Folna kiselina: Može li deficit ovog vitamina biti krivac za gubitak vlasi?

OK, folna kiselina najčešće se vezuje za period trudnoće. A može li ona zaustaviti gubitak kose? Evo šta kažu eksperti…

Kada je o gubitku i proređivanju kose reč, pronalaženje uzroka ume biti zaista komplikovano. Apsolutno je normalno da doživite povremeno opadanje – najčešće gubimo između 50 i 150 vlasi dnevno. Ali, ako ste na svojoj četki počeli da primećujete više pramenova nego obično, neminovno je da se zapitate ko/šta je glavni krivac za to. Neki od najčešćih uzroka ovog problema su hormonske promene, nedostaci vitamina i genetika. Svakako, bez obzira na uzrok, jasno je da što pre želite da rešite problem. Naravno, na tržištu postoji mnoštvo proizvoda koji pospešuju rast kose, ali suziti krug na one koji ispunjavaju obećanja nije baš tako lako. Dok ovi proizvodi podstiču rast novih vlasi, istina je da zdravlje kose počinje iznutra. Tu na scenu stupa folna kiselina! I da, mislimo na isti onaj vitamin koji se prepisuje trudnicama zarad pravilnog razvoja beba. U nastavku vam pomažemo da razumete upotrebu folne kiseline izvan okvira trudnoće.

FOLNA KISELINA & GUBITAK VLASI: POSTOJI LI VEZA?

Šta je folna kiselina?

Folna kiselina je vitamin B koji telo koristi za proizvodnju crvenih krvnih zrnaca. Obično se propisuje kao dodatak pacijentima koji boluju od anemije. Takođe, i trudnicama – kako bi se osigurao pravilan razvoj nervnog sistema ploda. Osim toga, ovaj vitamin podstiče proizvodnju novih ćelija, te tako pospešuje rast kose i noktiju.

Koje sve benefite folna kiselina osigurava kosi?

Uzroci gubitka i stanjivanja kose mogu biti različit – genetika, hormonski, kao i različiti medicinski faktori. Ipak, često, hair problemi rezultat su nedostatka vitamina. Deficit folne kiseline može biti povezan sa anemijom, lomljivim noktima, ali i sa proređenom i suvom kosom. Nejasno je da li je folna kiselina direktno povezana sa ovim „simptomima“, ili su oni posledica anemije. Eksperti kažu da nema konkretnih dokaza da suplementi folne kiseline istinski utiču na rast kose, iako postoji dovoljno studija koje pokazuju da je anemija uobičajeni krivac za tanku i slabu kosu. To, naravno, ne bi trebalo da vas obeshrabri da dodate folnu kiselinu u svoju dnevnu rutinu. Ako ste primetili da gubite više od onih tipičnih 50 do 150 vlasi dnevno, pokušajte! Ko zna, možda vam i nije poznato da bolujete od anemije koja – na kraju – izaziva te dosadne probleme sa kosom.

Kako da koristite folnu kiselinu za pospešivanje rasta vlasi?

Upotreba folne kiseline prilično je jednostavna, posebno ukoliko se odlučite za svakodnevnu suplementaciju. Ali, prva stvar koju treba da znate jeste koliko folne kiseline treba da uzmete. Kako bi se doprinelo proizvodnji folikula dlake i zdravoj, bujnoj kosi, preporučuje se uzimanje 400 mikrograma (mcg) ovog vitamina dnevno. Iako je on bezbedan za konzumiranje, eksperti savetuju da se konsultujete sa svojim lekarom pre nego što počnete da ga uzimate. Uostalom, kao i bilo koje nove lekove/vitamine.

Ukoliko se odlučite da nedostatak ovog vitamina nadomestite prirodnim putem, uključite u svoju ishranu kupus, spanać, šparglu, orašaste plodove, pšenične klice, proizvode od celih žitaica, banane… I konzumirajte ih u svežem obliku!

Foto: Luca Iaconelli via Unsplash, Cottonbro Studio via Pexels, PR

Sadržaj naveden u ovom članku napisan je samo u informativne svrhe i nije zamena za stručni savet ili konsultaciju. Naglašavamo da se BeautyDesk.rs ne bavi pružanjem medicinskih saveta ili usluga. Mišljenja i sadržaj uključeni u članak samo su stavovi autora, te ne treba da se koriste kao zamena za ekspertsko mišljenje ili konsultaciju, niti BeautyDesk.rs može preuzeti odgovornost za eventualnu štetu nastalu oslanjanjem na sadržaj članka.

Povezani članci

kovrdže
Kosa

Mini-val se definitivno vraća u modu: Sada i Nicole Kidman ponovo nosi svoje čuvene kovrdže

Butterfly bob
Kosa

„Butterfly“ bob biće veliki prolećni trend

keratinski tretman
Kosa

Keratinski tretman za ispravljanje kose: Donosimo odgovore na najvažnija pitanja

mini val
Kosa

Frizura Katie Holmes navela nas je da se zapitamo: Da li se vraća mini-val?

ulje za kosu
Kosa

Zašto svi pričaju o ritualu negovanja kose uljima: Benefiti + kako se tretman primenjuje

Frizure za proleće 2023.
Kosa

Catwalk izveštaj: Frizure za proleće 2023.