Svi pričaju o suplementima sumpora: Šta je MSM i koji su njegovi benefiti (i rizici)

Šta je MSM? Ako ne znate odgovor na ovo pitanje, obavezno nastavite da čitate, jer je, po svemu sudeći, u pitanju suplement koji ima mnoštvo benefita.

Nedavno je, tokom druženja s grupom prijatelja, iskrsla tema o suplementima sumpora. Na moje iznenađenje, više njih je probalo MSM i svi su opisivali sjajne efekte – za različite zdravstvene probleme, od onih sa zglobovima pa do alergija. Naravno da sam se zainteresovala, a odmah i nabavila suplement (razlog: zdravlje zglobova) kako bih ga i lično probala pre pisanja ovog teksta.

Nakon dve nedelje upotrebe i proučavanja informacija iz različitih izvora, evo i detaljnih informacija o tome šta je MSM i kakve benefite može da nam donese.

Koja je, uopšte, uloga sumpora u našem organizmu

Iako je to, možda, manje poznato, u pitanju je treći najčešći element u našem telu. Štaviše, toliko je važan da mnogi stručnjaci teoretiziraju da bi na nekoj drugoj planeti mogao postojati životni oblik zasnovan na sumporu (za razliku od naše planete, u čijoj je osnovi ugljenik).

Ali, kakva je uloga sumpora u našem organizmu? Telo ga koristi da podrži krvne sudove, zglobove i sluzokožu probavnog trakta. Takođe, igra ulogu i u mehanizmima razgradnje hormona i neurotransmitera. Dalje, neophodan je za stvaranje glutationa, primarnog intracelularnog antioksidansa u telu. Glutation pomaže ćelijama da se reše otpadnih materija, što omogućava zdraviju ćelijsku komunikaciju i smanjuje oštećenje ćelija. Ćelije, naime, održavaju jedna drugu zdravom putem povratnih informacija i signalizacije, a kada se komunikacija poremeti, one postaju izolovane, što je faktor koji doprinosi pojavi autoimunih i inflamatornih poremećaja (bol u zglobovima, upalni procesi na koži) i kancera.

Okej, sad kad imamo jasniju sliku o tome koliko je sumpor važan u organizmu, hajde da vidimo na koji način deluje jedan od najpopularnijih suplemenata ovog elementa – u pitanju je metilsulfonilmetan, poznatiji kao MSM.

Šta je MSM i zašto je koristan

MSM se prirodno nalazi u povrću poput karfiola, brokolija, lisnatog zeleniša, graška i drugih mahunarki, crnog i belog luka, kao i jaja, mlečnih proizvoda, mesa i ribe. Međutim, u njima se nalazi u daleko manjim količinama nego kada se unosi kao suplement. Posebno se to odnosi na biljne namirnice uzgajane na tlu siromašnom mineralima i životinjske namirnice nastale industrijskim uzgojem. Zato se sve češće primenjuje suplementacija kao pomoćno sredstvo pri terapiji širokog spektra oboljenja, od bolova u zglobovima, preko smirivanja upala, optimizacije imuniteta (uključujući i probleme s alergijama) pa do stanja poput rozacee. Pretpostavljamo da sve veću popularnost dobija i zahvaljujući tome što ima sve više naučnih potvrda za njegovu delotvornost.

Evo koji su naučno potvrđeni benefiti MSM-a:


1. Može smanjiti bol u zglobovima: Jedna od najpopularnijih upotreba MSM-a je upravo smanjenje bolova u zglobovima ili mišićima. Studije su pokazale da MSM značajno smanjuje upale. Takođe inhibira razgradnju hrskavice.

2. Ima antiinflamatorne efekte: Antiinflamatorna svojstva MSM-a dobro su dokumentovana naučnim istraživanjima. Veruje se da MSM inhibira NF-kB, proteinski kompleks uključen u inflamatorne odgovore u našem organizmu. Takođe smanjuje proizvodnju citokina. Pored toga, MSM može povećati nivo glutationa, snažnog antioksidansa kojeg proizvodi naš organizam.

3. Ubrzava oporavak nakon vežbanja: Tokom intenzivnog vežbanja dolazi do mikrooštećenja mišića i povećava se oksidativni stres, što dovodi do bola u mišićima i umanjuje atletske performanse. MSM može prirodno ubrzati oporavak i umanjiti bolove.

4. Ublažava simptome artritisa: Artritis je uobičajeno zapaljensko stanje koje dovodi do bola, ukočenosti i smanjenog opsega pokreta u zglobovima. Pošto MSM ima moćna antiinflamatorna svojstva, često se koristi kao prirodna alternativa lekovima za poboljšanje simptoma povezanih s artritisom. Osim toga, može poboljšati efikasnost uobičajenih dodataka ishrani koji se koriste kao pomoćna sredstva u tretiranju artritisa, kao što su glukozamin sulfat, hondroitin sulfat i bosvelinska kiselina.

