Jesenja nega kose: Da, trebalo bi da prilagodite režim nege vlasi hladnijoj sezoni!

Hladnije vreme donosi velike izazove i kada je jesenja nega kose u pitanju. I, bez obzira na to da li se borite sa prekomernim kovrdžanjem, svrabom vlasišta, ili tršavim pramenovima, definitivno nalaže korekciju određenih hair navika.

Ok, naša kosa suočava se s različitim izazovima koje donosi jesenja sezona – nepoželjnom kovrdžavosti, nedostatkom sjaja, usporenim rastom vlasi, isušivanjem i svrabom vlasišta… Ipak, niko ne kaže da i u ovom periodu godine ona ne može da zablista u punom sjaju. Zapravo, ništa nije nepopravljivo – određene strategije mogu vam pomoći da očuvate zdravlje i lepotu svojih vlasi. Evo na kojima treba da se bazira jesenja nega kose…

Stanite na put kovrdžanju

Možda ste mislili da je kovrdžavost problem koje uzorkuje toplo vreme, ali jesenji uslovi zapravo predstavljaju podjednako veliki izazov. Kovrdžanje se javlja kada se nedostatak vlage u kosi udruži sa grubom kutikulom, što može biti prouzrokovano nečim tako bezazlenim kao što je sušenje vlasi peškirom. I kiša može uzrokovati pomenuti epilog. Da biste ukrotili pramenove, uključite u svoj režim nege hidratantne proizvode za stilizovanje. Oni će povećati nivo vlage u kosi i doprineti zaglađivanju kutikule. Druge opcije uključuje tretman keratinom, koji deluje tako što zaglađuje i zatvara kutikuju slojem proteina, što doprinosi eliminaciji kovrdžavosti i osigurava mekoću i sjaj vlasi. No, postoje i neki instant trikovi za stilizovanje koji takođe mogu biti od pomoći. Ukoliko, na primer, znate da će vreme biti loše, opredelite se za zalizanu punđu. Samo, najpre nanesite hidratantnu kremu na srednji deo i krajeve kose kako biste joj osigurali malo vlage i držali svaku vlas pod kontrolom.

Zbogom beživotnim vlasima!

Sa manje svetlosti koja se reflektuje od površine kutikule, u ovo doba godine, kosa veoma brzo može početi da izgleda dosadno i beživotno. Da biste joj vratili sjaj, pokušajte sa tretmanom koji je specijalno formulisan za ovu misiju. Zaglađujući tretman za sjaj intenzivno neguje, transformiše i zaglađuje površinu vlasi kako bi smanjila porozost, uz intenzivnu mekoću i vrhunski sjaj. Sjajna stvar u vezi sa ovim tretmanima jeste to što možete imati koristi od samo jednog tretmana. Iako nije trajno rešenje, to je odličan način da poboljšate zdravlje svojih vlasi. Kérastase Chroma Absolu Soin Acid Chroma Gloss za sve tipove bojene kose i dobra je polazna tačka.

Podstaknite rast vlasi

Ukoliko vam se čini kao da vam se rast kose usporava tokom jeseni, rešenje bi moglo da leži u vašoj ishrani. Tokom hladnijih meseci, (prorodnim putem, od sunca) ne dobijamo dovoljno vitamina D, što značajno utiče na prirodni ciklus rasta naše kose. Upravo zbog toga, potrudite se da se na vašem meniju nađe što više namirnica bogatih vitaminom D, kao što su žitarice, ovsena kaša, sardine, losos, žumance… Takođe, ne isključujte ni mogućnost suplementacije, ali pre nego što se odlučite za ovaj vid nadoknade,  proverite nivo ovog vitamina u organizmu i konsultujte se sa lekarom.

Eliminišite svrab vlasišta

Koža na vašem skalpu reaguje na sezonske promene baš kao i koža lica i tela. U hladnijem periodu godine postoji mogućnost da se suočite sa suvoćom ili svrabom vlasišta. Stoga, tretirajte kožu glave kao što biste tretiral i onu na licu, savetuju stručnjaci. Nakon leta, naša koža je često zategnutija i suvlja, a isto se dešava i sa našim skalpom. Ne samo da može da se javi nelagodnost, već i niz različitih problema – od upalnih stanja kože glave do bakterijskih infekcija. Da biste očistili vlasište od nečistoća i ostataka različitih preparata, uradite detoks vlasišta. Neka opšta preporuka je da to činite na svake četiri do šest nedelja. Detaljnije smernice potražite OVDE!

Odsecite ispucale krajeve

Kako živa u termometru opada, broj ispucalih vrhova ima tedenciju da se povećava. Pored toga što je vazduh u našim domovima (zbog centralnog grejanja) i izvan njih suvlji, dodatno oblikovanje vlasi toplotnim aparatima takođe predstavlja problem, bilo da se radi o sušenju vlasi fenom umesto na vazduhu, ili pokušaju da se pomoću prese eliminiše gorepomenuta kovrdžavost. Upravo zbog toga, nakon leta, poseta frizeru je obavezna! Ne morate drastično skraćivati dužinu – dovoljno će biti da se oslobodite ispucalih vrhova. Takođe, da biste sprečili pucanje vrhova, budite pažljivi pri upotrebi toplotnih uređaja za stilizovanje i obavezno koristite preparate koji osiguravaju zaštitu vlasi od toplote.

Foto: Rawpixel

Sadržaj naveden u ovom članku napisan je samo u informativne svrhe i nije zamena za stručni savet ili konsultaciju. Naglašavamo da se BeautyDesk.rs ne bavi pružanjem medicinskih saveta ili usluga. Mišljenja i sadržaj uključeni u članak samo su stavovi autora, te ne treba da se koriste kao zamena za ekspertsko mišljenje ili konsultaciju, niti BeautyDesk.rs može preuzeti odgovornost za eventualnu štetu nastalu oslanjanjem na sadržaj članka.

Povezani članci

šiške
Kosa

Kako da pronađete savršene šiške za svoj oblik lica

tanka kosa
Kosa

Tanka kosa? Ove frizure pomoći će vam da stvorite iluziju volumena…

ulja za kosu
Kosa

Kako pravilno koristiti ulja za kosu?

pšenični proteini
Kosa

Zbog čega bi pšenični proteini trebalo da se nađu u sastavu vaših preparata za negu kose?

tip kose
Kosa

Koji je vaš tip kose? Evo kako da ga odredite!

ekstra devičansko maslinovo ulje
Kosa

Ekstradevičansko maslinovo ulje tajna je zanosne kose! Ova tri DIY recepta pravi su dokaz…