Mesec borbe protiv raka dojke: Podkast koji vredi pogledati 

Neka vam ovaj podkast posluži kao podsetnik da ovog meseca zakažete redovni godišnji pregled, te pružite podršku onima koji se trenutno bore protiv raka dojke. 

Kada ste poslednji put uradili samopregled grudi ili posetili lekara i obavili redovni godišnji pregled radi prevencije?

Rak dojke je najčešća maligna bolest koja se javlja kod žena, a ujedno i vodeći karcinom po stopi smrtnosti od maliginih tumora. Prema podacima Instituta za javno zdravlje Srbije Dr Milan Jovanović Batut ovaj karcinom odnosi više od 1.600 života godišnje, a u istom period se registruje preko 4.000 novoobolelih. Prema broju umrlih, naša zemlja nažalost zauzima visoko drugo mesto u Evropi, a razlog je upravo kasno otkrivanje bolesti. Dakle, svaka šesta žena u Srbiji oboli od raka dojke, a svega 5% pacijentkinja javi se u ranom stadijumu bolesti. 

Iako je vrlo opasan, ukoliko se otkrije u ranoj fazi karcinom dojke je izlečiv. 

Ova alarmantna statistika jedan je od razloga zbog kojeg se mesec oktobar obeležava kao mesec karcinoma dojke, sa ciljem da se ukaže na ovaj problem, te podigne svest o značaju prevencije, ranog otkrivanja i pravovremenog lečenja obolelih osoba. 

Podkast o kojem svi pričaju

Povodom obeležavanja Međunarodnog meseca borbe protiv raka dojke, kompanija Lindex je i ove godine u saradnji sa Institutom za onkologiju i radiologiju Srbije pokrenula kampanju PINK sa ciljem podizanja svesti o ovom problemu, ali i prikupljanja sredstava radi poboljšanja uslova lečenja.

I ove godine, osmi put zaredom, u periodu od 3. do 16. oktobra, biće donirano 10 odsto prihoda od prodaje kompletnog Lindex asortimana Žene i Veš za žene Institutu za onkologiju i radiologiju Srbije.

U okviru kampanje snimljen je podkast u kojem su govorile Ana Dornik, jedna od žena koje su se izborile sa kancerom dojke, i Dr Branka Radmanović, plastični hirurg sa Instituta za onkologiju i radiologiju Srbije. Sa ciljem da se podigne svest o prioritetima, o vrednovanju života i postavljanju sebe na prvo mesto, podkast pre svega donosi iskreni emotivni uvid ličnog suočavanja sa borbom protiv raka dojke, lekarska tumačenja i savete, ali i podršku svima koji se suočavaju sa ovom bolešću.

Prema rečima doktorke Branke Radmanović ne borimo se svi na isti način. Borba protiv raka dojke je izvesna ukoliko se žena javi na vreme. Potrebno je da redovno odlazite na preventivne preglede, praktikujete samopregled grudi kako biste bolest uočili na vreme, te prošli minimun invazivnih tretmana koji sleduju ako je bolest u ozbiljnijoj fazi.

Društveno odgovorne kampanje poput ove od izuzetnog su značaja budući da se pomoću njih podiže svest o ovoj temi, te edukuje javnost o tome da je prevencija ključ borbe protiv karcinoma dojke

Povezani članci

Lepota gorkih namirnica: Na koji način ova hrana utiče na mikrobiom creva?
Wellness

Lepota gorkih namirnica: Na koji način ova hrana utiče na mikrobiom creva?

4 suplementa za kožu koji zaista daju rezultate
Wellness

4 suplementa za kožu koji zaista daju rezultate

beauty detox
Wellness

Isprobajte sedmodnevni BEAUTY DETOX i javite nam utiske

kolagen bar
Wellness

Da li biste popili kolagen kafu uz omiljeni beauty tretman lica?

antiinflamatorni napici
Wellness

Antiinflamatorni napici za prirodno čišćenje organizma: Predstavljamo vam tri sjajna recepta

self-care
Wellness

Da li je self-care samo još jedan trend ili suštinska potreba?