Lično iskustvo: Kako laser utiče na stvaranje kolagena?

Da li ste znali da je tretman laserom jedan od načina da se podstakne prirodno stvaranje kolagena i to na svim nivoima kože – dubokim, srednjim i površinskim? Za mene je upravo to bila najveća motivacija da isprobam laserski lifting lica, tzv. Fotona 4D lifting.

Već u drugoj polovini tridesetih, a posebno u četrdesetima, primetila sam nedostatak kolagena u koži. On se ogleda ne samo u vidu suvoće i smanjene elastičnosti kože, već i u opuštenijem izgledu kontura lica.

Važno je znati da produkcija kolagena počinje polako da usporava već u dvadesetima, a zatim, s godinama, gubitak ovog proteina zaslužnog za čvrstoću i jedrinu kože sve je intenzivniji. I to je sasvim prirodan proces.

Moja filozofija nege

Naravno, ne očekujem da moja koža izgleda jednako danas kao pre dvadesetak godina. Lepotu doživljavam kao kategoriju koja se tokom života menja. Štaviše, više volim svoju zrelu kožu nego kada je bila mnogo mlađa. To dolazi ne samo odatle što danas imam daleko više samopouzdanja, već i zato što svoju kožu ne uzimam zdravo za gotovo, nego se trudim da ishranom, stilom života i odabranom negom doprinesem tome da ona bude zdrava i da se u njoj osećam dobro i funkcionalno, a samim tim i lepo.

Upravo vođena idejom da svojoj koži pružim najbolje moguće, a da se to uklapa sa mojom filozofijom nege, posetila sam doktorku Aleksandru Bukvić Šajinović u Poliklinici Novakov i sar., koja mi je objasnila da produkcija kolagena može da se podstakne laserskim tretmanom.

“Pomoću lasera na potpuno prirodan način utičemo na stvaranje novog kolagena, ali i remodelujemo stari u koži”, objasnila je doktorka i predložila: “Za potpunu regeneraciju kože preporučujem 4D laserski tretman, koji na kožu utiče od najdubljih slojeva pa sve do površinskih”.

Dr Aleksandra Bukvić Šajinović, specijalizantkinja dermatovenerologije

O kakvom je tretmanu reč: LASERSKI LIFTING LICA ILI FOTONA 4 D LIFTING

U pitanju je tretman kojim se na kožu deluje sinergijom dejstva dve vrste lasera – neodimijumskog (Nd:Yag) i erbijumskog (Er:Yag), a njegov efekat je višeslojan. Istovremena stimulacija kontrakcije kolagena na svim nivoima, uz stvaranje novog kolagena i remodelaciju starog, dovodi do podizanja kontura lica i učvršćivanja tonusa kože. Povećanjem volumena tkiva laserom smanjuje se vidljivost bora, a laserskim pilingom ujednačava se površina kože, uz vraćanje sjaja.

“S obzirom na to da se u okviru 4D tretmana radi i piling, prvi rezultati su vidljivi čim se koža isperuta. Koža postaje glatka i sjajna, ten je ujednačen i manje su vidljive pore. Rezutat zategnute kože vidi se mesec-dva nakon tretmana, kada dođe do stvaranja novog kolagena u koži”, objasnila mi je dr Bukvić Šajinović.

Moje iskustvo

Pre tretmana

TRETMAN: KAKO SE IZVODI I KOLIKO TRAJE

1. korak: Nakon čišćenja i dezinfekcije lica, pa stavljanja zaštitnih naočara, tretman započinje Er:YAG (erbium) laserom i to intraoralno, tj. tretiranjem sluznice usne duplje. „Pomoću zagrevanja tkiva podstičemo stvaranje kolagena u donjoj trećini lica“, objasnila je doktorka i najavila da ću osetiti samo blago peckanje. I zaista je bilo tako.

2. korak: Sledeći korak je Nd:Yag (neodimium) laser koji se koristi „kako bi u dubljim delovima kože kontrolisano ‘povredili’ kožu, čime je podstičemo da se regeneriše, a to dovodi do stvaranja novog kolagena i elastičnih vlakana“. Tokom ovog dela tretmana oseti se lagano peckanje, a posle ovog koraka koža je blago crvena.

3. korak: Tretman se nastavlja istim laserom. Sada se zagreva koža u dubini (do 42 stepena) što podstiče „popravljanje“ starog kolagena i njegovu regeneraciju. Oseti se samo toplota. I ovaj korak dovodi do crvenila kože.

4. korak: Poslednja etapa Fotona 4D liftinga je piling lica Er:YAG laserom kako bi se uklonile površinske ćelije. Tokom tretmana se oseti peckanje, ali se koža sve vreme hladi krio aparatom, tako da nije isuviše neprijatno. Posle tretmana prisutno je crvenilo kože, a intenzitet crvenila zavisi od jačine pilinga.

