Pozdravljamo novi skincare trend: PROIZVODI ZA NEGU KOŽE U MENOPAUZI (a pročešljali smo i ponudu na našem tržištu)

Verujemo da vam nije promakla vest da je glumica Naomi Watts nedavno osnovala kozmetičku liniju posvećenu ženama u menopauzi. Takođe, sigurni smo da ste primetili da je sve veći broj beauty brendova kojima su u ponudi specijalni proizvodi za negu kože u menopauzi. Šta je sve, u toj kategoriji, u ponudi na našem tržištu? Istražili smo i ispod donosimo listu na kojoj su se našli proizvodi za negu kože u menopauzi.

Sve donedavno menopauza nije bila reč koja se često izgovarala u industriji lepote. Ali, srećom za sve nas – jer sve mi ćemo, bez obzira na to koliko trenutno imamo godina, proći kroz period perimenopauze i stići u menopauzu – u poslednje vreme ovaj period u životu žene sve češće pominju veliki i manji kozmetički brendovi, oni već afirmisani i oni koji su tek osnovani. A mi to shvatamo kao znak da će 2023. godina konačno doneti manje ejdžizma a više vidljivosti za žene starije od 40 godina – i njihove potrebe kada je nega kože u pitanju.

Razbijanje tabua

Tokom generacija naših mama, baka i prabaka, o ovom periodu u životu žene uglavnom se ćutalo, a neprijatne simptome žene su trpele ne otkrivajući nikome sa čime se suočavaju. Međutim, otkako su pripadnice generacije X i starije milenijalke ušle u perimenopauzu i menopauzu, o ovim pojavama sve se više govori, a žene sada žele što više informacija, kao i konkretne metode koje im mogu pomoći da se izbore sa neprijatnim simptomima.

Ali, važno je da naglasimo da se period menopauze zapravo odvija u tri faze, a to su perimenopauza, menopauza i postmenopauza.

Šta je tačno perimenopauza, šta menopauza, a šta postmenopauza?

Burni period koji prethodi menopauzi naziva se perimenopauza. Obično se dešava između 45. i 55. godine, ali treba imati na umu da je to individualno – simptomi menopauze mogu se javiti pre i prosle navedenog perioda. Karakterišu ga promene nivoa polnih hormona, pre svega smanjenje nivoa estorgena i progesterona, i promena ciklusa – menstruacija može početi da se skraćuje ili produžava, da bude slabija ili jača od onoga na šta smo navikli, da u nekim mesecima izostaje a u nekima da se javi dvaput… Hormonski rolerkoster tokom menopauze prate i drugi neželjeni simptomi, o kojima više možete pročitati ispod.

Menopauza je prelomni trenutak u životu žene u koji ulazimo nakon što prođe godina dana otkako smo imale poslednju menstruaciju. On označava da su naši jajnici prestali da proizvode jajne ćelije i većinu estrogena. Praktično, u menopauzi smo veoma kratko, samo jedan dan, a nakon toga ulazimo u postmenopauzu.

Postmenopauza je zapravo ostatak našeg života, nako što prođemo menopauzu (tj. nakon što je menstruacija izostala tokom 12 meseci). Ovaj period znači da su naše reproduktivne godine iza nas, ali srećom, za većinu, to takođe znači i da su se smirili neki od neprijatnih simptoma perimenopauze. (Nažalost, usled gubitka estrogena i progesterona, smanjeni seksualni nagon, bolovi u zglobovima, suva koža i gubitak kose nešto je sa čime ćemo nastaviti da se borimo.)

Simptomi perimenopauze

U periodu perimenopauze, pored promena ciklusa, mnoge žene se suočavaju sa:

 • mentalnom maglom
 • depresijom
 • aknama
 • bolovima u zglobovima
 • promenama raspoloženja
 • noćnim znojenjem
 • nesanicom
 • suvom kožom
 • smanjenim seksualni nagonom
 • gubitkom kose.

Šta možemo uraditi da ublažimo simptome

Za početak, važno je da se dobro informišemo i naučimo što više o promenama koje nam donosi ovaj period.

A zatim, treba krenuti od malih, svakodnevnih navika, kao što su:

 • usvajanje mediteranske ishrane sa niskim glikemijskim indeksom – to ublažava zdravstvene tegobe izazvane povećanjem telesne težine
 • intenziviranje kardio vežbi – za umerenije promene raspoloženja
 • uvođenje vežbi snage – da bi se umanjio gubitak mišićne mase i verovatnoća za razvoj osteoporoze.

Uz to, neki lekari preporučuju hormonsku supstitucionu terapiju (HST), koja može pomoći povećanjem nivoa estrogena putem pilule, flastera ili kreme za lokalnu upotrebu. Međutim, godinama se pričalo o rizicima HST, uključujući povećanje rizika od određenih vrsta raka, pa je pre odluke neophodno dobro se raspitati kod relevantnih stručnjaka.

Ciljani proizvodi za negu kože u menopauzi

Imajući sve navedeno u vidu, ohrabrujuće je što nam, bar neke od simptoma, sada može olakšati nega osmišljena da targetira upravo one promene koje koži donosi menopauza. Evo šta nude neke od opcija koje se mogu pronaći na našem tržištu.

