Kako da zaštitite kosu od dejstva vode tretirane hlorom?

Iako je hlor odličan za eliminisanje štetnih bakterija i održavanje čistoće vode u bazenu, „oštar“ je za vašu kosu. U ovom članku zaranjamo duboko u razumevanje efekata hlora na vaše vlasi i otkrivamo kako izbeći oštećena prouzrokovana dejstvom ove supstance.

Kada čujete reč hlor, velika je verovatnoća da je prva reč koja vam padne na pamet – bazen. No, hlor se ne nalazi samo u njemu, već i u vodi iz slavine. Dakle, ako redovno peret kosu vodom koja poseduje visok sadržaj hlora, ali i posećujete bazen, a pritom se ne pridržavate određenih pravila kada je o zaštiti vaših vlasi reč, to ih može iritirati i ošteti. No, šta to tačno znači? I, što je još važnije, kako možete da zaštitite kosu od uticaja hlora iz bazena? Saznajte u nastavku…

S.O.S strategije za kosu bez oštećenja nakon izlaganja hloru!

ŠTA HLOR ČINI VLASIMA?

Dok hlor čini dobru stvar kada je o održavanju sredine bez mikroba reč, to nije slučaj s kosom, kojoj može da nanese veliku štetu. OK, ali kako on deluje na vlasi?

Menja boju kose

Ako vam je frizer ikada pomenuo da vaše vlasi – usled dejstva hlora – mogu da postanu zelene, nije se šalio! Hlor može prouzrokovati brzu oksidaciju boje, pa čak i izazvati pojavu zelenih tonova na svetlijoj kosi. On je zapravo izbeljivač, te može da utiče na prirodni melanin u kosi. Osim toga, hlor može doprineti da se različiti metali i minerali, koji se nalaze u vodi, potisnu u kosu, stvarajući zelenkasto-žutu boju. Ova promena boje očigledna je kod plavuša, dok su osobe s obojenom kosom posebno podložne promeni nijanse s ponovljenim izlaganjem hloru.

Prouzrokuje suvoću vlasi

Stručnjaci se slažu da hlor može ostaviti kosu suvom i dehidriranom. Ova supstanca može ukloniti prirodna ulja koja osiguravaju da vaše vlasi ostanu elastične. Kao rezultat toga, kosa će biti suva i podložnija lomljenju i oštećenju prilikom stilizovanja uređajima koji emituju toplotu.

Oduzima im sjaj

Ako čeznete za sjajnom kosom poput one supermodela, znajte da vam hlor nije prijatelj. Vlasi gubi sjaj jer im on oduzima prirodna ulja. A kao rezultat toga, kosa će izgledati mat i oštećeno.

ŠTA MOŽETE DA PREDUZMETE KAKO BISTE SPREČILI POMENUTE SCENARIJE?

Navlažite vlasi pre ulaska u bazen

Kvašenje kose pre ulaska u bazen može doprineti zaštiti vaših pramenova. Što je kosa bolje hidrirana, manja je verovatnoća da će njena boja oksidirati. Najbolji način da to sprečite jeste da se uverite da vaše vlasi ne apsorbuju hlor. Skoro svaki bazen poseduje tuš, a jedno ispiranje čistom vodom pre ulaska u njega može biti od velike pomoći.

Koristite regenerator koji se ne ispira

Regenerator koji se ne ispira odličan je „štit“ od hlora. Dakle, kao dodatni zaštitni sloj, nanesite sprej za regeneraciju na celu kosu. Tečna emulzija formiraće zaštitni sloj koji će držati kutikulu zatvorenom, sprečavajući apsorpcije hlorisane vode.

Obskrbite vlasi hranljivim materijama

Stručnjaci kažu da snabdevanje kose hranljivim materijama može napraviti veliku razliku kada je o zaštiti od hlora reč. Prirodna ulja, uključujući jojobino i kokosovo, obiluju hranljivim materijama, kao što su omega-3 masne kiseline i vitamin E. Ovi sastojci ne samo da doprinose zaštiti vlasi, već su i odlični za tretiranje suve kose, koja može biti epilog njenog susreta s hlorom.

Operite kosu nakon izlaganja hloru

Kao što je neophodno da zaštitite i navlažitie kosu pre izlaganja hloru, neophodno je i da ga uklonite s kose, i to što je pre moguće, nakon izlaganja ovoj supstanci. Nakon izlaska iz bazena, temeljno isperite kosu, a zatim je operite blagim šamponom i balzamom bez silikona. Zahvaljujući tome, oslobodićete vlasi hlora, a vaša kosa biće zdrava, hidrirana i lišena mogućnosti da poprimi zelenu nijansu.

Nosite kapu za plivanje

Najbolji način da sigurno zaštite kosu od hlora jeste da ga potpuno izbegavate. Kako? Tako što nećete dozvoliti svojim vlasima da dođu u kontakt s njim. Pametno je razmotriti fizički sloj zaštite kako biste u potpunosti izbegli vlaženje kose. A tu vam u pomoć priskaču kape. Iako možda nisu baš najudobnije i najlepše, kape za plivanje najbolji su način da zaštitite vlasi od hlora.

Povezani članci

kovrdže
Kosa

Mini-val se definitivno vraća u modu: Sada i Nicole Kidman ponovo nosi svoje čuvene kovrdže

Butterfly bob
Kosa

„Butterfly“ bob biće veliki prolećni trend

keratinski tretman
Kosa

Keratinski tretman za ispravljanje kose: Donosimo odgovore na najvažnija pitanja

mini val
Kosa

Frizura Katie Holmes navela nas je da se zapitamo: Da li se vraća mini-val?

ulje za kosu
Kosa

Zašto svi pričaju o ritualu negovanja kose uljima: Benefiti + kako se tretman primenjuje

Frizure za proleće 2023.
Kosa

Catwalk izveštaj: Frizure za proleće 2023.