C. (Postoji i forma vitamina C rastvorljiva u mastima, ali je manje efikasna od one rastvorljive u vodi.) Stoga, proizvod mora biti u stanju da prodre kroz spoljašnji sloj kože, kako bi ovaj sastojak bio delotvoran. Zato je najbolje da koristite serume. Međutim, ako imate osetljivu kožu, opredelite se za proizvode sa esterifikovanim vitaminom C (rastvroljivim u mastima), jer ne uzrokuju iritacije.

Pridržavajte se rasporeda upotrebe

Postoji mnogo različitih preporuka u vezi sa upotrebom vitamina C – posebno da li ga treba koristiti ujutru ili uveče, te koliko često. Serum s vitaminom C možete koristiti svakodnevno i trebalo bi da ga nanesete na čistu suvu kožu, nakon čišćenja i pre SPF-a.

Kombinujte vitamin C sa odgovarajućim sastojcima

Vitamin C se može koristiti s drugim sastojcima i proizvodima za negu kože za lečenje tamnih fleka. Najbolje je da serum koji sadrži vitamin C kombinujete s hidratantnom kremom koja sadrži vitamin E. Ova kombinacija je bezbedna, a možete je prilagoditi u zavisnosti od uzroka tamnih mrlja. Takođe, dermatolozi preporučuju da koristite vitamin C s transeksaminskom kiselinom za tamne mrlje povezane s melazmom. Pojedine skincare komponente, kao što su sastojci za piling i određene kiseline (alfa hidroksilne kiseline i retinol), nemojte koristiti s vitaminom C. Njihova istovremena upotreba može da izazove iritacije na koži. Zbog toga, serum s vitaminom C nanosite ujutru, a ostale sastojke uveče.

Da li je vitamin C bezbedan za upotrebu?

Vitamin C je bezbedan za većinu tipova kože, no pojedine osobe mogu iskusiti iritacije. Ako primetite da vam se koža previše osušila ili počinje da se ljušti nakon upotrebe vitamina C, postoji mogućnost da ste alergični na sastojak u serumu ili je njegova koncentracija u preparatu previsoka. Najjači oblik je alkoholni oblik, koji može izazvati iritacije. U tom slučaju, odaberite blažu formu vitamina C, rastvorljivu u mastima. Dermatolozi preporučuju da koristite preparate s koncentracijom ovog vitamina između 10 i 20%. Istraživanja pokazuju da proizvodi s koncentracijom ovog sastojka iznad 20% mogu uzrokovati iritacije.

Takođe, imajte na umu da je vitamin C nestabilan molekul, pa kada je izložen svetolosti, vazduhu i toploti može se razgraditi, oksidirati, te izgubiti korisna antioksidativna svojstva. Zbog toga, važno je da upotrebljavate proizvode za negu kože sa ovim sastojkom upakovane u neprozirne, hermetički zatvorene bočice, te da ih čuvate na tamnom i hladnom mestu. Ako preparat s vitaminom C postane braon ili crvenkast, verovatno je počeo da oksidira, pa ga zamenite.

Upamtite!

Dermatolozi preporučuju redovnu upotrebu vitamina C za lečenje tamnih mrlja na koži. Kao moćan antioksidans, ovaj uobičajeni sastojak za negu može pomoći u smanjenju oštećenja slobodnih radikala i inhibirati proizvodnju melanina u ciljanim područjima, smanjujući pojavu hiperpigmentacije. Ako razmišljate o dodavanju proizvoda s vitaminom C u svoju rutinu, potražite koncentracije između 10 i 20%, jer se smatraju najefikasnijim, a ne izazivaju iritacije.

Foto: Instagram @beautylit_, @gelcream

Sadržaj naveden u ovom članku napisan je samo u informativne svrhe i nije zamena za stručni savet ili konsultaciju. Naglašavamo da se BeautyDesk.rs ne bavi pružanjem medicinskih saveta ili usluga. Mišljenja i sadržaj uključeni u članak samo su stavovi autora, te ne treba da se koriste kao zamena za ekspertsko mišljenje ili konsultaciju, niti BeautyDesk.rs može preuzeti odgovornost za eventualnu štetu nastalu oslanjanjem na sadržaj članka.

Povezani članci

glass skin
Nega

Ne želimo ,,glass skin“! Vratite u modu prirodnu teksturu kože!

PRAVO NA LEPOTU jedno je od osnovnih ljudskih prava
Nega

PRAVO NA LEPOTU jedno je od osnovnih ljudskih prava

Nega

KIEHL’S SINCE 1851 predstavlja dva proizvoda protiv bubuljica, od kojih je jedan viralni „tečni flaster“

pazuh
Nega

Ovi trikovi pomoći će vam da zaboravite na taman pazuh…

pshiodermatologija
Nega

Psihodermatologija: U kojoj meri osećanja mogu uticati na izgled kože?

vitamin B
Nega

Koji oblici vitamina B vam mogu pomoći u nezi kože + lista seruma koji ih sadrže