Hormonska dijeta protiv akni: Šta treba da jedete (a šta ne) kako biste sprečili pojavu ovog tipa bubuljica

Ukoliko ste skloni hormonskim aknama, odgovarajuća ishrana može biti jedno od potencijalnih rešenja. Prema rečima brojnih stručnjaka, hormonska dijeta obuhvata namirnice koje mogu ublažiti neke od simptoma bubuljica uzrokovanih disbalansom hormona. Evo o kojoj hrani je reč.

Šta su hormonske akne?

Hormonske akne najčešće su rezultat sniženih nivoa estrogena i progesterona, koji dovode do toga da žlezde proizvode više sebuma — što uzrokuje pojavu masne kože. Masna koža predstavlja plodno tlo za bakterije koje izazivaju akne. Ovo se može desiti u PMS-u ili prilikom konzumiranja određenih namirnica. Osim toga, viši nivo testosterona kod žena (najčešće kod žena sa PCOS-om odnosno sindromom policističnih jajnika) mogu dovesti do izbijanja pretežno u predelu brade, vilice i vrata.

Veza između hormonskih akni i ishrane

Dok se hormonske akne mogu pogoršati određenim načinom ishrane, zdrava hrana ne mora nužno da pomogne. Nažalost, čak i žene sa zdravim navikama u ishrani mogu imati hormonski disbalans, koji može uzrokovati akne. Međutim, odabir odgovarajućih namirnica može da minimizira njihovu pojavu, te pomogne prilikom održavanja zdrave telesne težine. Dakle, način na koji jedete može izlečiti i vratiti hormonsku ravnotežu ili vas može potpuno izbaciti iz nje.

Pojedina istraživanja sugerišu da ljudi koji praktikuju nisko glikemijsku ishranu mogu imati manje bubuljica, te da takav način ishrane može ublažiti i prorediti skokove nivoa glukoze koji dovode do upale.

Hormonska dijeta protiv akni

Namirnice koje treba jesti

Zdrave masti: Budući da zdrave masti umanjuju upale u organizmu, namirnice koje ih sadrže odlično su sredstvo za ublažavanje hormonskih akni. Omega 3 masne kiseline su naročito korisne, jer predstavljaju gradivne blokove za proizvodnju hormona. Shodno tome, uključite malu količinu kokosovog ulja u ishranu ili propržite brokoli sa maslinovim uljem. Takođe možete dobiti dovoljnu dozu zdravih masti iz divljeg lososa, putera, avokada, čia semenki, semenki suncokreta i dr.

Kruciferno povrće: Prema rečima brojnih stručnjaka, ova vrsta povrća može pomoći u borbi sa povećanim nivoima testosterona u odnosu na nivoe estrogena i progesterona. Osim toga, kelj, brokoli, karfiol, kupus, prokelj i drugo povrće sadrže i brojne nutrijente, neophodne u bilo kojem trenutku tokom ciklusa. 

Probiotici: Probiotici pomažu telu da eliminiše toksine (višak hormona) i otpad iz tela, a koža je njihov najveći eliminator. Podržavajući varenje probioticima, veća je verovatnoća da će se toksini razgraditi u jetri pre nego što se akumuliraju i preplave kožu. Postoji mnogo načina da ih uključite u ishranu. Možete konzumirati fermentisano povrće, poput kiselog kupusa, turšije, kimči ili kombuču. 

Adaptogene biljke: Ove biljke podstiču ravnotežu hormona i pomažu u ublažavanju stresa. Neke od najefikasnijih su ašvaganda, maka, ženšen, sladić i dr.

Vitamini B kompleksa: Namirnice bogate B vitaminima, kao što su krompir, batat i tamnozeleno lisnato povrće, utiču na balansiranje hormona.

Namirnice koje treba izbegavati

Kravlje mleko: Brojni stručnjaci smatraju da kravlje mleko (ali ne i jogurt ili sir) mogu dovesti do povećanog izbijanja, zbog povišenih hormona koje sadrži. 

Hrana sa visokim glikemijskim indeksom: Namirnice kao što su testo, beli hleb i pića sa šećerom mogu izazvati hormonske akne. Umesto ove hrane, birajte kinou, ovas i druge integralne žitarice.

Brza hrana: Ovo nije iznenađenje. Brza hrana obično je puna nezdravih ulja i prerađenih sastojaka koji mogu uzrokovati hormonski disbalans, pa samim tim i pojavu akni.

Foto: Instagram @domsli22

Sadržaj naveden u ovom članku napisan je samo u informativne svrhe i nije zamena za stručni savet ili konsultaciju. Naglašavamo da se BeautyDesk.rs ne bavi pružanjem medicinskih saveta ili usluga. Mišljenja i sadržaj uključeni u članak samo su stavovi autora, te ne treba da se koriste kao zamena za ekspertsko mišljenje ili konsultaciju, niti BeautyDesk.rs može preuzeti odgovornost za eventualnu štetu nastalu oslanjanjem na sadržaj članka.

Povezani članci

kolagen bar
Wellness

Da li biste popili kolagen kafu uz omiljeni beauty tretman lica?

antiinflamatorni napici
Wellness

Antiinflamatorni napici za prirodno čišćenje organizma: Predstavljamo vam tri sjajna recepta

self-care
Wellness

Da li je self-care samo još jedan trend ili suštinska potreba?

kako izgleda mamografski pregled
Wellness

7 činjenica koje je korisno znati pre prve mamografije

pregled kože
Wellness

Mesec borbe protiv melanoma: Zakažite besplatni preventivni pregled kože!

Šta su zvučne kupke i na koji način mogu ublažiti simptome stresa? 
Wellness

Šta su zvučne kupke i na koji način mogu ublažiti simptome stresa?