Razmišljate o šamponima bez sulfata? Evo šta treba da znate!

Da li šamponi bez sulfata mogu pomoći da vaša kosa bude zdravija i lepša? Ogovor na ovo pitanje nije prosto „da“ ili „ne“.

Proizvodi za negu kose sadrže različite hemikalije, uključujući sulfate. Kao i sve sa čijom se upotrebom preteruje, sulfati mogu štetno delovati na našu kosu i kožu glave. Ali, šta su zapravo sulfati? Čitajte dalje da biste saznali najbitnije informacije, koje će vam pomoći da procenite treba li da koristite šampon bez sulfata, kada, i da li je neophodno baš uvek izbegavati šampone sa sulfatima.

Šta su zapravo šamponi sa sulfatima?

Sulfati su soli koje nastaju reakcijom sumporne kiseline sa drugim hemikalijama.

U pitanju su surfaktanti, što znači da imaju svojstva slična deterdžentu i deluju kao vrlo efikasno sredstvo za čišćenje. Odlično se pene.

U industriji posvećenoj nezi kose, sulfati se, najčešće u obliku natrijum lauril sulfata (SLS) i natrijum lauret sulfata (SLES), koriste u šamponima kako bi efikasno uklonili prljavštinu i masnoću sa naše kose i kože glave, te nam pomogli da ih temeljno očistimo.

Iako su sulfati standardni sastojak šampona, njihova prekomerna upotreba – a to znači ako šampone sa sulfatima koristimo često, na primer, svaki dan ili više puta nedeljno – može imati štetan uticaj i na kosu i na kožu temena.

Dakle, kako sulfatni šamponi zapravo deluju na našu kosu i kožu?

Razumevanje dejstva sulfata na kosu i kožu glave

Naše vlasište luči prirodne masnoće poznate kao sebum. One su, zapravo, vitalne za zdravlje naše kose jer štite keratin, kao i folikule dlake od oštećenja. Sebum formira vodootporni sloj na površini vlasi te tako sprečava oštećenje keratina.

Šamponi sa sulfatima pomažu u uklanjanju mrtvih ćelija, nakupljene masnoće i bilo koje druge prljavštine koja može da bude prisutna na kosi, i to je ono što ih čini veoma korisnim.

Međutim, njihov nedostatak je što, osim prljavštine, takođe uklanjaju i korisni sebum iz kose, čime dolazi do opasnosti od oštećenja keratina, tj. oštećenja samih vlasi.

Sulfati stvaraju penu koja smanjuje površinski napon vode, a takođe se lako meša sa masnoćama. Dakle, dok ispirate kosu, pena vezuje za sebe i efikasno uklanja prljavštinu, mrtve ćelije i – sebum.
Međutim, iako to kosu čini čistom, takođe i oštećuje keratin, povećava poroznost, smanjuje vlažnost… Rezultat? Kosa postaje suva i lomljiva.

Upravo to je razlog što na scenu stupaju šamponi bez sulfata, čija popularnost raste. Dakle, koje su njihove prednosti?

Prednosti šampona bez sulfata

Ako odlučite da koristite šampon bez sulfata, mogli biste primetiti sledeće benefite:

  • Ako se borite sa suvom i lomljivom kosom, šampon bez sulfata pomoći će da se sačuva prirodna vlaga unutar vlasi, što pomaže u održavanju prirodnog sjaja, elastičnosti i mekoće vaše kose.
  • Za farbanje kose potrebno je poprilično mnogo vremena i truda. Da biste duže sačuvali boju, korisno je preći na šampon bez sulfata, jer agresivni sulfati mogu brže da izblede farbu. Takođe, ukoliko ste radili keratinski tretman nege – upotreba šampona bez sulfata osiguraće da on duže traje.
  • Ako koristite šampon bez sulfata, ne morate da brinete o iritacijama vlasišta, a moguće da će imati pozitivan efekat i na smanjenje peruti. Osim toga, više nećete morati da trpite peckanje ako vam šampon slučajno uđe u oči.
  • Šamponi bez sulfata najčešće pripadaju grupi prirodne kozmetike, te su često održivija opcija, sa manjim negativnim ekološkim uticajem.

Kada šamponi bez sulfata nisu najbolje rešenje

Sredstva za negu i stajling kose često sadrže hemikalije koje je veoma teško ukloniti šamponima bez sulfata. Na primer, ukoliko proizvodi za negu ili stajling sadrže silikone, nećete moći efikasno da ih isperete iz kose. Usled toga, može doći do njihovog nakupljanja na kosi i koži glave, što se takođe negativno odražava zdravlje kose i vlasišta.

Rezime

Naša preporuka je, zbog svega navedenog, sledeća.

Ukoliko koristite šampon bez sulfata, pripazite da i ostali proizvodi koje nanosite na kosu ne sadrže hemikalije kojih se teško oslobađamo, poput silikona.

Takođe, preporučujemo da šampon bez sulfata koristite za 90% pranja vaše kose, posebno ukoliko kosu perete često, ali da ipak jednom u dve nedelje kosu temeljno operete šamponom sa sulfatima, kako biste bili sigurni da ste uklonili evenutalne nakupnine prljavštine.

Foto: Instagram / @endlesslyloveclub

Povezani članci

bond repair
Kosa

BOND REPAIR nega za kosu: Evo šta treba da znate…

tupe šiške
Kosa

Tupe šiške mogu biti šik detalj koji nedostaje vašoj frizuri

kofein
Kosa

Znate li zbog čega je kofein tajni sastojak šampona za pospešivanje rasta kose?

triholog
Kosa

4 saveta za NAJZDRAVIJU KOSU IKADA, koja zapisujemo od selebriti trihološkinje (poželećete da je zapratite, verujte nam)

francuske šiške
Kosa

Da li biste poneli francuske šiške?

kovrdže
Kosa

Mini-val se definitivno vraća u modu: Sada i Nicole Kidman ponovo nosi svoje čuvene kovrdže