Starenje je neizbežno, ali je i privilegija. Postoje brojni načini na koje možemo da ga usporimo, odnosno da ublažimo njegove posledice. Jedan od njih je svakako i ishrana. U nastavku pročitajte kojih 10 anti-aging namirnica bi trebalo da uključite u jelovnik.
S obzirom na to da mnogi aspekti savremenog života ubrazavaju pojavu znakova starenja, mi pokušavamo da učinimo sve što je u našoj moći kako bi smo starili graziozno i dobrog zdravlja.
Polazna tačka tog nastojanja je naš tanjir. S tim u vezi, sastavili smo listu najboljih namirnica koje će vam pomoći da usporite ovaj proces. Možda nećemo uspeti da zaustavimo godine koje dolaze, ali možemo da napunimo svoje tanjire hranom bogatom antioksidansima, koja podstiče razvoj kolagena, te na taj način podržimo zdravo starenje iznutra.
10 anti-aging namirnica
Avokado
Avokado sadrži omega 3 masne kiseline, koje smanjuju upale u organizmu – a upala ima najveći uticaj na proces starenja, kako spolja, tako i iznutra. Kako starimo organizam proizvodnji manju količinu kolagena i drugih elastičnih vlakana. Ovo obično rezultira gubitkom elastičnosti kože, umanjenom sposobnošću kože da se istegne i vrati u prvobitni oblik. Srećom, omega 3 masti takođe mogu pomoći u povećanju proizvodnje kolagena i debljoj koži.
Klice
Klice imaju širok spektar hranljivih materija i bioaktivnih jedinjenja, te je utvrđeno da igraju važnu ulogu u smanjenju rizika za razvoj hroničnih bolesti poput dijabetesa i kancera. Osim toga, nude velike antioksidativne prednosti, zahvaljujući visokom sadržaju polifenola i L-askorbinske kiseline, jedne od komponenti vitamina C, koji je neophodan za proizvodnju kolagena.
Mača
Sve biljke od kojih pravimo čaj sadrže polifenole (supermoćne antioksidanse, koji sprečavaju štetan uticaj slobodnih radikala), ali mača sadrži mnogo više. U pitanju je vrsta zelenog čaja, koja sadrži velike količine teanina, koji je posebno koristan za ublažavanje stresa i anksioznosti – a znamo koliko stres ubrzava starenje organizma i iznutra i spolja. Osim toga, mača podstiče prirodnu detoksikaciju tela, povećava nivo energije i izoštrava fokus.
Crvena paprika
Crvena paprika sadrži 153 miligrama vitamina C po porciji – da, čak i više od narandže. Ljudskom telu potreban je vitamin C za proizvodnju kolagena. Kolagen pomaže ćelijama kože da se vežu jedna za drugu, čineći kožu jačom i elastičnijom.
Brokoli
Ovo povrće iz porodice kupusnjača sadrži brojne moćne antioksidanse, vlakna i neverovatne supstance koje mogu pomoći telu u borbi sa slobodnim radikalima, te na taj način sprečiti pojavu i razvoj različitih bolesti. A jedna izuzetno korisna supstanca koja se nalazi u brokoliju je – sumpor. Sumpor pomaže čovekovom telu da proizvede više glutationa, supermoćnog antioksidansa, koji pozitivno utiče na razne aspekte zdravlja i izgleda kože.
Bobičasto voće
Znate kako se kaže da sede izaziva stres? To je istina. A znate li šta vam može pomoći da to sprečite? Polifenoli u borovnicama i drugom bobičastom voći, koji pomažu u borbi sa stresom i slobodnim radikalima. Bobičasto voće takođe sadrži vitamin C koji pojačava kolagen.
Paradajz
Brojna istraživanja pokazala su da likopen, biljni nutrijent odgovoran za crvenu i ružičastu boju hrane kao što su paradajz i lubenica, suzbija oksidativni stres. I ne samo to – sprečava oštećenja na koži uzrokovana izlaganjem suncu, odnosno UVA i UVB zrakama. Postoji razlog zašto su ove namirnice u izobilju u sunčanim letnjim mesecima! Priroda nas uvek podržava.
Batat
Skuvajte ga, izgnječite ili stavite u varivo, jer je batat bogat karotenoidima i beta karotenom, koji se u jetri pretvaraju u vitamin A. Pored moćnih antioksidativnih moći, vitamin A takođe pomaže ljudskom organizmu da regenerišu tkivo, poput kože.
Cvekla
Ovo povrće koje se često zanemaruje sadrži azot oksid, koji poboljšava protok krvi i kiseonika u celom telu. Povećan protok krvi i oksigenacija = podatnija, mladalačka koža. Kao i paradajz, cvekla takođe sadrži likopen dobar za kožu, a bogata je i brojnim drugim antioksidansima.
Pasulj
Iako možda ne volite pasulj, znajte da je ova mahunarka zaista dobra za kožu i opšte zdravlje. Sadrži mnogo proteina i vlakana, koji sprečavaju nagle skokove šećera u krvi. Svaki skok glukoze ubrzava proces u telu koji se zove glikacija – a koji ubrzava starenje organizma, i iznutra i spolja. Kada glikacija napadne kolagen, nastaju bore. Pasulj je, kao i ostale namirnice na ovoj listi, bogat antioksidansima.
Foto: Unsplash