Da li ZAISTA postoji hrana koja podstiče proizvodnju kolagena, te samim tim može da poboljša izgled i zdravlje kože? Evo šta sam saznala…
Učeći i čitajući o načinima nege kože – kako spolja, tako i iznutra, isprobavajući različite formulacije za ublažavanje vidljivih znakova starenja, te praktikujući brojne better-aging estetske tretmane, zaključila sam da se sve svodi na KOLAGEN. Naime, kolagen, odnosno proizvodnja novog i regeneracija starog, ključni su za poboljšanje izgleda i zdravlja kože. Međutim, da li nam hrana, pored svega što sam nabrojala, može stimulisati stvaranje ovog magičnog proteina? Istražila sam šta kaže nauka.
Da se podsetimo!
Pre nego što ispitamo da li je u pitanju mit ili istina kada je o vezi hrane i kolagena reč, nije na odmet da se podsetimo o kakvoj supstanci se zapravo radi. Kolagen je jedan od najzastupljenijih proteina u ljudskom telu, posebno u koži, kostima i vezivnom tkivu. Služi kao primarna strukturna komponenta, pružajući snagu, elastičnost i čvrstinu koži. Postoji nekoliko tipova kolagena, a naše telo sastoji se uglavnom od tipa 1, 2 i 3. Kako starimo, njegova proizvodnja prirodno opada, što dovodi do pojave bora, finih linija i opuštene kože. Faktori kao što su izlaganje suncu, pušenje i loša ishrana takođe mogu ubrzati ovaj proces. Dakle, budući da je kolagen ključan za lep i zategnut izgled kože, sve je više njegovih suplemenata na tržištu, a koliko je svaki od njih efikasan zavisi od njegove bioraspoloživosti, odnosno sposobnosti tela da ga apsorbuje.
Umesto suplemenata, u ishranu možete uključiti određene namirnice
Hrana poput bujona od kostiju sadrži bioraspoloživi oblik kolagena kojeg telo može odmah iskoristiti, što ga čini superiornijim u odnosu na suplemente. Zapravo, konzumiranjem pojedinih hranljivih materija iz određenih namirnica možemo podstaći proizvodnju kolagena, te postići mladolik izgled kože. Pre svega, reč je o tri aminokiseline iz životinjskih i pojedinih biljnih izvora, važne za sintezu kolagena: prolin, lizin i glicin. Takođe, hrana bogata cinkom, vitaminom C i bakrom pomaže procesu proizvodnje ovog proteina.
Namirnice koje podstiču proizvodnju kolagena
Bujon od kostiju
Iako su nedavna istraživanja pokazala da bujon od kostiju nije toliko pouzdan izvor kolagena kako se ranije verovalo, ova opcija je daleko najpopularnija. Zapravo kuvanjem kostiju i vezivnog tkiva u vodi oslobađa se određena količina kolagena. Pored toga, kosti i vezivno tkivo sadrže kalcijum, magnezijum, fosfor, glukozamin, hondroitin, aminokiseline i mnoge druge hranljive materije, neophodne za zdravu i lepu kožu.
Piletina
Postoji razlog zašto se mnogi dodaci kolagena dobijaju od piletine. Svima omiljeno belo meso sadrži velike količine ovog proteina. U okviru nekoliko studija, istraživači su koristili pileći vrat i hrskavicu kao izvor kolagena za lečenje artritisa.
Riba
Kao i druge životinje, ribe imaju kosti i ligamente napravljene od kolagena. Mnogi tvrde da je morski kolagen jedan od najlakše apsorbujućih. Međutim, mi ne konzumiramo delove ribe koji imaju najveću količinu ovog proteina, poput glave, krljušti ili očnih jabičica.
Belance
Iako jaja nemaju vezivno tkivo kao mnogi drugi životinjski proizvodi, belanca sadrže velike količine prolina, jedne od aminokiselina neophodne za proizvodnju kolagena.
Citrusno voće
Vitamin C igra glavnu ulogu u proizvodnji pro-kolagena, prekursora kolagena u telu. Zbog toga je unos dovoljne količine ovog vitamina ključan. Zato vam preporučujemo da u ishranu uključite narandže, grejpfrut, limun i limete.
Bobičasto voće
Baš kao citrusi, i bobičasto voće, poput jagoda, kupina, malina i slično, sadrži velike količine vitamina C. Osim toga, bobice su bogate antioksidansima, koji štite kožu od uticaja različitih spoljašnjih faktora.
Beli luk
Beli luk takođe može podstaći proizvodnju kolagena, budući da je bogat sumporom, koji pomaže u sintezi i sprečavanju razgradnje ovog proteina.
Zeleno lisnato povrće
Pojedine studije pokazale su da konzumiranje hlorofila, poznatog po antioksidativnim svojstvima, povećava prekursor kolagena u koži. Spanać, kelj, blitva i drugo zeleno lisnato povrće sadrže ga u velikim količinama.
Mahunarke
Gotovo sve vrste mahunarki bogate su aminokiselinama, neophodnim za sintezu kolagena. Osim toga, sadrže i bakar, hranljivu materiju koja je takođe važna za proizvodnju ovog proteina.
Indijski orah
Sledeći put kada posegnete za šakom orašastih plodova za grickanje, odaberite indijski orah. Oni sadrže cink i bakar, koji povećavaju sposobnost tela da stvara kolagen.
Šećer i rafinisani ugljeni hidrati mogu oštetiti kolagen
Istraživanja su pokazala da šećeri i ugljeni hidrati mogu uzrokovati upale u organizmu, te time oštetiti proizvodnju kolagena. Naime, konzumiranje prekomernih količina šećera može doprineti oštećenju kolagena kroz proces poznat kao glikacija. Kada se molekuli šećera u krvotoku vežu za proteine, uključujući kolagen, oni formiraju štetne molekule koji se nazivaju krajnji proizvodi napredne glikacije (AGE). Ove AGE se mogu unakrsno povezati sa kolagenskim vlaknima, uzrokujući da postanu kruti i manje fleksibilni. Kao rezultat toga, kolagenska vlakna gube svoju elastičnost, što dovodi do razvoja bora, finih linija i opuštene kože. Pored toga, AGE podstiču upalu i oksidativni stres, dodatno pogoršavajući degradaciju kolagena i ubrzavajući proces starenja. Dakle, manji unos šećera može sprečiti glikaciju i očuvati integritet kolagena, promovišući zdraviju kožu i mlađi izgled.
Bez obzira na mnoge objavljene studije na ovu temu, da bi ovaj stav bio širokoprihvaćen potrebno je sprovesti još istraživanja.
Foto: Instagram @fvlyacelik, Izvor: pubmed.ncbi.nlm.nih.gov