Šta je dimetikon: Zbog čega se silikoni dodaju u proizvode za negu kože?

I da li su zaista toliko štetni, s obzirom na to da se koriste čak i u prirodnoj kozmetici? Silikoni daju kozmetičkim proizvodima onu puderastu, luksuznu teksturu koju toliko volimo. Nalazimo ih u ogromnom broju proizvoda, pa čak i u nekima koji su nam omiljeni. Zato smo odlučili detaljnije da istražimo jedno od najpoznatijih i najčešće upotrebljavanih silikonskih jedinjenja u kozmetici – dimetikon.

Po svoj prilici, sa ovim sastojkom susrećete se čak i ako koristite prirodnu ili čistu kozmetiku jer se nalazi na listima dozvoljenih. Dimetikon se dodaje u veoma veliki broj proizvoda kako bi njihova tekstura postala baršunasta i nelepljiva, pa ćete proizvod za negu koji ga sadrži prepoznati po tome što ćete, nakon mazanja, pomisliti: “Predivno, koža mi je postala tako mekana, nežna i glatka!”. A to, naravno, zvuči sjajno. U čemu je onda potencijalni problem? Istražili smo prednosti i rizike upotrebe dimetikona u kozmetici.

Šta je dimetikon?

Ako pitate ljude oko sebe šta je dimetikon, verovatno nećete dobiti baš mnogo odgovora. Neobično, zar ne, da o njemu toliko malo znamo, ako se uzme u obzir da se ovaj sastojak nalazi u ogromnom mnoštvu proizvoda za negu: od krema protiv pelenskog osipa do antiejdžing seruma, od losiona za ruke do pudera, pa sve proizvoda u kojima se nalazi na vrhu INCI liste sastojaka (što znači da je upravo on najzastupljeniji sastojak u tom proizvodu) – a to su prajmeri. Stotine proizvoda oslanjaju se na dimetikon, a neke od njih koristimo svakodnevno.

Dimetikon je zapravo sintetički polimer razvijen iz silike ili silicijum dioksida (prirodnog elementa tj. vrste peska). Naravno, silika pređe dugačak put obrade dok se ne dobije medicinski čist silikon. Njegovo dejstvo na kožu je emolijentno, što znači da je čini mekom i glatkom, tako što je prekriva nevidljivim filmom, zbog čega su nepravilnosti manje vidljive. Spada u linearne silikone (o razlici između linearnih i cikličnih silikona pogledajte ovde).

Može li proizvod zaista biti prirodan ako sadrži dimetikon?

S obzirom na to da dimetikon nastaje iz elementa uzetog iz prirode, smatra se da može da se koristi u prirodnim kozmetičkim proizvodima.

Koristi upotrebe dimetikona

Čim započnete da istražujete dimetikon, naići ćete na mnoštvo prednosti, ali i na tamnu stranu ovog sastojka. Počećemo s prednostima:

Stvara svilenkast osećaj: Dimetikon pomaže da formula kozmetičkog proizvoda bude mekša i glatka, čineći da proizvodi koji ga sadrže stvaraju onaj savršeni svilenkasti osećaj na koži. Takođe, proizvodu daje laganu teksturu, nemasan osećaj i lako i brzo razmazivanje.

Čuva vlagu unutar kože: Stvara svojevrsnu barijeru, koja može pomoći u sprečavanju gubitka vlage, zahvaljujući kojoj koži daje pun, hidratizovan izgled.

Zaglađuje teksturu: Podloge i prajmeri često sadrže dimetikon jer on pomaže da se izglade i popune fine linije na površini kože. Dimetikon sprečava da se puder slegne u naborima na koži. Umesto toga “zamagljuje” bore i, kada se nanese na lice, stvara zaglađeniji utisak kože.

Eliminiše masan sjaj: Odlično upija sebum, što može pomoći u kontroli masnog sjaja.

Čini formulaciju stabilnijom: Sam po sebi je stabilno jedinjenje, pa mu nisu potrebni konzervansi. Ne reaguje na druge sastojke, vazduh ili svetlost.

Rizici upotrebe dimetikona

Sve dosad rečeno, lepo zvuči. Međutim, sada se stvari malo komplikuju. Među korisnicama kozmetike godinama se vodi debata oko toga da li dimetikon izaziva začepljenje pora, iritaciju kože i da li sprečava da se drugi sastojci apsorbuju u kožu.

Isušuje kožu: Iako smo naveli da dimetikon pomaže u kontroli masnog sjaja, postoji rizik da će preterano apsorbovati prirodne masnoće iz kože i previše je isušiti. Ukoliko je vaša koža suva, moglo bi doći do perutanja kože nakon nanošenja silikonske podloge ili prajmera, pogotovo u slučaju kada preparat redovno, svakodnevno nanosite.

Teško se uklanja: Zaštitni film koji stvara dimetikon teško je očistiti jer odbija vodu. Iako je ovo svojstvo korisno u proizvodnji vodootpornih proizvoda, nije tako sjajno kada morate da skinete šminku ili da isperete šampon sa kose.

