Šta znači NE-NANO ili NON-NANO oznaka na kremama za sunčanje

Ako ste u potrazi za proizvodom za zaštitu od sunca koji sadrži efikasne i bezbedne sastojke za vas ili za čitavu porodicu (uključujući i mališane), možda ste više puta naišli na ovaj termin. Ali šta znači ne-nano ili non-nano?

Ova odrednica obično se nalazi na tzv. mineralnim kremama za sunčanje koje sadrže cink oksid ili titanijum dioksid. U pitanju su mineralni blokatori sunčevih zraka, koji mogu biti u formi sitnijih (nano) ili krupnijih (ne-nano) čestica.

Ali, hajde da ipak krenemo od samog početka: Zbog čega su uopšte u sastav naše kozmetike počele da se dodaju supstance u formi nanočestica ?

Šta su nanočestice?


Kao što sam naziv kaže, u pitanju su izuzetno sitne čestice neke supstance. U slučaju proizvoda za zaštitu od sunca, pod nanočesticama smatraju se one sitnije od 100 nanometara. Da bismo vam to slikovito dočarali, nanometar je 1.000 puta manji od jedne vlasi kose.

Nanočestice o kojima govorimo u kontekstu zaštite od sunčevog zračenja su one dobijene od cink oksida i titanijum dioksida, najčešćih filtera u mineralnim kremama za sunčanje. Dakle, ovi sastojci se razlažu na ultrasitne čestice pre nego što se dodaju u proizvode za negu.

Nanočestice su prvi put postale dostupne u mineralnim kremama za sunčanje još 1980-ih, ali nisu bile u široj upotrebi sve do 1990-ih. Danas se podrazumeva da mineralne kreme za sunčanje sa cink oksidom i/ili titanijum dioksidom sadrže čestice nano veličine. Osim ako na pakovanju nije drugačije naznačeno, tj. ne stoji oznaka non-nano ili ne-nano.

Zbog čega se nanočestice uopšte koriste u mineralnim proizvodima za sunčanje

Za početak, neophodno je da u nekoliko rečenica objasnimo na koji način deluju fliteri u mineralnim kremama za sunčanje. Mineralne kreme nakon nanošenja ostaju na površini kože. Ne upijaju se, kao što je to slučaj pri upotrebi hemijskih sredstava za zaštitu od sunca, a štite nas tako što odbijaju sunčevo zračenje. (Više o mineralnim i hemijskim kremama za sunčanje pročitajte ovde.)

Kada biramo mineralnu kremu za sunčanje, imamo dve mogućnosti: sa nanočesticama ili bez, a razlika je uglavnom na prvi pogled primetna na koži.

U svom redovnom obliku, koji nije nano veličine, cink oksid i titanijum dioksid ostavljaju vidljiv, neprozirni beli film preko kože. Sigurni smo da znate o čemu pričamo. Ali, kada se ovi mineralni filteri razlože na nanočestice, krema se mnogo lakše utrljava u kožu i ne ostavlja beli trag. Ultrasitne nanočestice čine kremu za sunčanje manje vidljivom, ali jednako efikasnom što se tiče zaštite.

Koje su potencijalne opasnosti nanočestica

S druge strane, ukoliko su čestice isuviše sitne, one mogu prodreti u kožu i završiti u krvotoku. Osim toga, ako planirate da uživate u danu na plaži, nanočestice takođe mogu negativno uticati na morske ekosisteme.

Relevantnih istraživanja o eventualnim opasnostima koje nanočestice mogu imati po našu kožu, zdravlje i životnu sredinu, nažalost, još uvek nema dovoljno. Ali, u međuvremenu, dok ne stignu rezultati naučnih studija, zašto ne bismo, makar u određenim situacijama, preferirali ne-nano proizvode? Ne-nano čestice su prevelike da bi ih naša koža apsorbovala, što ih čini bezbednim za nas, ali i za osetljivu kožu naših mališana.

I još jedan detalj: Ukoliko koristite mineralne proizvode za zaštitu od sunca sa nanočesticama – neka oni NE BUDU u formi spreja sa raspršivačem, jer su istraživanja pokazala da mineralni filteri (posebno titanijum dioksid) mogu biti opasni u nano formi ukoliko se udišu.

Zaključak

Još jednom ćemo ponoviti: najvažnije je KORISTITI ZAŠTITU od štetnog sunčevog zračenja, bilo da se opredelite za hemijsku ili mineralnu (nano ili ne-nano). Izbor je na vama. Uostalom, s obzirom na to da svaka opcija kada su proizvodi za sunčanje u pitanju ima svoje prednosti i mane (na primer, za mnoge hemijske filtere sumnja se da su hormonski ometači tj. endokrini disruptori), možda nije loša ideja da u različitim situacijama koristimo kreme različitog tipa.

Na primer, možda ćete se, kada krenete u kancelariju, opredeliti za hemijski filer u vašoj omiljenoj kremi za lice (jer ne masti kožu i ne ostavlja beli trag). Ali, na plaži, kada zaštitnu kremu nanosite u velikoj količini preko kompletne kože tela, možda ćete ipak izabrati ne-nano mineralni filter, koji ne prodire u kožu, a ne hemijski filter za koji postoji sumnja da je hormonski ometač (endokrini disruptor). Ali, to je već tema za sledeći tekst.

Pregled mineralnih krema za sunčanje pronaći ćete ovde.

Izvori: What Are Nanoparticles in Sunscreen; Titanium Dioxide Nanoparticles: a Risk for Human Health?; Characterizing Titanium Dioxide and Zinc Oxide Nanoparticles in Sunscreen Spray; Long-term exposure to commercially available sunscreens containing nanoparticles of TiO2 and ZnO revealed no biological impact in a hairless mouse model

Sadržaj naveden u ovom članku napisan je samo u informativne svrhe i nije zamena za stručni savet ili konsultaciju. Naglašavamo da se BeautyDesk.rs ne bavi pružanjem medicinskih saveta ili usluga. Mišljenja i sadržaj uključeni u članak samo su stavovi autora, te ne treba da se koriste kao zamena za ekspertsko mišljenje ili konsultaciju, niti BeautyDesk.rs može preuzeti odgovornost za eventualnu štetu nastalu oslanjanjem na sadržaj članka.

Povezani članci

glass skin
Nega

Ne želimo ,,glass skin“! Vratite u modu prirodnu teksturu kože!

PRAVO NA LEPOTU jedno je od osnovnih ljudskih prava
Nega

PRAVO NA LEPOTU jedno je od osnovnih ljudskih prava

Nega

KIEHL’S SINCE 1851 predstavlja dva proizvoda protiv bubuljica, od kojih je jedan viralni „tečni flaster“

pazuh
Nega

Ovi trikovi pomoći će vam da zaboravite na taman pazuh…

pshiodermatologija
Nega

Psihodermatologija: U kojoj meri osećanja mogu uticati na izgled kože?

vitamin B
Nega

Koji oblici vitamina B vam mogu pomoći u nezi kože + lista seruma koji ih sadrže