Lično iskustvo: Kako laser može da ujednači ten i teksturu kože?

Laserski piling lica i laserska terapija hiperpigmentacija siguran su put do ujednačenog tena!

Nikada do sada nisam se podvrgla laserskoj terapiji. Štaviše, nikada ranije nisam ni razmišljala o tome. Međutim, nakon povratka sa letovanja, flekica (od sunca) na licu počela je sve više da mi upada u oči. Nažalost, nije mi polazilo za rukom da je u potpunosti zakamufliram ni korektorom niti puderom. Pritom, činilo mi se da mi je ten sve neujednačeniji. Budući da sam znala da se tretmani laserom ne rade tokom leta, odluku da posetim Polikliniku Novakov donela sam tek sada. Da se razumemo, otišla sam na konsultacije kod dr Aleksandre Bukvić Šajinović još uvek nesigurna da li da se uopšte upustim u ovu misiju. Od problema koji me tište, preko preporuke kako se mogu rešiti, pa sve do detaljnog objašnjenja kako izgleda sam postupak i kakvi su benefiti terapije laserom – dr Bukvić definitivno mi je predočila sve i predložila dve procedure: laserski piling lica i lasersku terapiju hiperpigmentacija. Znala sam šta mogu da očekujem, a njen pristup meni, kao pacijentu, ulio mi je poverenje. „Pristajem!“, rekla sam sebi i zakazala termin.

Dr Aleksandra Bukvić Šajinović, specijalizantkinja dermatovenerologije

Laserski piling lica i laserska terapija solarnog lentiga: O kakvim je tretmanima zapravo reč?

LASERSKI PILING LICA

Ova procedura pomoći će vam brzo da zablistate, a zasniva se na vrlo preciznom mikroskopskom uklanjaju površinskih slojeva kože i površinskih nepravilnosti, dok koža postaje lepša. Može da se radi tokom većeg doba godine – u jesen, zimu, ili u rano proleće. Tajna sjajnog izgleda kože nakon nje, osim eliminisanja starih slojeva kože (čime se uklanjaju nepravilnosti, mrlje i pliće bore, uz smanjenje pora), krije se i u stvaranju novog kolagena, zahvaljujući čemu se „dobija“ sjajna i zategnuta nova koža. Dobar je izbor za sve starosne grupe. Kod mlađih osoba preporučuje se u okviru redovne nege, za ujednačavanje kože, uklanjanje eventualnih nepravilnosti i plićih bora. Kod starijih – za zatezanje kože, ublažavanje opuštenosti lica i postizanje mladalačkog sjaja. Nakon tretmana, očekivano je blago crvenilo i perutanje kože koje traje nekoliko dana, zavisno od jačine pilinga.

LASERSKA TERAPIJA HIPERPIGMENTACIJA

Lasersko uklanjanje pega i fleka bezbedna je metoda kojom se uspešno tretiraju hiperpigmentacije, čak i najosetljivije kože, nastale kao posledica prekomernog izlaganja sunčevim ili UV zracima u solarijumu, staračke pege, kao i fleke nastale tokom trudnoće. Laserski snop se usmerava na tretirano područje, pigment selektivno apsobuje svetlost, zagreva se i „razbija“ na manje celine, koje se uklanjaju prirodnim putem iz kože. Tokom intervencije oseća se blago peckanje. Najčešće se, nakon ove procedure, javlja crvenilo koje kod većine ubrzo iščezava. Moguća je i pojava modrica ili blagog otoka, simptoma koji nestaju u roku od nekoliko dana.

Moje iskustvo

Pre tretmana

ANALIZA KOŽE: Veeeliko iznenađenje doživala sam već pri samoj pripremi za tretman. 🙂 Naime, prilikom analize kože, aparat je pokazao da je moja koža masna/osetljiva. Ceo život mislila sam da imam mešoviti tip kože, te sam i svoju rutinu nege prilagođavala tome. Ni ne čudi što je kao najveće probleme detektovao nedostatk hidratacije, proširene pore, bore i neujednačenost tena. Osim toga, veoma interesantna je i činjenica da je starost moje kože, prema aparatu, 46 godina, a zapravo mi je 43. U svakom slučaju, Fokuskin analizu kože preporučila bih apsolutno svima, jer sam – zahvaljujući njoj – mnogo toga saznala o sopstvenoj koži.