DA LI JE TRETMAN BOLAN

Prva tri koraka, tj. stimulacija kolagena, za mene su bila gotovo potpuno bezbolna. Osetila sam u određenim trenucima peckanje, ali kratkotrajno i blago. Za poslednji deo tretmana – laserski piling, bila sam unapred upozorena pa sam očekivala jači bol, međutim, u mom slučaju sve je prošlo lako i bezbolno.

Kad malo bolje razmislim, neprijatnija je bila (moram sad da kažem: bezrazložna) trema koju sam osećala, nego sam tretman.

NAKON PROCEDURE

Koža mi je bila veoma crvena. Narednih 12 do 18 sati imala sam vrlo neprijatan osećaj da isijavam toplotu, a narednih nekoliko dana izgledala sam kao da sam izgorela na suncu. Doktorka me je na to unapred upozorila i naglasila da u tom periodu ne koristim pudere i drugu šminku, kao i da tokom opravka obavezno nanosim regenerativne kreme (npr. sa pantenolom). Takođe, neizostavna je i redovna upotreba proizvoda sa visokim zaštitnim faktorom.

POSTTRETMANSKI TOK

Od tretmana su prošle dve nedelje i sada već mogu da sagledam rezultate laserskog pilinga. Međutim, za rezultate regeneracije kolagena potrebno je da od tretmana prođe mesec ili dva, pa ću utiske o tome u ovaj post dodati naknadno.

NEPOSREDNO NAKON TRETMANA Prvog i drugog dana su žarenje i crvenilo bili najintenzivniji, kao i osećaj suvoće kože. Kremu sa pantenolom nanosila sam otprilike na svakih sat vremena kako bih smanjila neprijatan osećaj.

3. DAN Crvenilo je i dalje bilo vidljivo, ali sada mnogo manje intenzivno. Pred kraj trećeg dana koža je lagano počela da se ljušti.

4. DAN Crvenilo je i dalje bilo prisutno, a ja sam držala fige da se većina kože isperuta tokom prepodneva jer sam isplanirala da uveče prisustvujem događaju na koji je redakcija BeautyDesk.rs bila pozvana. I zaista je bilo tako. Za događaj nisam nanosila nikakvu podlogu, puder, rumenilo i slično. Bila sam blago crvena, ali niko ništa nije primetio. Ili bar nije iskomentarisao. (Ovde bi mi sad dobrodošao jedan smajlić.)

5 – 10. DAN Na licu su mi se mestimično pojavile crvene flekice, koje nikada ranije nisam imala, pa sam pretpostavila da su od lasera. Do 10. dana su se povukle.

15. DAN Moja koža inače obiluje sitnim nepravilnostima, pegicama, flekama i mrljama, koje su sada znatno manje vidljive. Takođe, moje pore nisu nikada bolje izgledale. I još jedan vrlo lep efekat je blistavost kože, njen zdrav, osvežen izgled.

SAVETI ZA ODRŽAVANJE REZULTATA

Savetuje se ponavljanje tretmana 2-3 puta godišnje. Efekti Fotona 4D laserskog tretmana mogu se pojačati PRP tretmanom ili biorevitalizacijom.

Fotografije: BeautyDesk.rs

POGLEDAJTE I OSTALE POSTOVE IZ NAŠEG SERIJALA O PRIMENI LASERA U DERMATOLOGIJI, KOJI JE NASTAO U SARADNJI SA POLIKLINIKOM NOVAKOV I SARADNICI.

Sadržaj naveden u ovom članku napisan je samo u informativne svrhe i nije zamena za stručni savet ili konsultaciju. Naglašavamo da se BeautyDesk.rs ne bavi pružanjem medicinskih saveta ili usluga. Mišljenja i sadržaj uključeni u članak samo su stavovi autora, te ne treba da se koriste kao zamena za ekspertsko mišljenje ili konsultaciju, niti BeautyDesk.rs može preuzeti odgovornost za eventualnu štetu nastalu oslanjanjem na sadržaj članka.

Povezani članci

glass skin
Nega

Ne želimo ,,glass skin“! Vratite u modu prirodnu teksturu kože!

PRAVO NA LEPOTU jedno je od osnovnih ljudskih prava
Nega

PRAVO NA LEPOTU jedno je od osnovnih ljudskih prava

Nega

KIEHL’S SINCE 1851 predstavlja dva proizvoda protiv bubuljica, od kojih je jedan viralni „tečni flaster“

pazuh
Nega

Ovi trikovi pomoći će vam da zaboravite na taman pazuh…

pshiodermatologija
Nega

Psihodermatologija: U kojoj meri osećanja mogu uticati na izgled kože?

vitamin B
Nega

Koji oblici vitamina B vam mogu pomoći u nezi kože + lista seruma koji ih sadrže