Starenje je neizbežno, ali je i privilegija. Postoje brojni načini na koje možemo da ga usporimo, odnosno da ublažimo njegove posledice. Budući da je jedan od njih svakako i ishrana, u nastavku pročitajte kojih 10 better-aging (dakle ne anti-aging) namirnica bi trebalo da uključite u jelovnik. Reč je o vrlo jednostavnoj i svima dostupnoj hrani.
S obzirom na to da mnogi aspekti savremenog života ubrazavaju pojavu znakova starenja, mi pokušavamo da učinimo sve što je u našoj moći kako bismo starili graciozno i dobrog zdravlja.
Polazna tačka tog nastojanja je zapravo NAŠ TANJIR. S tim u vezi, sastavila sam listu najboljih namirnica (imajući u vidu brojna istraživanja) koje će vam pomoći da usporite ovaj proces. Možda nećemo uspeti da zaustavimo godine koje dolaze, no možemo da napunimo tanjire hranom bogatom antioksidansima, koji podstiču razvoj kolagena, te na taj način podržimo zdravo starenje iznutra. Jeste li spremni?
10 BETTER-AGING NAMIRNICA
AVOKADO
Avokado sadrži omega 3 masne kiseline koje smanjuju upale u organizmu – a upala ima najveći uticaj na proces starenja, kako spolja, tako i iznutra. Kako starimo, organizam proizvodi manju količinu kolagena i drugih elastičnih vlakana. Ovo obično rezultira gubitkom elastičnosti kože, njenom umanjenom sposobnošću da se istegne i vrati u prvobitni oblik. Srećom, omega 3 masti takođe mogu pomoći u povećanju proizvodnje kolagena i debljoj koži.
KLICE
Klice imaju širok spektar hranjivih materija i bioaktivnih jedinjenja, te je utvrđeno da igraju važnu ulogu u smanjenju rizika za razvoj hroničnih bolesti poput dijabetesa i kancera. Osim toga, nude velike antioksidativne prednosti, zahvaljujući visokom sadržaju polifenola i L-askorbinske kiseline, jedne od komponenti vitamina C, koja je neophodna za proizvodnju kolagena.
MATCHA (MAČA)
Sve biljke od kojih pravimo čaj sadrže polifenole (supermoćne antioksidanse, koji sprečavaju štetan uticaj slobodnih radikala), ali mača sadrži mnogo više. U pitanju je vrsta zelenog čaja, koja obiluje velikim količinama teanina, posebno korisnog za ublažavanje stresa i anksioznosti – a znamo koliko stres ubrzava starenje organizma i iznutra i spolja. Osim toga, mača podstiče telo na prirodnu detoksikaciju, povećava nivo energije i izoštrava fokus.
CRVENA PAPRIKA
Crvena paprika sadrži 153 miligrama vitamina C po porciji – da, čak i više od narandže. Zašto je to važno?! Prema brojnim istraživanjima čovekovom telu potreban je vitamin C za proizvodnju kolagena. Kolagen pomaže ćelijama kože da se vežu jedna za drugu, čineći je jačom i elastičnijom.
BROKOLI
Ako još uvek niste ljubitelj ovog povrća (ja ga obožavam) vreme je da ga uvrstite u ishranu, jer sadrži brojne moćne antioksidanse, vlakna i neverovatne supstance koje mogu pomoći telu u borbi sa slobodnim radikalima, te na taj način sprečiti pojavu i razvoj različitih bolesti. Osim toga, jedna izuzetno korisna supstanca nalazi se u brokoliju – reč je o sumporu. Sumpor pomaže čovekovom telu da proizvede više glutationa, supermoćnog antioksidansa koji pozitivno utiče na razne aspekte zdravlja i izgleda kože.
BOBIČASTO VOĆE
Da li ste znali da sede vlasi nastaju zahvaljujući stresu? To je istina. A znate li šta vam može pomoći da to sprečite? Polifenoli u borovnicama i drugom bobičastom voću, koje pomaže u borbi sa stresom i slobodnim radikalima. Bobičasto voće takođe sadrži vitamin C koji pojačava kolagen.
PARADAJZ
Brojna istraživanja pokazala su da likopen, biljni nutrijent odgovoran za crvenu i ružičastu boju hrane kao što su paradajz i lubenica, suzbija oksidativni stres. I ne samo to – sprečava oštećenja na koži uzrokovana izlaganjem suncu, odnosno UVA i UVB zrakama. Postoji razlog zašto su ove namirnice u izobilju u sunčanim letnjim mesecima! Priroda nas uvek podržava.
BATAT
Skuvajte ga, izgnječite ili stavite u varivo, jer je batat bogat karotenoidima i beta-karotenom, koji se u jetri pretvaraju u vitamin A. Pored moćnih antioksidativnih svojstava, vitamin A takođe pomaže čovekovom organizmu da regeneriše tkivo, poput kože.
CVEKLA
Ovo povrće, koje se često zanemaruje, sadrži azot oksid koji poboljšava protok krvi i kiseonika u čitavom telu. Povećan protok krvi i oksigenacija = podatnija, mladalačka koža. Kao i paradajz, cvekla takođe sadrži likopen dobar za kožu, a bogata je i brojnim drugim antioksidansima.
PASULJ
Iako možda ne volite pasulj, znajte da je ova mahunarka zaista dobra za kožu i opšte zdravlje. Sadrži mnogo proteina i vlakana, koji sprečavaju nagle skokove šećera u krvi. Svaki skok glukoze ubrzava proces u telu koji se zove glikacija – a koji ubrzava starenje organizma, i iznutra i spolja. Kada glikacija napadne kolagen, nastaju bore. Pasulj je, kao i ostale namirnice na ovoj listi, bogat antioksidansima.
Foto: unsplash.com; Izvor: pmc.ncbi.nlm.nih.gov