5. Smiruje simptome alergija: Studije su pokazale da MSM može biti efikasan u smanjenju simptoma alergijskog rinitisa. Može smanjiti alergijske reakcije smirivanjem upale i inhibiranjem oslobađanja citokina i prostaglandina.

6. Popravlja imunitet: Jedinjenja sumpora kao što je MSM igraju važnu ulogu u zdravlju imunološkog sistema. Na primer, MSM može biti efikasan u smanjenju oksidativnog stresa i upala koje mogu oslabiti imunitet. Pošto je efikasan u smanjenju nivoa inflamatornih jedinjenja, može smanjiti stres na vaš imuni sistem. Pored toga, igra ulogu u stvaranju antioksidansa glutationa.

7. Unapređuje zdravlje kože: MSM može biti koristan za zdravlje kože tako što deluje kao donator sumpora za keratin. To može pomoći u jačanju ovog važnog proteina. MSM takođe pomaže u smanjenju upalnih procesa, koji mogu oštetiti ćelije kože i izazvati znake preranog starenja. Može ublažiti i simptome problematičnih stanja kože kao što je rozacea.

Pročitajte i… Šta je nutrikozmetika i kako nam može pomoći na putu ka kvalitetnijoj nezi kože


8. Igra ulogu u prevenciji kancera: Jedna od najnovijih oblasti istraživanja koja uključuje MSM je proučavanje njegove efikasnosti u borbi protiv ćelija raka. Iako je istraživanje ograničeno, dosadašnji rezultati su obećavajući. Nekoliko in vitro studija pokazalo je da MSM inhibira rast ćelija raka želuca, jednjaka, jetre, debelog creva, kože i bešike. Postoje indicije da takođe sprečava širenje metastaza.

Kako se MSM koristi

Moji prijatelji, koje sam pomenula na početku teksta, uzimaju MSM u formi praška (na fotografiji), jer je, navodno, potentniji nego tablete. Međutim, ukoliko se i vi odlučite na to, pripremite se na veoma neugodan, gorak ukus. Takođe, važi preporuka da da se MSM konzumira uz vitamin C, čime se obezbeđuje njegova bolja apsorpcija.

Moram da napomenem i to da ukoliko ste zdravi i nemate nedostatak ovog jedinjenja u organizmu, nema potrebe da se odlučujete za suplementaciju – dovoljno je da obratite pažnju da se hranite što zdravije, raznovrsnije i nabavljate kvalitetnije namirnice (po mogućnosti organske jer rastu na zemljištu bogatijem mineralima). Osim toga, sumpor se u organizmu može nadomestiti i kupkama (ili pilingom) gorkom solju (magnezijum SULFAT).

Postoje li neželjeni efekti upotrebe MSM-a

MSM se generalno smatra bezbednim. Urađene su brojne studije da bi se procenila bezbednost MSM-a i prema njima su doze do 4,8 grama dnevno dozvoljene. Međutim, neki ljudi mogu doživeti blage reakcije, kao što su mučnina, nadimanje i dijareja. U svakom slučaju, naša preporuka je da se nijedan suplement, pa tako ni MSM, ne uzima bez prethodne konsultacije s lekarom kojem verujete i koji ima uvid u vaše kompletno zdravstveno stanje (posebno ukoliko patite od hroničnih bolesti i redovno uzimate određene lekove). Lekar će vas, ukoliko smatra potrebnim, pre suplementacije, poslati na određene pretrage kako bi na osnovu odgovarajućih medicinskih parametara procenio da li vam je ona potrebna.

Fotografija i video: BeautyDesk.rs. Izvori: healthline.com; webmd.com

Povezani članci

antiinflamatorni napici
Wellness

Antiinflamatorni napici za prirodno čišćenje organizma: Predstavljamo vam tri sjajna recepta

self-care
Wellness

Da li je self-care samo još jedan trend ili suštinska potreba?

kako izgleda mamografski pregled
Wellness

7 činjenica koje je korisno znati pre prve mamografije

pregled kože
Wellness

Mesec borbe protiv melanoma: Zakažite besplatni preventivni pregled kože!

Šta su zvučne kupke i na koji način mogu ublažiti simptome stresa? 
Wellness

Šta su zvučne kupke i na koji način mogu ublažiti simptome stresa?

palačinke od crvenog sočiva
Wellness

Bezglutenske, proteinske i veganske: Palačinke od crvenog sočiva (ili neke druge mahunarke)