Kako fermentisane namirnice utiču na zdravlje + recept za kimči!

Pitanje iz naslova postavili smo health coach-u Tamari Goršek Bobanac od koje smo, pored odgovora, dobili i recept za čuveni, korejski kimči. Saznajte zašto je važno da fermentisane namirnice budu važan deo našeg jelovnika.

Namirnice nastale prirodnom fermentacijom izuzetno blagotvorno utiču na naš organizam”, kaže nam Tamara. Zanima nas: Na koji način one zapravo deluju? “Bakterije u prirodno fermentisanim namirnicama proizvode mlečnu kiselinu koja pomaže održavanje pH ravnoteže u crevima, što sprečava razmnožavanje loših bakterija koje mogu narušiti zdravlje. Fermentisane namirnice podržavaju zdrav digestivni trakt i velika su pomoć u periodima kada se borimo s narušenom ravnotežom u stomaku (npr. periodi izloženosti stresu ili, pak, konzumacija antibiotika).

Koji su najpoznatiji primeri fermentisane hrane?

U našim krajevima svakako najpoznatije fermentisane namirnice su prirodno ukiseljeni kupus i svima poznata turšija, a u globalno poznatu fermentisanu hranu spadaju kefir, kimči, miso pasta, kombuha, kiseli krastavci, kiselo testo itd.

Kako zapravo dolazi do fementacije? Šta sama reč znači?

Fermentacija predstavlja proces tokom kojeg se ugljeni hidrati i šećeri razlažu i pretvaraju u mlečnu kiselinu. To stvara kiselu sredinu i onemogućava rast loših bakterija koje nam mogu narušiti imuni sistem.

Fermentacija je najstariji oblik čuvanja hrane. Proces traje duže nego proces kiseljenja. Kiselina koja se stvara fermentacijom omogućava trajanje namirnica, a sve te bakterije koje nastanu i enzimi koji se stvore fermentacijom predstavljaju čuvare zdravog digestivnog trakta.

Koja je razlika između fermentisanog i ukiseljenog povrća?

Ukiseljeno povrće je potopljeno u rastvor kiseline – npr. u sirće. To je metoda čuvanja hrane koja ne proizvodi sve one sjajne probiotske bakterije i enzime koji se stvaraju putem prirodne fermentacije. Ova metoda traži zasigurno mnogo manje vrremena, ali ne daje nikakve posebne benefite za naš organizam.

Po čemu je specifičan kimči?

Najpopularnija vrsta kimčija koja je poslednjih godina dostigla svetsku popularnost jeste kimči čiju osnovu čini kineski (napa) kupus. On fermentiše zasoljen, a dodati su mu jači začini poput čilija, đumbira, belog luka, ribljeg sosa itd. Kimči je, inače, korejska zimnica i odnosi se na sve vrste ukiseljenih kombinacija povrća, ili povrća i mesa, povrća i ribe.

Kako možemo sami napraviti kimči?

U kućnoj radosti najlakše je napraviti kimči koristeći kao osnovu kineski napa kupus kome se mogu dodati još rendana bela rotkva, đumbir, šargarepa i svi ostali začini. (Ukoliko baš ne pronađete kineski kupus, zamenite ga običnim.)

Ali za konkretan recept evo linka:

Uvodna fotografija: Frames For Your Heart via Unsplash

Sadržaj naveden u ovom članku napisan je samo u informativne svrhe i nije zamena za stručni savet ili konsultaciju. Naglašavamo da se BeautyDesk.rs ne bavi pružanjem medicinskih saveta ili usluga. Mišljenja i sadržaj uključeni u članak samo su stavovi autora, te ne treba da se koriste kao zamena za ekspertsko mišljenje ili konsultaciju, niti BeautyDesk.rs može preuzeti odgovornost za eventualnu štetu nastalu oslanjanjem na sadržaj članka.

Povezani članci

antiinflamatorni napici
Wellness

Antiinflamatorni napici za prirodno čišćenje organizma: Predstavljamo vam tri sjajna recepta

self-care
Wellness

Da li je self-care samo još jedan trend ili suštinska potreba?

kako izgleda mamografski pregled
Wellness

7 činjenica koje je korisno znati pre prve mamografije

pregled kože
Wellness

Mesec borbe protiv melanoma: Zakažite besplatni preventivni pregled kože!

Šta su zvučne kupke i na koji način mogu ublažiti simptome stresa? 
Wellness

Šta su zvučne kupke i na koji način mogu ublažiti simptome stresa?

palačinke od crvenog sočiva
Wellness

Bezglutenske, proteinske i veganske: Palačinke od crvenog sočiva (ili neke druge mahunarke)