Keratinski tretman za ispravljanje kose: Donosimo odgovore na najvažnija pitanja

Muči vas neposlušna, frizzy kosa? Recite joj do viđenja – i zatvorite vrata na izlasku! U tekstu koji sledi saznajte kako tačno deluje keratinski tretman za ispravljanje kose i na šta je posebno važno da obratimo pažnju jer utiče na zdravlje.

Da li vam je poznata sledeća beauty filozofija: Ako jednom uradim skuplji tretman, to će na duže staze moju beauty rutinu zapravo učiniti jeftinijom (i jednostavnijom, i efikasnijom)? Kad god smo u mogućnosti, mi se pridržavamo upravo te filozofije. Pretpostavka je sledeća: ako investiramo u pravi tretman, onaj koji rešava naš problem, svakog jutra ćemo manje vremena provoditi pred ogledalom i ređe odlaziti u salon. Savršen primer? Keratinski tretman.

Ako je vaša kosa sklona pojavi frizz-a, naelektrisanih sitnih kovrdžica, neposlušna i ubrzo nakon feniranja ponovo izgleda neuredno, znaćete o čemu govorimo. Salonski keratinski tretmani obećavaju savršeno ravnu i neverovatno sjajnu kosu – na duge staze. Obećavaju da ćemo moći da zaboravimo presu za kosu i da, tokom radnih dana, slobodno snuzujemo alarm još pet minuta i uživamo u toplom krevetu.

Ali, da li to obećanje i ispunjavaju? Da bismo saznali odgovor na ovo pitanje, hajdemo redom, od onog najvažnijeg (a BD redakcija jednoglasno smatra da je to zdravlje).

DA LI JE KERATINSKI TRETMAN ŠTETAN ZA ZDRAVLJE?

Keratinski tretmani za ispravljanje kose nisu novitet. Kada su se pojavili, sadržali su visok nivo formaldehida (da, poznatog kancerogena). Dobra vest je to da se formulacije proizvoda za keratinsko ispravljanje kose neprestano inoviraju i usavršavaju, pa je sada većina brendova prestala da koristi opasni sastojak, ali savetujemo vam da se pre tretmana ipak raspitate o sastavu proizvoda. OBAVEZNO tražite onaj koji ne sadrži formaldehid!

ŠTA JE ZAPRAVO KERATIN?

Keratin – vrsta proteina, osnovni je gradivni element naše kose. Nažalost, vremenom se proces proizvodnje keratina u našem organizmu usporava, što možemo primetiti kako na kosi, tako i po oslabljenim noktima. Takođe, na proizvodnju keratina negativno utiču i tretiranje kose blanšem i farbom, ispravljanje presom, zatim izlaganje suncu…

KAKO DELUJE KERATINSKI TRETMAN?

Današnji inovativni prozvodi istovremeno oporavljaju kosu i ispravljaju je. Tretman hidrolizovanim keratinom ima tzv. bond repairing efekat. Šta to zapravo znači? Da ovaj tretman popunjava tzv. keratinske veze u vlasima.

ŠTA SU TO KERATINSKE VEZE?

Mala lekcija iz biologije: Keratin je građen od aminokiselina i peptida, koji su međusobno povezani hemijskim vezama. Upravo su te veze odgovorne za oblik vlasi, njenu snagu i sjaj. Oštećene keratinske veze dovode do različitih problema, od izbledele boje, preko ispucalih vrhova, do tanke i beživotne kose.

KAKO IZGLEDA KOSA POSLE KERATINSKOG TRETMANA?

Popunjavanjem keratinskih veza, kosi se vraća zdrav izgled, a ujedno se povećava otpornost na uticaj spoljnih faktora, poput toplote i mehaničkih oštećenja. Tretman hidrolizovanim keratinom u potpunosti oživljava kosu, ona postaje izuzetno meka, sjajna i laka za održavanje.

KAKO SE KOSA ODRŽAVA NAKON TRETMANA?

Održavanje je veoma jednostavno – potrebno je samo koristiti šampon bez sultafa, jer su oni izuzetno jaki čistači pa brže uklanjaju keratin.

KOLIKO TRAJU EFEKTI TRETMANA?

Efekti su obično vidljivi oko 3 meseca nakon tretmana, što smanjuje upotrebu za svakodnevnim toplotnim stilizovanjem, što je još jedan pozitivan efekat na dugoročno zdravlje kose.

Finalna napomena!

Naša topla preporuka je da ovaj tretman radite isključivo u proverenom salonu i tek nakon što se dobro raspitate o proizvodu koji se koristi. (Na prvom mestu, ne sme da sadrži formaldehid.) Takođe, spremite se na to da će cena varirati od dužine i gustine vaše kose.

Photo: Instagram / @olivecooke

Povezani članci

Ako ste plavuša, da li bi trebalo da koristite ljubičasti šampon?
Kosa

Ako ste plavuša, da li bi trebalo da koristite ljubičasti šampon?

italijanski bob
Kosa

Razmišljate o promeni frizure? Italijanski bob preuzima glavnu reč ove sezone!

kosa
Kosa

Zdrava kosa i tokom leta – imamo recept!

SCANDI HAIRLINE preti da postane najpopularnija frizura ovog leta
Kosa

SCANDI HAIRLINE preti da postane najpopularnija frizura ovog leta

bond repair
Kosa

BOND REPAIR nega za kosu: Evo šta treba da znate…

tupe šiške
Kosa

Tupe šiške mogu biti šik detalj koji nedostaje vašoj frizuri