TRETMAN: Nakon čišćenja, dezinfekcije lica i stavljanja zaštitnih naočara, dr Bukvić se najpre fokusirala na uklanjanje hiperpigmentacije na mom licu Q – switchED KTP laserom. Postupak apsolutno nije bio neprijatan – osetila sam blago peckanje, a izgled svoje kože u tom trenutku nisam mogla da vidim. Međutim, dr me je upozorila da se na tom mestu pojavilo crvenilo, što je bilo i očekivano, te da je moguća i pojava blagog otoka koji će u roku od nekoliko dana nestati. Nakon ovog koraka, koji inače ne pripada laserskom pilingu, prešli smo na pomenutu proceduru, koja se izvodi Er:YAG laserom – zarad uklanjanja površinskih ćelija. Tokom ovog koraka, prilikom kojeg se oseća blago peckanje i žarenje, sestra je sve vreme hladila moju kožu krio aparatom kako bi ublažila osećaj neprijatnosti. Uglavnom, sve je bilo brzo gotovo – za petnaestak minuta.

NAKON PROCEDURE: Kada sam se pogledala u ogledalo, na moje veliko iznenađenje, nisam bila jako crvena (očekivala sam jaču reakciju kože). Dr Bukvić mi je objasnila da koža svakog pacijenta drugačije reaguje, te da intenzitet crvenila zavisi od jačine pilinga. Modrica na mestu gde je bila hiperpigmentacija bila je prilično uočljiva (na šta mi je doktorka uoči tretmana i skrenula pažnju budući da pijem lek za razređivanje krvi)a to područje blago otečeno. Dobila sam savete za negu kod kuće – obavezno nanošenje termalne vode i kreme za regeneraciju kože više puta u toku dana. Plus, one sa zaštitnim faktorom pri svakom izlasku iz kuće.

POSTTRETMANSKI TOK: Od tretmana, prošla su tri dana. Što se tiče saveta, dobar sam đak, redovno se pridržavam svega što mi je rečeno. 🙂

NEPOSREDNO NAKON TRETMANA: Osećaj žarenja bio je najintenzivniji, kao i crvenilo.

DAN 1. Skoro da više nisam osećala žarenje, dok je crvenilo gotovo u potpunosti nestalo. Modrica na mestu gde je bila hiperpigmentacija izražena je i blago otečena.

DAN 2. Javio se osećaj zatezanja, nakon čega je koža počela polako da se peruta (najviše u predelu brade i oko nosa). Modrica je za nijansu manje izražena. i dalje je prilično vidljiva, no to područje nije više otečeno.

DAN 3. I koža na čelu počela je da se peruta. Modrica je za nijansu manje primetna.

Prvi rezultati ovih procedura biće vidljivi već nakon nekoliko dana, kada se koža isperuta, a oni optimalni tek nakon mesec dana, o čemu ću vas svakako naknadno informisati. 🙂

Foto: BeautyDesk.rs

Povezani članci

Anne Hathaway
Nega

Anne Hathaway čini usne punijim… ukosnicom!

kockice leda za negu kože
Nega

Kockice leda za negu kože (8 recepata)

Smart tehnologija u beauty industriji: Ovo su najbolji alati za negu lica
Nega

Smart tehnologija u beauty industriji: Ovo su najbolji alati za negu lica

samopotamnjivanje
Nega

Kako da pripremite telo za samopotamnjivanje?

Kako je ,,savršena“ koža postala statusni simbol
Nega

Kako je ,,savršena“ koža postala statusni simbol

kolagen
Nega

Znate li šta je collagen banking?