Znate li šta je collagen banking?

Collagen banking je naziv za još jednu metodu podmlađivanja u nizu, koja ima za cilj postizanje dugoročnog tonusa i elastičnosti kože.

Kolagen je jedan od najzastupljenijih proteina u ljudskom telu. Prisutan je u velikim količinama u kostima, mišićima i ligamentima. Smatra se vezivnim tkivom koje drži telo zajedno. Posebno u koži, pomaže u formiranju mreže vlakana, tako da nove ćelije kože mogu rasti. Zajedno sa elastinom održava kožu jedrom i mladolikom. Zanimljiva činjenica je da reč „kolagen“ potiče od grčke reči „kólla“ što znači lepak.

Naš organizam prirodno proizvodi kolagen, no njegova proizvodnja smanjuje se s godinama, što dovodi do pojave bora, opuštene kože i drugih znakova starenja. Shodno tome, kozmetička industrija non-stop je u potrazi za novim better-aging tehnikama koje uključuju upotrebu kolagena na različite načine. Među najnovijim otkrićima je i koncept skladištenja ovog proteina, koji se popularno zove collagen banking. Evo o čemu je zapravo reč.

Šta je collagen banking?

Banka kolagena (doslovni prevod eng. fraze) odnosi se na proaktivne mere preduzete za očuvanje i povećanje nivoa ovog proteina u koži, sa ciljem odlaganja vidljivih znakova starenja. Ovaj koncept sličan je štednji novca u banci: što više uložite na početku, to ćete kasnije ostvariti bolje rezultate. Usvajanjem praksi koje povećavaju proizvodnju kolagena i sprečavaju njegovu degradaciju, možete duže održati zdrav i mladolik izgled kože. Drugim rečima, collagen banking metoda deluje preventivno, stimulišući proizvodnju ovog proteina. Što ranije stvorite ,,zaliha kolagena“, efikasnije ćete mobilisati fibroblaste (ćelije koje proizvode kolagen) u vreme kada su najaktivnije u regeneraciji kože, a time pomoći da se sačuva što veća količina ove supstance.

Kako efikasno skladištiti kolagen?

Birajte hranu bogatu proteinima

Konzumiranje hrane bogate aminokiselinama poput glicina, prolina i hidroksiprolina, koje se nalaze u piletini, ribi, jajima i mlečnim proizvodima, podržava sintezu kolagena.

Jedite voće i povrće bogato vitaminom C

Vitamin C ključan je za proizvodnju kolagena, stoga u ishranu uključite citrusno i bobičasto voće, kao i lisnato zeleno povrće.

Koristite retinoide

Ovi derivati vitamina A podstiču proizvodnju kolagena i stimulišu obnavljanje ćelija, smanjujući pojavu bora i finih linija.

U skincare rutinu uključite serum s vitaminom C

Serumi s vitaminom C koji se lokalno primenjuju na kožu, mogu stimulisati proizvodnju kolagena, te zaštititi postojeći kolagen od oštećenja.

Koristite proizvode s peptidima

Proizvodi za negu kože koji sadrže peptide podstiču kožu da proizvodi više kolagena.

Praktikujte microneedling

Ova procedura stvara mikropovrede na koži, stimulišući prirodni proces zarastanja rana, te podstičući proizvodnju kolagena.

Birajte laserske terapije

Razni laserski tretmani mogu stimulisati proizvodnju kolagena, te poboljšati teksturu i ton kože.

Zaštitite kožu od sunca

Izlaganje kože UV zračenju razgrađuje kolagen i ubrzava starenje. Zato, svakodnevno koristite kremu za sunčanje širokog spektra.

Redovno hidrirajte kožu

Redovna hidratacija kože podržava njene prirodne funkcije, uključujući proizvodnju kolagena.

Kako se istraživanja nastavljaju, pojavljuju se nove collagen banking metode. Inovacije u tehnologiji za negu kože, kao što su napredne formulacije peptida i efikasniji sistemi za isporuku aktivnih sastojaka, čine skladištenje kolagena dostupnijim i efikasnijim.

Foto: Instagram @matildakajsa

Sadržaj naveden u ovom članku napisan je samo u informativne svrhe i nije zamena za stručni savet ili konsultaciju. Naglašavamo da se BeautyDesk.rs ne bavi pružanjem medicinskih saveta ili usluga. Mišljenja i sadržaj uključeni u članak samo su stavovi autora, te ne treba da se koriste kao zamena za ekspertsko mišljenje ili konsultaciju, niti BeautyDesk.rs može preuzeti odgovornost za eventualnu štetu nastalu oslanjanjem na sadržaj članka.

Povezani članci

Anne Hathaway
Nega

Anne Hathaway čini usne punijim… ukosnicom!

kockice leda za negu kože
Nega

Kockice leda za negu kože (8 recepata)

Smart tehnologija u beauty industriji: Ovo su najbolji alati za negu lica
Nega

Smart tehnologija u beauty industriji: Ovo su najbolji alati za negu lica

samopotamnjivanje
Nega

Kako da pripremite telo za samopotamnjivanje?

Kako je ,,savršena“ koža postala statusni simbol
Nega

Kako je ,,savršena“ koža postala statusni simbol

glass skin
Nega

Ne želimo ,,glass skin“! Vratite u modu prirodnu teksturu kože!