Žensko srce: Zašto je njegovom zdravlju potrebno posvetiti posebnu pažnju?

Obično se kaže da je žensko srce osetljivije i ranjivije, kako u emotivnom tako i u funkcionalnom smislu, a to je sada i naučno dokazano. Evo na koji način treba da brinete o njegovom zdravlju…

Žensko i muško srce se po mnogim karakteristikama razlikuju i zato kardiolozi treba da imaju drugačiji pristup u lečenju i terapiji koju primenjuju.

Žensko srce je manje nego muško – teško je oko 118 grama, dok je prosečno muško srce oko 60 grama teže. Ipak, žensko srce brže kuca i to 78-82 otkucaja u minutu, a kod muškaraca u proseku 70-72 otkucaja u minutu. Takođe, kod žena su tanji krvni sudovi zbog čega je svaki zahvat na srcu žene teže izvesti. Srčani zalisci, koji imaju funkciju “ventila”, kod žena nemaju tako čvrstu strukturu kao kod muškaraca, zbog čega su kod žena češći poremećaji u njihovom funkcionisanju.

To su samo neke razlike između ženskog i muškog srca koje jasno ukazuju na to da žene moraju više pažnje posvetiti prevenciji i zaštiti najvažnijeg mišića koji radi neprekidno.

„Za kardiovaskularne bolesti se nekada mislilo da uglavnom pogađaju muškarce, ali prema poslednjim podacima od kardiovaskularnih bolesti godišnje umre više žena nego muškaraca”, ističe kardiolog dr Goran Popović. „Bol u grudima je glavni simptom srčanog udara kod pripadnika oba pola. Ali, žene imaju i druge simptome koji mogu da zamagle bol u grudima. Javlja se kratak dah, umor i slabost, a svaki iznenadni simptom i bol u predelu između vilice i abdomena trebalo bi da zabrine i da bude znak upozorenja. A kada dođe do problema u radu srca, kod žene se mora primeniti drugačiji pristup u lečenju nego kod muškarca”, napominje dr Popović.

S druge strane kardiolog dr Svetislav Mališić ukazuje na to da je prevencija kardiovaskularnih bolesti kod žena ista kao i kod muškaraca. „To je dijeta za zdravo srce, redovna fizička aktivnost, nekonzumiranje cigareta, a posebnu pažnju treba obratiti na nivo krvnog pritiska, holesterola i nivoa šećera u krvi, kao i na održavanje optimalne telesne težine. Ipak, neke žene su pod povećanim rizikom. Na primer, ako je žena imala komplikacije sa krvnim pritiskom ili dijabetes tokom trudnoće, ona ima povećani rizik od dobijanja srčanih oboljenja u budućnosti. Takođe, povećan je rizik ako žena ima autoimune bolesti, a isti je slučaj i s nekim infekcijama. Te žene treba da imaju redovne preglede kod kardiologa, kako bi se pratilo da li je njihovo srce zdravo”, zaključuje dr Mališić.

Mi ćemo dodati još i to da je ulaskom u perimenopauzu, a posebno u postmenopauzu, zdravlje srca dodatno ugroženo, jer se u tom životnom periodu žene smanjuje nivo estrogena, koji ima zaštitnu ulogu kada je zdravlje srca u pitanju.

Iako žene više brinu o karcinomu dojke, srčana oboljenja su češći uzrok smrtnosti kod žena u odnosu na sva ostala oboljenja. Ključni uzroci zbog kojih pre strada srce kod žena nego kod muškaraca su: dijabetes, hipertenzija, nikotin, loša ishrana, rana menopauza, gojaznost i nedovoljna fizička aktivnost. Takođe, briga, stres, negativne emocije, kao i stanja anksioznosti i depresije više su povezani sa rizikom od srčanih oboljenja kod žena nego kod muškaraca. Kombinacija stresa na poslu i stresova u porodici povezana je sa značajnijom pojavom srčanih oboljenja kod žena.

Foto: Alena Yanovich via Pexels

Sadržaj naveden u ovom članku napisan je samo u informativne svrhe i nije zamena za stručni savet ili konsultaciju. Naglašavamo da se BeautyDesk.rs ne bavi pružanjem medicinskih saveta ili usluga. Mišljenja i sadržaj uključeni u članak samo su stavovi autora, te ne treba da se koriste kao zamena za ekspertsko mišljenje ili konsultaciju, niti BeautyDesk.rs može preuzeti odgovornost za eventualnu štetu nastalu oslanjanjem na sadržaj članka.

Povezani članci

kolagen bar
Wellness

Da li biste popili kolagen kafu uz omiljeni beauty tretman lica?

antiinflamatorni napici
Wellness

Antiinflamatorni napici za prirodno čišćenje organizma: Predstavljamo vam tri sjajna recepta

self-care
Wellness

Da li je self-care samo još jedan trend ili suštinska potreba?

kako izgleda mamografski pregled
Wellness

7 činjenica koje je korisno znati pre prve mamografije

pregled kože
Wellness

Mesec borbe protiv melanoma: Zakažite besplatni preventivni pregled kože!

Šta su zvučne kupke i na koji način mogu ublažiti simptome stresa? 
Wellness

Šta su zvučne kupke i na koji način mogu ublažiti simptome stresa?