Za preoblikovanje kontura i elastičnost kože

Šta je u pitanju: Vichy Neovadiol dnevna nega za gustinu i punoću kože u perimenopauzi deo je Neovadiol linije čuvenog francuskog farmaceutskog brenda, koja je razvijana i dopunjavana više od 20 godina. Namena ove kreme je da aktivira mehanizme protiv promena na koži u menopauzi, izazvanih hormonima: elastičnost, čvrstinu i gustinu. Sadrži snažan spoj dermatoloških aktivnih sastojaka, poput Proxylana, ekstrakta semena sene i hijaluronske kiseline.

Beauty Desk iskustvo: Isprobali smo nekoliko proizvoda iz Vichy Neovadiol linije i zaista ćete u toku korišćenja osetiti promene. Koža je čvršća, dobro hidrirana, blistavija.

 
 
 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Jasmina Ubiparip (@jasmina.ubiparip)

Protiv svih simptoma koje menopauza ostavlja na koži

Šta je u pitanju: Vichy Neovadiol Meno 5 Bi-Serum deluje na staračke fleke, opuštenost i gustinu kože, nadoknađuje lipide u površinskim slojevima, preoblikuje konture, vraća koži sjaj… U pitanju je dvofazna formula (uljana i vodena faza) koja nije masna, ne ostavlja lepljivi trag a koži daje osećaj svežine.

Beauty Desk iskustvo: Naša saradnica, koja je u uzrasnoj kategoriji 60+, isprobala je ovaj proizvod i naglašava osvežajući osećaj odmah nakon nanošenja, kožu koja je glatka više nego obično, kao i ublažene hiperpigmentacije.

Za smanjenje znakova hormonskog starenja kože

Šta je u pitanju: Bioten NUTRI CALCIUM dnevna krema za zatezanje i obnavljanje elastičnosti kože  lica  SPF  10, sadrži kalcijum koji poboljšava zaštitnu barijeru kože i pospešuje njenu regeneraciju, dok aktivni sastojak, pojačan jedinstvenom hidratantnom moći vitamina B5, obezbeđuje sjaj i zdrav izgled kože. FemiGen+ moćan aktivni ekstrakt prirodnog porekla, poboljšava elastičnost kože, zaglađuje duboke bore i redefiniše konture lica. Napominjemo i to da linija XNutri CalciumX pored dnevne kreme sadrži i noćnu kremu, kao i serum.

Beauty Desk iskustvo: Za sada smo probali tester, pa možemo reći samo to da nam se veoma dopala lagana, prozračna tekstura, koju koža veoma brzo upija, a na njoj ostaje prijatan, osvežavajući osećaj.

Nega iznutra

Šta je u pitanju: Verujemo da je, uz topičnu negu, neophodna i nega iznutra, a tu pre svega podrazumevamo zdravu ishranu. Međutim, u određenim periodima zdrava ishrana možda nije dovoljna pa je možemo podržati nutrikozmetikom, odnosno, oralnim preparatima koji utiču na zdravlje kože. Zato smo izdvojili Femisan Gold, preparat u kapsulama na bazi fitoestrogenskog bilja, koji pomaže u perimenopauzi da što duže zadržimo zaštitno dejstvo progesterona i estrogena. S druge strane, Femisan B koristi se u menopauzi, i deluje kako na celo telo tako i na kožu. U pitanju je potpuno prirodni preparat na bazi pet lekovitih biljaka jača opšti imunitet, izdržljivost kože i potkožnog tkiva i pospešuje rad limfnog sistema.

Beauty Desk iskustvo: Još uvek nismo isprobali ove preparate, ali kada to učinimo, prenećemo utiske.

Foto: Darina Belonogova via Pexels

Sadržaj naveden u ovom članku napisan je samo u informativne svrhe i nije zamena za stručni savet ili konsultaciju. Naglašavamo da se BeautyDesk.rs ne bavi pružanjem medicinskih saveta ili usluga. Mišljenja i sadržaj uključeni u članak samo su stavovi autora, te ne treba da se koriste kao zamena za ekspertsko mišljenje ili konsultaciju, niti BeautyDesk.rs može preuzeti odgovornost za eventualnu štetu nastalu oslanjanjem na sadržaj članka.

Povezani članci

glass skin
Nega

Ne želimo ,,glass skin“! Vratite u modu prirodnu teksturu kože!

PRAVO NA LEPOTU jedno je od osnovnih ljudskih prava
Nega

PRAVO NA LEPOTU jedno je od osnovnih ljudskih prava

Nega

KIEHL’S SINCE 1851 predstavlja dva proizvoda protiv bubuljica, od kojih je jedan viralni „tečni flaster“

pazuh
Nega

Ovi trikovi pomoći će vam da zaboravite na taman pazuh…

pshiodermatologija
Nega

Psihodermatologija: U kojoj meri osećanja mogu uticati na izgled kože?

vitamin B
Nega

Koji oblici vitamina B vam mogu pomoći u nezi kože + lista seruma koji ih sadrže