Začepljuje pore: Nakupljanje slojeva dimetikonaposebno je štetno ukoliko je vaša koža masna i sklona aknama. Silikonski film koji stvara dimetikon može na koži zadržati i prljavštinu, što bi vremenom moglo izazvati akne i bubuljice. Još jedan neželjeni efekat nagomilavanja dimetikona na koži je sporija regeneracija ćelija. Mrtve ćelije koje ostaju na površini kože takođe mogu začepiti pore i dovesti do izbijanja bubuljica.

Ekološki aspekt upotrebe dimetikona

Generalno, kada su silikoni u pitanju, dele se na dve grupe: ciklične (poput ciklometikona) i linearne (u koje spada i dimetikon).

Za ciklične silikone dokazano je štetno dejstvo na životnu sredinu. Evropska Unija je 2018. godine ograničila koncentraciju ciklopentasiloksana (D5) i ciklotetrasiloksana (D4) u kozmetici koja se ispira na 0,1% zbog zabrinutosti da silikoni mogu da se akumuliraju u vodosnabdevanju (o tome smo pisali ovde).

Što se tiče linearnih silikona, “iako mogu imati sličan ‘perzistentan, bioakumulativan i toksičan’ ili ‘veoma postojan, veoma bioakumulativan’ uticaj na životnu sredinu kao ciklični silikoni, mora se sprovesti više studija da bi se klasifikovali i da bi se, ukoliko se pokaže da je potrebno, ograničila njihova upotreba u kozmetičkim proizvodima” (izvor).

Drugim rečima, iako za neciklične silikone, u koje spada i dimetikon, nije dokazano negativno dejstvo, postoje realni razlozi za bojazan povodom njihovog uticaja na životnu sredinu.

Kako da prepoznate i druge silikone u kozmetici?

Najlakši način je da na spisku sastojaka potražite one čiji nazivi završavaju sledećim sufiksima (donosimo engleske sufikse jer ćete ih tako pronaći na INCI listama sastojaka):

cone (amodimethicone, cyclomethicone, dimethicone, methicone, trimethicone, trimethylsilylamodimethicone).

– conol (dimethiconol).

– silane (bis-PEG-18 methyl ether dimethyl silane, triethoxycaprylylsilane, triethoxycaprylylsilane crosspolymer)

-siloxane (cyclopentasiloxane, polydimethylsiloxane, siloxane).

Međutim, sve se češće koriste i “zamene” za silikone, poput:

  • Acrylamide
  • Acrylate
  • Carbomer
  • Copolymer
  • Methacrylate
  • Polymer (najčešće polybutene and polyisobutene)
  • Polyvinylpyrrolidone (PVP)

Koje su alternative dimetikonu?

Ako vaša koža ne reaguje dobro na dimetikon ili želite da ga izbegnete iz ekoloških razloga, a s druge strane ne biste da se odreknete proizvoda koji stvaraju tako divan, mekan i gladak osećaj na koži, treba znati da se pojavljuje sve više alternativa dimetikonu. Neke od njih su pirinčani skrob, morske alge i kolagen od morskih algi pa potražite proizvode koji ih sadrže.

Rezime

Nakon što se upoznate sa pozitivnim i negativnim stranama dimetikona, i procenite kako vaša koža reaguje na ovaj sastojak, isključivo je na vama da odlučite hoćete li ga koristiti. U svakom slučaju, kada su u pitanju proizvodi koje upotrebljavamo s vremena na vreme i / ili na malim površinama, poput prajmera, ajlajnera, maskara ili ruževa, verovatno ne treba previše da nas opterećuje sadrže ili dimetikon ili ne. Međutim, svakodnevno nanošenje silikona preko čitave površine kože lica ili tela, ili pak kose, pitanje je o kojem treba razmisliti,

Foto: Karolina Grabowska via Pexels

Sadržaj naveden u ovom članku napisan je samo u informativne svrhe i nije zamena za stručni savet ili konsultaciju. Naglašavamo da se BeautyDesk.rs ne bavi pružanjem medicinskih saveta ili usluga. Mišljenja i sadržaj uključeni u članak samo su stavovi autora, te ne treba da se koriste kao zamena za ekspertsko mišljenje ili konsultaciju, niti BeautyDesk.rs može preuzeti odgovornost za eventualnu štetu nastalu oslanjanjem na sadržaj članka.

Povezani članci

kockice leda za negu kože
Nega

Kockice leda za negu kože (8 recepata)

Smart tehnologija u beauty industriji: Ovo su najbolji alati za negu lica
Nega

Smart tehnologija u beauty industriji: Ovo su najbolji alati za negu lica

samopotamnjivanje
Nega

Kako da pripremite telo za samopotamnjivanje?

Kako je ,,savršena“ koža postala statusni simbol
Nega

Kako je ,,savršena“ koža postala statusni simbol

kolagen
Nega

Znate li šta je collagen banking?

glass skin
Nega

Ne želimo ,,glass skin“! Vratite u modu prirodnu teksturu kože!