Koji oblici vitamina B vam mogu pomoći u nezi kože + lista seruma koji ih sadrže

Kada je o nezi kože reč, gotovo svi oblici vitamina B pozitivno utiču na izgled i zdravlje kože, a među njima najznačajniji su B3 (niacinamid) i B5 (pantotenska kiselina).

U potrazi za blistavom i zdravom kožom, kozmetička industrija neprestano istražuje inovativne sastojke, a jedni od delotvornijih su B vitamini, poznati i kao vitamini B kompleksa. Ovi hranljivi sastojci, rastvorljivi u vodi, nude mnoštvo prednosti za kožu – u rasponu od hidratacije do better-aging svojstava. U ovom članku objašnjavamo na koji način pojedini B vitamini utiču na zdravlje i izgled kože, te kako ih možete uključiti u svoju rutinu nege. Takođe, pri kraju teksta pronaći ćete listu seruma koji sadrže neke od njih.

Oblici vitamina B i njihova uloga u nezi kože

Postoji ukupno osam vitamina B, od kojih svaki poseduje jedinstvena svojstva i doprinosi opštem blagostanju organizma. U grupu spadaju: B1 (tiamin), B2 (riboflavin), B3 (niacinamid), B5 (pantotenska kiselina), B6 (piridoksin), B7 (biotin), B9 (folati) i B12 (kobalamin). Svaki od njih na svoj način utiče na održavanje zdravlja i blistavog izgleda kože, podržavajući njenu ćelijsku funkciju.

Ključne prednosti za negu kože svakog B vitamina ponaosob

Tiamin (B1)

Budući da je neophodan za metabolizam ugljenih hidrata, koji obezbeđuje energiju ćelijama kože, vitamin B1 ima značajnu ulogu u nezi, čineći kožu zdravom i mladolikom. Osim toga, ova forma B vitamina doprinosi sintezi kolagena – ključnog proteina koji održava kožu elastičnom. Njegova antioksidativna svojstva pomožu u zaštiti kože od oksidativnog stresa, smanjujući rizik za njeno prerano starenje. Upotreba krema za negu kože sa tiaminom nije uobičajena ili preporučena praksa. Tiamin se efikasnije apsorbuje kroz probavni sistem kada se konzumira iz hrane.

Riboflavin (B2)

S obizrom na antiinflamatorna svojstva, riboflavin odnosno vitamin B2 efikasan je u smirivanju iritirane kože i smanjenju crvenila povezanih sa stanjima kao što su rozacea i akne. Naročito je važan za održavanje integriteta sluzokože, sprečavajući suvoću i iritaciju. Osim toga, riboflavin doprinosi aktivaciji drugih vitamina B, kao što je niacinamid. Primena riboflavina kroz kreme nije uobičajena, zato ga je najbolje unositi kroz ili suplemente.

Niacinamid (B3)

Vitamin B3 ili niacinamid uveliko se koristi kao jedan od aktivnih sastojaka u kozmetičkim preparatima, namenjenih, pre svega, usporavanju starenja kože. Ova komponenta ublažava vidljivost finih linija i bora, podstičući proizvodnju kolagena. Osim toga, smanjuje rizik za nastanak tamnih mrlja i hiperpogmentacije, doprinoseći ujednačenom tonu kože. Sadrže ga brojni serumi, kreme i losoni.

Pantotenska kiselina (B5)

Za hidrataciju kože idealan je vitamin B5, poznat i kao pantotenska kiselina. Poboljšava funkciju barijere kože, zadržavajući vlagu i sprečavajući gubitak vode. Ovo je posebno korisno za osobe sa suvom ili dehidriranom kožom. Sadrže je brojne kreme, serumi i losioni.

Piridoksin (B6)

Za one sa masnom ili kožom sklonom aknama, vitamin B6 odličan je izbor, budući da pomaže u regulisanju proizvodnje sebuma. Balansirajući nivoe ulja, može sprečiti začepljene pore i smanjiti verovatnoću izbijanja. Pojedini serumi mogu sadržati piridoksin.

Biotin (B7)

Vitamin B7 ili biotin sastavni je deo metabolizma masnih kiselina, pa shodno tome podstiče proizvodnju esencijalnih lipida koji doprinose prirodnoj barijernoj funkciji kože. Ova barijera ključna je za zadržavanje vlage, zahvaljujući čemu ova komponenta odlično hidrira kožu. Osim toga, podstičući proizvodnju keratina, biotin doprinosi elastičnosti i čvrstoći kože. Najbolje ga je unositi suplementima.

