Vitamin E: Zbog čega je važan za kožu i kako pravilno da ga koristite?

Vitamin E osiguraće i koži lica i koži tela različite benefite, naravno ukoliko ga adekvatno koristite. Pomažemo vam da savladate ovu lekciju!

Iako toga možda niste ni svesni, velike su šanse da je vitamin E jedna od komponenti vaših omiljenih proizvoda za negu kože. On ulazi u sastav mnogih kozmetičkih preparata, i to sa dobrim razlogom. Suva koža? Fine linije? Crvenilo? Da, vitamin E tretira sve ove probleme. I više od toga! U nastavku upoznajemo vas sa benefitima ovog vitamina kada je koža u pitanju, dajemo odgovor na pitanje zašto bi trebalo da ga uvrstite u svoj režim nege i savetujemo kako pravilno da ga koristite.

Šta je vitamin E?

Reč je o vitaminu rastvorljivom u mastima koji dolazi u osam različitih oblika – četiri tokoferola i četiri tokotrienola. Prirodno, on se nalazi u našem telu, kao i u mnogim proizvodima kao topikalni vitamin E koji možete primeniti. To je antioksidans, prirodno prisutan u našem sebumu. Pošto je vitamin E lipofilan, on može efikasno prodreti u kožu i pružiti joj mnoge prednosti.

Koje sve befite vitamin E osigurava koži?

Uglavnom se koristi zbog svojih antioksidativnih i hidratantnih svojstava. Doprinosi zaštiti kože od oštećenja prouzrokovanih dejstvom slobodnih radikala. Takođe je i humektant i emolijent, te pomaže koži da zadrži vlagu i sprečava dehidrataciju. Ostale prednosti ovog vitamina uključuju njegovu sposobnost da doprinese zarastanju rana, ožiljaka i opekotina. Ne smemo zanemariti ni njegova antiinflamatorna svojstva – on može ublažiti iritaciju, a odličan je saveznik i u tretmanu stanja kao što su ekcem i rozacea. Pokazalo se da doprinosi smanjenju otoka i crvenila ograničavanjem inflamatornih odgovora. Određene studije čak sugerišu da ovaj vitamin može ublažiti crvenilo i sprečiti pojavu novih ožiljaka, što je zaista korisno ukoliko se već nosite sa dosadnim ožiljcima od akni.

Osim toga, poznato je da vitamin E pruža određenu fotozaštitu. Ali, nemojte još da bacate kremu za sunčanje! Vitamin E nije pravi UV filter jer ima ograničen opseg talasnih dužina koje može da apsorbuje. Ipak, i dalje može pružiti određenu zaštitu smanjenjem UV oštećenja i štiteći kožu od agresora iz spoljašnje sredine. Zato je vredno upariti ga sa vašom omiljenom kremom za sunčanje.

Postoje li nedostaci kada je o u upotrebi vitamina E reč?

Loša vest je da vitamin E možda nije pogodan za sve tipove kože. On je poznati alergen, te potencijalno – kod određenih osoba – može izazvati iritaciju ili alergijsku reakciju. Takođe, komedogen je i doprinosi izbijanju akni. Stručnjaci kažu da osobe sa masnom i osetljivom kožom, kao i one sa kožom sklonom aknama, treba oprezno da ga uključuju u svoju rutinu. Pre njegove upotrebe, najbolje je da se konsultujte sa dermatologom. 

Koja je razlika između vitamina E i vitamina C?

Vitamin E i vitamin C dva su najpoznatija antioksidansa u nezi kože. Iako rade različite stvari za kožu – vitamin C ciljano deluje na pigmentaciju i tamne mrlje zahvaljujući svojim svojstvima posvetljivanja, dok je vitamin E  hidratant – oni su često upareni. Udruženi, oni štite DNK. A kada se kombinuju sa ferulnom kiselinom, obezbeđuju antioksidativnu zaštitu, doprinose posvetljavanju kože i ublažavanju ožiljaka.

Kako da koristite ulje vitamina E?

Uključivanje ulja vitamina E u vašu beauty rutinu prilično je lako, jer se ono nalazi u mnogim kozmetičkim proizvodima. Dobro funkcioniše sa svim sastojcima, tako da ne morate da menjate određene proizvode da biste ga koristili. Iako se može naneti direktno na kožu, određenim osobama bi ova konzistencija mogla biti previše masna. Upravo zbog toga, najbolje je da ga koriste u sklopu određenog proizvoda, kao što je hidratantna krema, losion ili sredstvo za čišćenje. Vitamin E nije najstabilnije jedinjenje i najbolje se iskoristi kada se formuliše i stabilizuje u kozmetičke proizvode, kažu stručnjaci. Redosled kojim se ulje vitamina E nanosi na kožu je ključan, jer kreme ne mogu da prodru kroz ulja, dok ulja mogu da prodru kroz kreme. Nemojte izgubiti iz vida ovu činjenicu!

The Body Shop Vitamin E Cream Cleanser, Skinceuticals CE Feurlic, Bio-oil ulje protiv strija i ožiljaka

Foto: Pavel Danilyuk, Anna shvets via Pexels, PR

Sadržaj naveden u ovom članku napisan je samo u informativne svrhe i nije zamena za stručni savet ili konsultaciju. Naglašavamo da se BeautyDesk.rs ne bavi pružanjem medicinskih saveta ili usluga. Mišljenja i sadržaj uključeni u članak samo su stavovi autora, te ne treba da se koriste kao zamena za ekspertsko mišljenje ili konsultaciju, niti BeautyDesk.rs može preuzeti odgovornost za eventualnu štetu nastalu oslanjanjem na sadržaj članka.

Povezani članci

vitamin B
Nega

Koji oblici vitamina B vam mogu pomoći u nezi kože + lista seruma koji ih sadrže

retinol tokom leta
Nega

Pitali ste nas: Može li se retinol koristiti tokom leta

akne
Nega

Na koji način tretirati akne na telu?

vitamin C za mrlje na koži
Nega

Kako koristiti vitamin C za ublažavanje tamnih mrlja?

kozmetičkih proizvoda
Nega

6 kozmetičkih proizvoda koje treba izbegavati tokom boravka na suncu

plava svetlost
Nega

Da li plava svetlost može da ošteti našu kožu? Odgovor je kompleksan