Folati (B9)

Vitamin B9, takođe poznat kao folati (prirodni oblik) ili folna kiselina (sintetički oblik), igra ključnu ulogu u održavanju zdravlja kože budući da je neophodan za sintezu i popravku DNK, doprinoseći rastu i regeneraciji ćelija kože. Osim toga, ova komponenta uključena je u formiranje crvenih krvnih zrnaca, koja prenose kiseonik i hranljive materije do kože, promovišući zdrav ten. Uloga folne kiseline u sintezi kolagena takođe je vredna pažnje, jer je kolagen ključni protein koji pruža strukturnu podršku koži, povećavajući njenu čvrstoću i elastičnost. Stručnjaci preporučuju unos folata putem hrane ili suplemenata.

Kobalamin (B12)

Vitamin B12 igra ključnu ulogu u zdravlju kože tako što obezbeđuje esencijalne hranljive materije za proizvodnju kolagena i pomaže u održavanju prirodne ravnoteže vlage u koži. Takođe pomaže u promovisanju zdravog rasta ćelija, što može smanjiti pojavu bora i drugih znakova starenja. Najbolje ga je uzimati putem suplemenata.

Konsultujte dermatologa

Pre nego što napravite značajne promene u rutini nege kože, posebno ako imate specifične probleme sa kožom, preporučljivo je da se konsultujete sa dermatologom za personalizovan savet.

Višestruke prednosti vitamina B čine ga vrednim sredstvom u formulacijama za negu kože. Bez obzira na to da li težite hidrataciji, efektima protiv starenja ili opštem zdravlju kože, uključivanjem ovih komponenti u rutinu nege možete doprineti blistavom i mladalačkom tenu.

BEAUTY DESK PREPORUKA

LA ROCHE POSAY HYALU B5 SERUM

Zahvaljujući kombinaciji pantotenske (vitamina B5) i hijaluronske kiselina La Roche Posay Hyalu B5 serum umiruje, hidrira i obnavlja kožu, te ublažava vidljivost bora i sprečava gubitak volumena.

DRUNK ELEPHANT B-HYDRA INTENSIVE HYDRATION SERUM

Šta dobijate kada pomešate ceramide ananasa i provitamin B5? The Drunk Elephant B-Hydra serum za intenzivnu hidrataciju. Ova formulacija jača kožu, čini je blistavom, te popravlja njenu teksturu i tonus.

THE ORDINARY NIACINAMIDE 10% & ZINC 1%

The Ordinary Niacinamide 10% + Zinc 1% serum pojačava blistavost kože, te jača njenu zaštitnu barijeru. Preporučuju se kod mašćenja kože, zapušenih pora, nepravilne teksture, umornog izgleda i dehidrirane kože.

ALPHA-H VITAMIN B SERUM WITH 5% NIACINAMIDE

Alpha-H vitamin B serum sa 5% niacinamida je duboko hidratantni serum dizajniran da zaštiti kožu od oštećenja slobodnih radikala, hidrira i ujednači ton, istovremeno podržavajući njenu prirodnu barijernu funkciju.

VCHY LIFTACTIV B3 DARK SPOTS SERUM

Zahvaljujući kombinaciji niacinamida (B3) i AHA glikolne kiseline Vichy Liftactiv B3 Dark Spots serum deluje na različite slojeve kože protiv stvaranja hiperpigmentacijskih fleka u bazalnom sloju epidermisa, dok s površine kože uklanja vidljive hiperpigmentacijske fleke.

Foto: PR, kaboompics.com

Sadržaj naveden u ovom članku napisan je samo u informativne svrhe i nije zamena za stručni savet ili konsultaciju. Naglašavamo da se BeautyDesk.rs ne bavi pružanjem medicinskih saveta ili usluga. Mišljenja i sadržaj uključeni u članak samo su stavovi autora, te ne treba da se koriste kao zamena za ekspertsko mišljenje ili konsultaciju, niti BeautyDesk.rs može preuzeti odgovornost za eventualnu štetu nastalu oslanjanjem na sadržaj članka.

Povezani članci

retinol tokom leta
Nega

Pitali ste nas: Može li se retinol koristiti tokom leta

akne
Nega

Na koji način tretirati akne na telu?

vitamin C za mrlje na koži
Nega

Kako koristiti vitamin C za ublažavanje tamnih mrlja?

kozmetičkih proizvoda
Nega

6 kozmetičkih proizvoda koje treba izbegavati tokom boravka na suncu

plava svetlost
Nega

Da li plava svetlost može da ošteti našu kožu? Odgovor je kompleksan

šta znači ne-nano
Nega

Šta znači NE-NANO ili NON-NANO oznaka na kremama za sunčanje